Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 08:10, 05 sie 2021

anabuko1 napisał(a)
Ołowniki mają ciekawy ładny kolorek kwiatu
fuksje piękne.
Tylko to zimowanie tych kwiatów..
Czy nie zimujesz ich w domu ?

Aniu! Bardzo lubię fuksje i ołowniki. Fuksje mam już wiele lat, miałam w różnych odmianach,
ale zostały tylko dwie. Zimowania nie lubię, ale co zrobić, zimuję je w piwnicy u Taty.
A rok temu kupiłam fuksję zimującą w gruncie. Nie jest taka okazała, jak te doniczkowe,
ale jakoś przeżyła zimę.

Martka 08:16, 05 sie 2021

Alicjo, zachwycam się hortensjami, jeżówkami, różnościami, białym floksem siejącym się wszędzie, ale przede wszystkim stawem
Alija 08:18, 05 sie 2021

antracyt napisał(a)
No właśnie, tez miałam o fuksje zapytać. Zimujesz czy traktujesz jak jednoroczne?

Zuziu! Fuksje, które mi zostały mam już wiele lat i oczywiście zimuję je w piwnicy. Nie ma innego wyjścia, niestety. Oczywiście można traktować je jako jednoroczne, ale trzeba co roku kupować nowe. Ja rok temu kupiłam fuksję zimującą w gruncie i rzeczywiście przeżyła i zakwitła (zdjęcie powyżej), ale kwiaty są mniej okazałe niże te w doniczkach.
antracyt 08:52, 05 sie 2021

Widziałam , chyba u Mai taką zimującą fuksję. Kwiaty rzeczywiście miała delikatniejsze, ale odebrałam to jako plus. To zależy z czym ją zestawisz,tam nie dominowała, a fajnie podbijała kolor innych kwiatów.
hankaandrus_44 09:05, 05 sie 2021

Dziękuję, że pokazałaś fuksję. Ona w ogrodach nie jest popularna. U mnie w rodzinnym domu, były tylko parapetowe. Ale mama mówiła, że jak jest fuksja w domu, to kobieta często płacze. I mimo, że to przesąd, zaniechalam sadzenia jej na parapet. Ale o tych zimujących słyszałam, nawet gdzieś na wyjeździe widziałam w marcowym ogrodzie i już z listkami.

Korci mnie zamówić taką zimującą, mimo delikatniejszych kwiatów.
Alija 16:47, 05 sie 2021

Martka napisał(a)
Alicjo, zachwycam się hortensjami, jeżówkami, różnościami, białym floksem siejącym się wszędzie, ale przede wszystkim stawem

Marta! Bardzo mi miło, dziękuję.
Alija 16:50, 05 sie 2021

antracyt napisał(a)
Widziałam , chyba u Mai taką zimującą fuksję. Kwiaty rzeczywiście miała delikatniejsze, ale odebrałam to jako plus. To zależy z czym ją zestawisz,tam nie dominowała, a fajnie podbijała kolor innych kwiatów.

Zuziu! Moja fuksja jest jeszcze niewielka, kwiaty dosyć mi się podobają. Mam nadzieję, że zadomowi się u mnie na dłużej.
Alija 16:56, 05 sie 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Dziękuję, że pokazałaś fuksję. Ona w ogrodach nie jest popularna. U mnie w rodzinnym domu, były tylko parapetowe. Ale mama mówiła, że jak jest fuksja w domu, to kobieta często płacze. I mimo, że to przesąd, zaniechalam sadzenia jej na parapet. Ale o tych zimujących słyszałam, nawet gdzieś na wyjeździe widziałam w marcowym ogrodzie i już z listkami.

Korci mnie zamówić taką zimującą, mimo delikatniejszych kwiatów.

Hanusiu! To ciekawe, co piszesz. Dawno było wiele takich przesądów. Podobno, jak w domu są kaktusy to domownicy wciąż się kłócą.
Ja wcześniej nie spotkałam zimującej fuksji, dopiero w ubiegłym roku, całkiem przypadkowo, trafiłam w jakiejś szkółce, w Bieszczadach.
Alija 17:48, 05 sie 2021

Placyk za domem. Tu mam donice z fuksjami i agapantami.

Alija 17:58, 05 sie 2021

I przed domem, teraz głównie zielono.