Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Ania111 16:41, 22 paź 2019

deszczowymaj napisał(a)

w takim razie pisze się na hortensję ogrodową

Ale powiem Ci coś ciekawego...moja córka dostała od chłopaka piękny wielgachny kwiat hortensji ogrodowej (no cudo) na długim badylu i od razu pytam się córy czy mogę tak z 15cm tego badylka sobie ciachnąć ..oczywiście zgodziła się

Noo i z 15cm badylka zrobiłam dwie sadzoneczki teraz już siedzą w ziemi i puszczają listki

Bardzo jestem ciekawa czy coś z nich będzie w przyszłym roku.. a że jestem urodzoną optymistką to myślę ,że będzie

Asiu .
W sobotę w takim razie zakopie odnóżkę specjalnie dla Ciebie
Proszę przypomnij się wiosną

Jaki ten handel wymienny fajny
Magleska 19:16, 22 paź 2019

Asia Poczytałam o sianiu lekcja poglądowa bardzo przydatna
2 przebarwione listki też urocze

ja też wsadziłam patyki z hortensji na tyłach przy cisach i dziś widziałam na nich listki ciekawe czy do wiosny przeżyją tylko za cholerkę nie mogę sobie przypomnieć w których hortensji te patyki a mam Vanilki ,Limki i ażurowe ,których nazwy oczywiście nie pamiętam
Ania111 19:19, 22 paź 2019

.... To ja kolejny raz spróbuje z bukietowymi

Misia 19:56, 22 paź 2019

deszczowymaj napisał(a)
Aniu mam zdjęcia
Jeżówki siałam do szklarenek ale też i do zwykłych pojemników
Tu wiek 5dni (ziemia do wysiewu + odrobina żwiru)

Tu odrobinę starsze

itd..

Uwielbiam tą radość ze wschodzących młodych roślinek wysianych własnoręcznie piękne maluszki ja raz siałam jeżówki ale niestety nic mi nie wzeszło coś zrobiłam nie tak
Aurelllia 19:59, 22 paź 2019

Robienie własnych sadzonek, a potem satysfakcja z ich ukorzenienia to sama przyjemność W tym roku udało mi się ukorzenić sporo bukietówek, ale powiem szczerze trzeba mieć do nich cierpliwość......... bo patyk potrafi się czasem i dwa miesiące ukorzeniać a czasem się trafi taki co po trzech tygodniach już wypuści korzonki Najszybciej ukorzeniła mi się odmiana 'Pink Diamond' a u którejś odmiany już nie pamiętam której właśnie dwa miesiące czekałam na puszczenie korzonków, bo patyki pobrałam w marcu i wsadziłam do wody a korzenie wypuściły w połowie maja
Aurelllia 20:07, 22 paź 2019

Ja jeżówki purpurowe też mam z siewu, bo chciałam mieć dużo sadzonek a szkoda mi było kasy na taką ilosć jaka mi była potrzebna
deszczowymaj 21:28, 22 paź 2019

Magleska napisał(a)
Asia Poczytałam o sianiu lekcja poglądowa bardzo przydatna
2 przebarwione listki też urocze

ja też wsadziłam patyki z hortensji na tyłach przy cisach i dziś widziałam na nich listki ciekawe czy do wiosny przeżyją tylko za cholerkę nie mogę sobie przypomnieć w których hortensji te patyki a mam Vanilki ,Limki i ażurowe ,których nazwy oczywiście nie pamiętam

Madziulka no to będziesz miała niespodziankę

ja jednego roku też tak zrobiłam,naciachałam patyków z różnych hortensji i wszystkie razem do wody a potem bach do ziemi cztery ukorzeniły się i powędrowały do koleżanki ..a teraz gdy minęły dwa lata od tego incydentu i koleżanka przysłała mi zdjęcie kwitnących ..stwierdzam iż trafiły się jej Phantom (chyba najłatwiejsza do rozmnożenia)

deszczowymaj 21:29, 22 paź 2019

Ania111 napisał(a)
.... To ja kolejny raz spróbuje z bukietowymi

Próbuj Anulka walcz do końca
deszczowymaj 21:36, 22 paź 2019

Misia napisał(a)

Uwielbiam tą radość ze wschodzących młodych roślinek wysianych własnoręcznie piękne maluszki ja raz siałam jeżówki ale niestety nic mi nie wzeszło coś zrobiłam nie tak

Cieszy i to bardzo a tym bardziej zimą ..fajnie się obserwuje te maluszki wychodzące z ziemi,ja to mam kompletnego hopla na tym punkcie jak już wysieję to potem latam pięć razy dziennie i zaglądam

deszczowymaj 21:40, 22 paź 2019

Aurelllia napisał(a)
Ja jeżówki purpurowe też mam z siewu, bo chciałam mieć dużo sadzonek a szkoda mi było kasy na taką ilosć jaka mi była potrzebna

Ja właśnie z tego samego powodu wysiałam ale też jaka satysfakcja

co do hortensji..mi najszybciej ukorzenia się Phantom

a na wiosnę spróbuję z Limkami..