Monika , zastosowałam się do porady
Ciemienik z okna
Powędrował na zewnątrz
Wsadziłam do donicy z hortensja na pniu .
Mam nadzieję, że będzie mu tam dobrze
W domu już dostawał żółte listki i słabo rozwijały się kwiatki z pączków .
Bardzo dziękuję za poradę i proszę o jeszcze złotych porad
Poszłam tropem ciemierników na moje " pole".
Niestety nie wyglądają najlepiej .
I kwiatków na lekarstwo .
Ponieważ trudno się zorientować "co to za jeden " podpowiem ,że to jakiś z zielonymi kwiatkami a przynajmniej takie miały w poprzednim sezonie zanim je przesadziłam.
Te "mizerotki "były przesadzone latem
Ania,
Moje hortensja ogrodowe są ładne jedynie z listków .
Są duże i ich nie okrywam .
W tym roku zrobię jak piszesz może to pomoże.
Zastanawiam się czy czasem nie mają zbyt dużo nawozu azotowego .
I czy nie są posadzone zbyt blisko siebie .
Planowałam w tym roku co drugą wysadzić.
Nie wiem czy to im pomoże.
O jesteś. Jestem dzisiaj na wsi i moje trochę podrosły wstawiłam fotki.
Nie martw się o kwiatki będą kwitły, jeżeli już kwitły w zeszłym roku. U mnie dużo maluchów bo dostałam i pewnie będą kwitły w przyszłym lub za 2 lata.
Wczoraj oglądałam Maje w ogrodzie i pod Krakowem w ogrodzie właścicielka miała dużo ciemiernikow. Ona usuwa w marcu boczne liście aby kwiaty dobrze wyglądały.
Czego ona nie miała liliowce kilkaset odmian peonii. Przepiękny ogród.
To co.mowiła, ciemierniki muszą mieć co najmniej 4 lata aby miały ładne kępy i wtedy pięknie kwitną i zasadowa ziemię. Ja moje podlewalam woda że skorupkami z jajek.
Jak ja lubię choinkę w bieli... Ale u siebie dopiero raz i "pół" udało mi się wynegocjować w bieli. Zawsze bardziej wolą kolorową, tradycyjną. A w tym roku "pół" bo jednak bardzo kolorowa nie jest, ale w ozdobach jest biel, zieleń i błyskotki
A ciemierniki wcale źle nie wyglądają, zobaczysz ile jeszcze będą miały kwiatów . Teraz właśnie warto je podsypać mielonymi skorupkami z jajek, delikatnie mieszając je z ziemią wokół ciemiernika.