Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Kasya 07:03, 09 maj 2025

ajka napisał(a)
A ja myślałam, że hosty to wszędzie sobie poradzą, w cieniu oczywiście. A tu jednak wychodzi, że i one potrafią zamierać. Ciekawe co im dolega, może faktycznie przez tuje. Kasya może faktycznie poprzycinaj mocniej te rośliny i ogród nabierze życia.

Nie wiem czemu ogrod mialby nabrac zycia od przyciecia ?
W koncu mam przytulnie
W lesnych ogrodach chyba tez gesto i nikt nie kaze przycinać
Ja nie lubie patelni i wygwizdowa
Nie moglabym chodzic w lecie po takim ogrodzie
Kasya 07:04, 09 maj 2025

Makao napisał(a)
Kasia musisz sobie kijek selfi kupić to sięgniesz wszędzie

No chyba tak
Kasya 07:09, 09 maj 2025

pestka56 napisał(a)
Kasia, widziałam twój ogrod na żywo i myślę, że masz zbyt mały przewiew w ogrodzie. Przewiew jest bardzo ważny. To nie musi być duży luz, ale jednak.
Dodatkowo z boku domu nie ma słońca w ogóle. Ciasno owszem, ale większe znaczenie ma to zacienienie. Tam się mogą różne choróbska pojawiać i migrować na resztę ogrodu.

Kasia, tam jest slonce
Tam sa rododendrony ktore maja sporo slonca
Moze kolo poludnia najmniej
Tam obok tez przebija słońce , jak w lesie, mało go ale jest
A tu wlasnie miedzy budynkami strasznie wieje
Drzewka na rabatce mialam po skosie od wiatru, staram sie oslonic
Kasya 08:20, 09 maj 2025

pestka56 napisał(a)

Sprowadź jej pędy w dół. A najlepiej byłoby uciąć ile się da.

No wlasnie sie zastanaeialam czy chce tak
Chyba wolę zeby zarosla tego swierka ktory jest brzydki
pestka56 08:54, 09 maj 2025

Skoro chcesz potraktować świerka jak podporę dla wisterii, to też jest rozwiązanie. Mam nadzieję, że z wiekiem będzie ciągle kwitła intensywnie.

Jakoś mi ten bok domu zapadł w pamięci, że taki ciemny Rhododendronom tam faktycznie dobrze.
Kasya 08:56, 09 maj 2025

pestka56 napisał(a)
Skoro chcesz potraktować świerka jak podporę dla wisterii, to też jest rozwiązanie. Mam nadzieję, że z wiekiem będzie ciągle kwitła intensywnie.

Jakoś mi ten bok domu zapadł w pamięci, że taki ciemny Rhododendronom tam faktycznie dobrze.

Bo zalezy o ktorej bylas
Sciezka i regal sa w cieniu ale juz pol metra w bok czyli na rabatce jest slonce
mirkaka 10:35, 09 maj 2025

U mnie też hosty zanikały, rosły około 1,5 m od pnia świerka, mimo że podlewałam było tam sucho, korzenie świerku wyjałowiały glebę, w końcu wykopałam wszystkie, przekopałam ten kawałek, wycinając drobne korzonki świerka, i posadziłam jeszcze raz.
Ale nie łudzę się że będzie dobrze, korzenie drzew szybko ciągną w kierunku wody i jedzonka, zawsze zwyciężą z mniejszą roślinką, byliną.
Może zamiast walczyć z wiatrakami, wykop roślinki, wysyp korą, będzie ładnie Nie zawsze muszą być wszędzie jakieś byliny, pod dużymi drzewami sama kora ładnie wygląda.
A gdybyś badała ziemię to zleć na podstawowe składniki odżywcze, azot, potas, fosfor, magnez,
wapń, sód, chlorki ,ph i zasolenie.

Ja u siebie takie badania zlecam , u mnie często wychodzi że mam wysokie i bardzo wysokie zasolenie, potas , fosfor i wapń. Azotu przeważnie za mało. Jeśli ciągle nawozisz to możesz mieć też te składniki ponad normę, a azotu za mało i roślina nie mając wystarczającej ilości azotu nie pobierze pozostałych, w końcu ich poziom może dość do zbyt wysokiego i toksycznego dla rośliny.
Trudno coś wyrokować, przy takiej ilości roślin pewnie masz wszystkiego za mało.

Dodam jeszcze to, próbkę pobierz z trzech miejsc, na głębokość łopaty, wymieszaj wszystkie trzy, oddziel korzenie, korę, najlepiej przesiej, i w jakiejś siatce około kilograma od razu tam zawieź, nie ma po co dwa razy jechać, najpierw się dopytywać. Ja tak robię
Kasya 13:20, 09 maj 2025

Masz pewnie racje
Ale ja tam co pogrzebie troche to czuje ze mokro jest
Wiec juz glupieje
Dalej jest sucho ale tam lepiej rosna rosliny
No wiec taka dziwna sytuacja …

mirkaka napisał(a)
U mnie też hosty zanikały, rosły około 1,5 m od pnia świerka, mimo że podlewałam było tam sucho, korzenie świerku wyjałowiały glebę, w końcu wykopałam wszystkie, przekopałam ten kawałek, wycinając drobne korzonki świerka, i posadziłam jeszcze raz.
Ale nie łudzę się że będzie dobrze, korzenie drzew szybko ciągną w kierunku wody i jedzonka, zawsze zwyciężą z mniejszą roślinką, byliną.
Może zamiast walczyć z wiatrakami, wykop roślinki, wysyp korą, będzie ładnie Nie zawsze muszą być wszędzie jakieś byliny, pod dużymi drzewami sama kora ładnie wygląda.
A gdybyś badała ziemię to zleć na podstawowe składniki odżywcze, azot, potas, fosfor, magnez,
wapń, sód, chlorki ,ph i zasolenie.

Ja u siebie takie badania zlecam , u mnie często wychodzi że mam wysokie i bardzo wysokie zasolenie, potas , fosfor i wapń. Azotu przeważnie za mało. Jeśli ciągle nawozisz to możesz mieć też te składniki ponad normę, a azotu za mało i roślina nie mając wystarczającej ilości azotu nie pobierze pozostałych, w końcu ich poziom może dość do zbyt wysokiego i toksycznego dla rośliny.
Trudno coś wyrokować, przy takiej ilości roślin pewnie masz wszystkiego za mało.

Dodam jeszcze to, próbkę pobierz z trzech miejsc, na głębokość łopaty, wymieszaj wszystkie trzy, oddziel korzenie, korę, najlepiej przesiej, i w jakiejś siatce około kilograma od razu tam zawieź, nie ma po co dwa razy jechać, najpierw się dopytywać. Ja tak robię
Kasya 17:19, 09 maj 2025

Świerk mi się wysial
Kasya 17:22, 09 maj 2025