Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania -Spełnione marzenie

Ania -Spełnione marzenie

Ania111 19:22, 13 lis 2019

deszczowymaj napisał(a)
Aniu tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/5545-skromny-balkonik stare dzieje ale i tak uwielbiałam ten mój malusi balkonik

Aniu lepiej nie przeglądaj wszystkich stron bo tam nic ciekawego się nie działo ...na końcu jest parę zdjęć

Asiu ,
ile ty tam zmieściłaś ?

... jak nazywa się kwiatek pomarańczowy na stronie 7 ?
... jak nazywa się powojnik na stronie 17 ?
... zauważyłam lilie w pojemniku ?
nie zmarzną zimą ?
... jak nazywa się roślinka , pstrokata na stronie 27, kwitnie na niebiesko ?
...a z kotkiem ze strony 57 ?

Asiu ,
Nie uwieżyłabym jak bym nie widziała ,
że mały balkon może być taki fajny i kolorowy ,
rośliny w większości ogrodowe

Ten twój balkon zainspirował mnie do do mojego tarasu
Też zaszaleje

Ania111 19:24, 13 lis 2019

waldek727 napisał(a)

A dzieje się to dlatego, że wiele osób nie rozróżnia ogrodów nowoczesnych od ogrodów w stylu formalnym.

Waldku ,
A co byś polecił z roślinek ?
waldek727 20:05, 13 lis 2019

Aniu.
Ja ogrody postrzegam kompleksowo. Nie podobają mi się ogrody w których jest wszystko i nie ma nic. Tzw ,,chciejstwami" jeszcze nikomu nie udało się stworzyć niczego sensownego. Rozumiem Ciebie doskonale, że chciałabyś stworzyć swój ogród szybko robiąc przy tym jak najmniej błędów. Dlatego tak bardzo ważny jest plan ogrodu i poszczególnych jego sektorów. Ja mogę Ci na poczekaniu wymienić 100 200 300 roślin kwitnących na biało, niebiesko czy granatowo. Będziesz z tego zadowolona? Nie. Jak widzisz temat jest trudny, bo najpierw trzeba mieć koncepcję na zagospodarowanie ogrodu, a dopiero na końcu martwić się o roślinki. Dobrym pomysłem jest architektóra ogrodowa po wykonaniu której można do niej dobrać odpowiednią roślinność. W naszych ogrodach tak mało jest różnego rodzaju murków, uskoków, schodków,ujęć lub cieków wodnych, ławeczek, altan nie mówiąc już o zielonych ścianach czy crevice garden. To wszystko stanowi, że ogród staje się ciekawszym, bardziej urozmaiconym i nietuzinkowym. Prześledzę w wolnym czasie cały Twój wątek i wtedy dopiero dodam coś niezobowiązującego od siebie.
Ania111 20:53, 13 lis 2019

waldek727 napisał(a)
Aniu.
Ja ogrody postrzegam komleksowo. Nie podobają mi się ogrody w których jest wszystko i nie ma nic. Tzw ,,chciejstwami" jeszcze nikomu nie udało się stworzyć niczego sensownego. Rozumiem Ciebie doskonale, że chciałabyś stworzyć swój ogród szybko robiac przy tym jak najmniej błędów. Dlatego tak bardzo ważny jest plan ogrodu i poszczególnych jego sektorów. Ja mogę Ci na poczekaniu wymienić 100 200 300 roślin kwitnących na biało, niebiesko czy granatowo. Będziesz z tego zadowolona? Nie. Jak widzisz temat jest trudny, bo najpierw trzeba mieć koncepcję na zagospodarowanie ogrodu, a dopiero na końcu martwić się o roślinki. Dobrym pomysłem jest architektóra ogrodowa po wykonaniu której można do niej dobrać odpowiednią roślinność. W naszych ogrodach tak mało jest różnego rodzaju murków, uskoków, schodków,ujęć lub cieków wodnych, ławeczek, altan nie mówiąc już o zielonych ścianach czy crevice garden. To wszystko stanowi, że ogród staje się ciekawszym, bardziej urozmaiconym i nietuzinkowym. Przesledzę w wolnym czasie cały Twój wątek i wtedy dopiero dodam coś niezobowiązującego od siebie.

Waldku ,

Walczę z tym " chciejstwem " naprawdę
najbliżej moim oczekiwanią jest mój przód ogrodu .
( chodż teraz dostrzegam w nim niedoskonałości do poprawy )
Tył jest prawie całkowicie do poprawy ,
Ale na swoje usprawiedliwenie mogę jedynie dodać ,
Iż ogrodowisko odkryłam zbyt póżno

Mam dużo roślin z , którymi nie zabardzo wiem co zrobić ,
gdzie przesadzić ,
Dlatego zaczęłam od tego Zakatka ,
póżniej będę poprawiać błędy .

Bardzo chętnie skorzystam z twoich porad

deszczowymaj 21:09, 13 lis 2019

Ania111 napisał(a)

Asiu ,
ile ty tam zmieściłaś ?

... jak nazywa się kwiatek pomarańczowy na stronie 7 ?
... jak nazywa się powojnik na stronie 17 ?
... zauważyłam lilie w pojemniku ?
nie zmarzną zimą ?
... jak nazywa się roślinka , pstrokata na stronie 27, kwitnie na niebiesko ?
...a z kotkiem ze strony 57 ?

Asiu ,
Nie uwieżyłabym jak bym nie widziała ,
że mały balkon może być taki fajny i kolorowy ,
rośliny w większości ogrodowe

Ten twój balkon zainspirował mnie do do mojego tarasu
Też zaszaleje

Na str.7 to Tunbergia-pnącze jednoroczne
str.17 powojnik niestety ale kupiony był bez nazwy ( mam go do tej pory ) podobny jest do (powojnik Lech Wałęsa) może to on
str.27 Wielosił
str.57 nie wiem o którą roślinkę chodzi
a Lilie to orientalne..one nie zimują

Aniu zauważyłaś,że wybrałaś wszystkie strony z 7

Ania111 21:23, 13 lis 2019

Asiu ,

Faktycznie
Nie zwróciłam wcześniej na to uwagi
Czy to coś znaczy ?
ewsyg 21:24, 13 lis 2019

waldek727 napisał(a)
Aniu.
Ja ogrody postrzegam komleksowo. Nie podobają mi się ogrody w których jest wszystko i nie ma nic. Tzw ,,chciejstwami" jeszcze nikomu nie udało się stworzyć niczego sensownego. Rozumiem Ciebie doskonale, że chciałabyś stworzyć swój ogród szybko robiac przy tym jak najmniej błędów. Dlatego tak bardzo ważny jest plan ogrodu i poszczególnych jego sektorów. Ja mogę Ci na poczekaniu wymienić 100 200 300 roślin kwitnących na biało, niebiesko czy granatowo. Będziesz z tego zadowolona? Nie. Jak widzisz temat jest trudny, bo najpierw trzeba mieć koncepcję na zagospodarowanie ogrodu, a dopiero na końcu martwić się o roślinki. Dobrym pomysłem jest architektóra ogrodowa po wykonaniu której można do niej dobrać odpowiednią roślinność. W naszych ogrodach tak mało jest różnego rodzaju murków, uskoków, schodków,ujęć lub cieków wodnych, ławeczek, altan nie mówiąc już o zielonych ścianach czy crevice garden. To wszystko stanowi, że ogród staje się ciekawszym, bardziej urozmaiconym i nietuzinkowym. Przesledzę w wolnym czasie cały Twój wątek i wtedy dopiero dodam coś niezobowiązującego od siebie.

A ja zaczęłam od roślin. Teraz dopiero wprowadzam architekturę ogrodową. Smutno jest bez roślin. Fakt, trzeba mieć plan i się go trzymać. Jak nie wiesz co zrobić z nadmiarem roślin to je wydaj do zaprzyjaźnionych ogrodów. Ja tak zrobiłam. Mnie już nie przeszkadzają, a innych cieszą.
Dzisiaj dzwoniłam w sprawie kamienia na murek i ściankę. Myślałam, że po sezonie będzie promocja, ale się nie udało.
Bardzo podobają mi się takie ogrody, o których pisze Waldek. Murki, scianki, schodki, to moja bajka. Do murku i ścianki mam już kupioną paprotkę. Ja tak na opak.
Kasiek 21:26, 13 lis 2019

Aniu, przynioslam Ci linka, zajrzyj tam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4070-clematis-montana-rubens-wart-grzechu
makadamia 10:01, 14 lis 2019

Aniu, ładnych roślin jest po prostu za dużo, żeby myśleć tylko w kategoriach "podoba mi się".
Zacznij myśleć w kategoriach: "jaką funkcję ta roślina ma spełniać".
Zaczynasz od obmyślenia tzw.: ram, lub jak kto woli: szkieletu.
To są te rośliny, które zapewniają, że w okresie jesienno-zimowym ogród nie wieje pustką.
Zapewniają też ładne tło dla roślin ozdobnych.
Są to głównie żywopłoty, ale też inne rośliny zimozielone.
Teraz jest bardzo dobry moment właśnie na planowanie takiej struktury ogrodu, bo liscie i kwiaty nie przeszkadzają.

Jak będziesz to miała, to zaczynasz planować rośliny - akcenty. Te, które będą przez cały sezon zwracały na siebie uwagę. Do tej kategorii zaliczam drzewa i większość krzewów - głownie ze względu na masę (chociaż niektóre krzewy pełnią bardziej funkcję wypełnienia niż ozdoby). W tym miejscu zastanawiasz się, gdzie potrzebujesz przesłony, gdzie cienia itd.

Jak to wszystko będziesz miała, to na pozostałej przestrzeni planujesz rośliny ozdobne: mniejsze krzewy, róże, trawy, byliny. Dobierasz je pod kątem nie tylko samych kwiatów, ale też tego, jak się zachowują poza okresem kwitnienia (czy liście mają ładny pokrój, czy się przebarwiają itd). Sadzisz je w dużych plamach i rozkładasz je tak, żeby zapewnić, że dane miejsce będzie atrakcyjne przez cały sezon.

Na koniec tzw.: wypełniacze (czyli rośliny, które sadzisz w zasadzie tylko po to, żeby wypełniły puste miejsca, np.: pod krzewami) oraz ozdóbki, czyli rośliny efektowne przez krótki czas (wszystkie cebulowe, rośliny łatwo siejące się typu naparstnice, firletki; ja do tej kategorii zaliczam również uwielbiane przez wielu piwonie i liliowce - właśnie ze względu na krótki okres atrakcyjności).

Jak sobie w ten sposób pogrupujesz rośliny, to będzie Ci dużo łatwiej planować (bo nie będziesz traciła czasu na szczegółowe zaplanowanie miejsca dla naparstnicy) a i ogród będzie lepiej wyglądał (bo w szale dobierania i sadzenia róż nie zapomnisz o zapewnieniu im właściwych ram).

Mistrzynią w takim podejściu do planowania nasadzeń jest Margerytka.

ps.: nie wspomniałam o rzeczy najbardziej oczywistej: określasz, jakie masz warunki w ogrodzie i do tych warunków dobierasz rośliny. Tworzysz sobie bazę, z której później wybierasz rośliny do ww. kategorii. Jeśli na samym początku wyeliminujesz rośliny, o których z góry wiadomo, że nie będą się dobrze czuły u Ciebie (np.: klony palmowe na suchej i wietrznej "patelni" albo lawendy na kwaśnej rabacie), to nie będzie Cię później kusiło "a może jednak sobie poradzi"
Kojak 10:19, 14 lis 2019

Asiu (makadamia) świetnie opisane, skopiowałem i wydrukowałem.