Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Kasya 18:29, 22 maj 2025

tulucy napisał(a)
Czeremchy mam swoje, dziękuję uprzejmie

Na szczęście rosną dwie pod płotem i nie wadzą.

No wiec trzeba poczekac az te siewki ciut podrosna
Kasya 08:35, 23 maj 2025

Zimno !!!
Mokro !!! padalo w nocy
Nie ma jak skosic trawnika
Opryskać bukszpanow

Mimo wszystko wysadzę chyba pomidory i papryki
Cukinie i ogorki…. No ile mozna czekac
tulucy 08:48, 23 maj 2025

Teraz ma być przerwą w deszczu do połowy przyszłego tygodnia. Planuję buksy prysnąć, bo już jakis czas temu zauważyłam ćmę.
Nie ma sprawiedliwości na tym świecie, exem nic z buksami nie robił, nie pryskał. I wszystkie zdrowiutkie, nie zjedzone. Urosły niemożebnie. Ledwo przywiozłam i już podżarte.

Pogoda kiepska, ale... dla mnie idealna do przesadzania, nie dość że chłodniej i te rośliny się nie męczą tak, to jeszcze solidnie je podlewa. A mnie lżej kopać w wilgotnej ziemi.
Kasya 08:52, 23 maj 2025

tulucy napisał(a)
Teraz ma być przerwą w deszczu do połowy przyszłego tygodnia. Planuję buksy prysnąć, bo już jakis czas temu zauważyłam ćmę.
Nie ma sprawiedliwości na tym świecie, exem nic z buksami nie robił, nie pryskał. I wszystkie zdrowiutkie, nie zjedzone. Urosły niemożebnie. Ledwo przywiozłam i już podżarte.

Pogoda kiepska, ale... dla mnie idealna do przesadzania, nie dość że chłodniej i te rośliny się nie męczą tak, to jeszcze solidnie je podlewa. A mnie lżej kopać w wilgotnej ziemi.

No tak, w tym przypadku lepiej
A nawet bardzo dobrze
Cme przyciaga zapach cietych buksow, dlatego tak
TAR 09:22, 23 maj 2025

Ja unikam roslin problemowych, az mnie telepie na mysl, ze musze cos pryskac. Nawet mszyca juz zeżarta jak biedrony na żer wylazly i osy. Te poprostu jak odkurzacze lecialy.
Kontonaogrod 10:27, 23 maj 2025

Zostawiam buksy, na nową działkę nie biorę. Trudno.

Trzymam kciuki za ciepełko, niech już przyjdzie
tulucy 11:18, 23 maj 2025

Ja zabrałam, szkoda mi było, i tak by je exem wywalił.

Też zauważyłam, że dopóki nic się z buksem nie robi i on nie wydaje swojego zapachu, to cma nie leci. Jak tylko się go rusza, zapach się wydziela i ta franca to wyczuwa.

Też nie lubię problematycznych, pryskam jedynie ćmę tym na L.

Makao 11:27, 23 maj 2025

Ja papryki też już wsadzę do gruntu a te ostre do szklarni. Też mam dość czekania. Będę te dwa gruncie agrowłókniną na noc nakrywać.
Judith 11:39, 23 maj 2025

tulucy napisał(a)
Ja zabrałam, szkoda mi było, i tak by je exem wywalił.

Też zauważyłam, że dopóki nic się z buksem nie robi i on nie wydaje swojego zapachu, to cma nie leci. Jak tylko się go rusza, zapach się wydziela i ta franca to wyczuwa.

Też nie lubię problematycznych, pryskam jedynie ćmę tym na L.

To chyba nie jest reguła. Mój ostatni w ogrodzie buks nie był ruszany w tym sezonie, a został zaatakowany. Na jego miejscu już rośnie sesleria jesienna .
sylwia_slomc... 13:18, 23 maj 2025

Judith napisał(a)

To chyba nie jest reguła. Mój ostatni w ogrodzie buks nie był ruszany w tym sezonie, a został zaatakowany. Na jego miejscu już rośnie sesleria jesienna .

U nas na wsi też buksy, które nigdy cięcia nie widziały zeżarte już parę lat temu. U siebie obserwuję, że jak są w masie tzn. żywopłot lub wielkie to atakuje. Mama dwie takie mizeroty, do pół łydki sięgają może i jednego variegata do tej pory ani ćmy, ani grzyba nie miały. Upchane po katach w ogrodzie