Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Kasya 21:30, 07 maj 2025

Nie mam za gesto, jest tak jak lubie
I tne oczywiscie
sylwia_slomc... 21:52, 07 maj 2025

Kasya napisał(a)
Zaraz zakwitnie lilak japonski
Ten akurat ladnie nie pachnie
Ale jestem pod wrazeniem bo posadzilam malego w krzakach a on wciagnal brzuch i ruszyl do gory nie pattzac na boki
I udalo sie
Przegonil wszystkich i moze zakwitnac

A w jakim kolorze go masz? U mnie za moment zakwitnie lilak Ottawski. Przeszło 10 lat temu nasionko z ogrodu botanicznego wysiałam i udało się. Teraz to już spory krzaczek jest.
sylwia_slomc... 21:54, 07 maj 2025

Kasya napisał(a)
No to prosze oblookac ta gęstwinę
Hurrra, zurawka zyje ….ale co to za zycie

To wieka hosta przesadzona z innego miejsca

I inne

A czemu ta hosta w doniczce wsadzona? Bo to jej mocno ogranicza wodę i korzenie...
sylwia_slomc... 21:56, 07 maj 2025

Kasya napisał(a)
Czeremcha zaatakowana
Co z tym robic ?

To chyba są szpeciele?
Kasya 22:07, 07 maj 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

A czemu ta hosta w doniczce wsadzona? Bo to jej mocno ogranicza wodę i korzenie...

No wlasnie rozne proby byly
Duze donice z dobrą ziemią zeby sprawdzić czy powodem nie jest wyjaławianie ziemi przez tuje
Ale nie
Rosliny od razu po posadzeniu zanikają nawet w tych donicach wkopanych
Sucho tam nie maja
Kurcze… moze za mokro ?
Kasya 22:08, 07 maj 2025

To chyba są szpeciele?

No cos takiego
Szpetnie to wyglada
Co sie z tum robi ?
Kasya 22:10, 07 maj 2025

A w jakim kolorze go masz? U mnie za moment zakwitnie lilak Ottawski. Przeszło 10 lat temu nasionko z ogrodu botanicznego wysiałam i udało się. Teraz to już spory krzaczek jest.

Syringa reticulata, lilak japoński jest chyba tylko kremowy
sylwia_slomc... 22:15, 07 maj 2025

Czasem roślinie różnicę robi pół metra w jedną czy w drugą stronę. Byłam w ogrodzie Kasyi w realu, ogród piękny dorodny w rośliny bogaty, w duże drzewa wokół też. Wszystko ciągnie składniki i wodę. Ale i u mnie już zwłaszcza w podwórku i na samej górze jest podobnie, tui mam od sroca i trochę wsadzonych i to już nie są malutkie tujki, a rośliny pod nimi rosną. Myślę, że problemem jest ilość wody która do nich dociera w czasie opadów i ilość składników pokarmowych, może też ph gleby. Ja bym usunęła cały ten tujowy susz z tego miejsca, zastąpiła go liśćmi drzew liściastych i ziemią liściową i to tak na bogato. Składniki będą dostępne dłużej niż z sypanych nawozów czy obornika granulowanego bo będą się te dobroci stopniowo rozkładać, a rośliny czerpać do woli. I tych liści bym w miarę ubywania dosypywała co jesień. Jak będą liście pojawią się dżdżownice, za nimi pewnie ryjące w ziemi gryzonie, ale w tym wypadku to dobrze bo będą mieszać te dobroci z glebą. Na samej górze na leśnych tak dosypuje trocin i liści i mimo, że jest tam od groma świerków jodeł, lip, grabów i 5 wielkich już wierzb płaczących, a wody mało to rośliny dobrze rosną i to bezpośrednio przy samych drzewach. Dla porównania w brzeziniaku, gdzie niczego nie daję pod brzozami już nawet nawłoci jest mało.
No i pilnować trzeba tej wody.
Margo2 23:03, 07 maj 2025

Zgadzam się z Sylwią.
U mnie rośliny rosna pod tujami już kilka lat i radzą sobie. Ale dostają wodę.Nie byłam u Kasyi. ale wygląda na zdjęciach bardzo fajnie, jak tajemniczy ogród, który otula
Magara 23:14, 07 maj 2025

Kasya napisał(a)

A to co to ?
Wyrywac czy czekac ?

Głosuję za opcją: chwast

W pozostałych tematach tj. gęstości nasadzeń się nie wypowiadam, nie znam się