Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 09:36, 13 maj 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
Śliczne irysy masz? To te niziutkie tak? Chyba pierwszy raz widzę floksy na brzegu oczka wodnego zwykle skalniaki zdobią.

Sylwia bardzo dziękuję. Tak, to na razie te niskie iryski, ale szykują się już wysokie. Floksy posadziłam w celu zamaskowania brzegów oczka, żeby nie było widać plastiku.
Juzia 10:59, 13 maj 2026

ewsyg napisał(a)

Myślę, że one muszą co jakiś czas być dzielone, odnawiane. Przekonałam się o tym teraz, kiedy byłam zmuszona je przesadzać. Dobrze na to zareagowały, kwitnie ich dużo więcej niż przedtem.

Myślę, że trawy maja u mnie za sucho, a może co innego im nie pasuje. Z traw zostały mi tylko sesleria, rozplenica i hakonechloa dla ,której długo szukałam dogodnego miejsca. Miskantów już nie będę sadzić, wiec bardzo dziękuję za Twoją propozycję.
Irysy bródkowe lubią suchą glebę, a u mnie jest z dodatkiem piachu.
Mam też irysy syberyjskie, które wraz z liliowcami zastępują trawy.

Z irysków na pewno coś się znajdzie do podziału. Potem napiszę którymi mogę się podzielić.

To u mnie też sucho, piach i miskanty jakoś rosną
Jedne słabiej, drugie lepiej... ale żaden jeszcze nie padł
Gorzej z rozplenicami.
A hakonechloa to w ogóle u mnie nie chciały rosnąć. Przenosiłam je z kąta w kąt.... aż padły całkiem

Z tymi iryskami to nic pilnego. Nie chcę robić kłopotu
antracyt 13:19, 13 maj 2026

Ewa, zaglądam z chęcią do Ciebie. Iryski mają swój czas.
Joku 19:35, 13 maj 2026

ewsyg napisał(a)

Jola, nie bardzo wiem o które Ci chodzi. Te kwitnące na fioletowo, to floks szydlasty, jest też jakaś trawa i liliowce.

Kupowałam lilie wodne do małych oczek. Jak zdecydujesz się na założenie oczka, to nie kupuj roślin, ja Ci chętnie dam, bo mam już do podziału.

Chodziło mi o to co rośnie w oczku, w wodzie przy samym brzegu. Takie pasmo drobnych liści.
Dziękuję za chęć podzielenia się ale chyba trudno je przesłać. Patrzyłam już w internecie, one nie są drogie a moja balijka nieduża więc potrzeba mi tylko kilka sztuk.
ewsyg 22:30, 13 maj 2026

Alija napisał(a)
Piękne te iryski, to już cała kolekcja. U nas trochę popadało na szczęście, bo strasznie już było sucho, ale mogłoby się chociaż trochę ocieplić. Może to ci ogrodnicy takie zimno przynieśli
Ewuniu, odbierz priv

Iryski dziękują pięknie U nas też sporo popadało i też było zimno. Po południu zrobiło się troch cieplej, bo wyszło słoneczko. Córka kosiła trawę, a ja plewiłam, bo chwasty zaczynają swoje natarcie.
Odebrałam

Przed

Po

Pojedyncze kwiatuszki, a tak cieszą

ewsyg 22:42, 13 maj 2026

Juzia napisał(a)

To u mnie też sucho, piach i miskanty jakoś rosną
Jedne słabiej, drugie lepiej... ale żaden jeszcze nie padł
Gorzej z rozplenicami.
A hakonechloa to w ogóle u mnie nie chciały rosnąć. Przenosiłam je z kąta w kąt.... aż padły całkiem

Z tymi iryskami to nic pilnego. Nie chcę robić kłopotu

Ha, ha, widzisz, u każdego coś innego. Hakonechloa też sprawiła mi dużo kłopotu, ale w końcu spasowała jej ta cienista część ogrodu. Widzę, że przezimowała i wychodzi.
Juzia, to nie będzie kłopot. Chodziło mi o to, żeby wszystkie przekwitły.

Kocham też orliki, te baletniczki w swoich cudnych sukienkach. Właśnie zaczynają swój pokaz.U mnie chętnie rosną, krzyżują się i wysiewają, powstają nowe, ciekawe odmiany.

Zakwitła pierwsza siewka.

ewsyg 22:48, 13 maj 2026

antracyt napisał(a)
Ewa, zaglądam z chęcią do Ciebie. Iryski mają swój czas.

Zuzia, bardzo mi miło. Iryski czekają w pąkach startowych i słoneczko musi im dać sygnał.

sylwia_slomc... 22:48, 13 maj 2026

ewsyg napisał(a)

Sylwia bardzo dziękuję. Tak, to na razie te niskie iryski, ale szykują się już wysokie. Floksy posadziłam w celu zamaskowania brzegów oczka, żeby nie było widać plastiku.
I jak widać sprawdza się w tej roli.
ewsyg 22:56, 13 maj 2026

Joku napisał(a)

Chodziło mi o to co rośnie w oczku, w wodzie przy samym brzegu. Takie pasmo drobnych liści.
Dziękuję za chęć podzielenia się ale chyba trudno je przesłać. Patrzyłam już w internecie, one nie są drogie a moja balijka nieduża więc potrzeba mi tylko kilka sztuk.

Jolu, już wiem o co Ci chodzi. To są kamyki. Umieściłam je tutaj, żeby drobne owady też mogły korzystać z wodopoju.

ewsyg 23:03, 13 maj 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)
I jak widać sprawdza się w tej roli.

O tak, spełniają swoje zadanie i cieszą oczy.