Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Marlenaa 19:50, 06 sie 2021

Alicjo mnie też pompa zainteresowała. Korzystasz z niej? Bardzo ładna jest Chciałabym mieć taką. Chyba trzeba będzie z mężem o tym porozmawiać.
Bluszcz wygląda cudnie. Na czym polega walka z nim, na dzień dzisiejszy? Wystarczy jak raz w sezonie przytniesz, czy wymaga większej uwagi?
Alija 19:55, 06 sie 2021

zawitka napisał(a)
Przysiadłam na krzesełku zeby pozachwycać sie zakątkami fajosko cichutko i oczy nakarmiłam .Też lubię fuksje nazywam je brudaski ale w tym roku nie mam ani jednej.

Zawitka! Bardzo mi miło, że mnie odwiedziłaś, zapraszam.
U nas fuksje znane są też pod nazwą ułanki. Dawniej miałam więcej odmian, ale te zwykłe są chyba najmniej wymagające i te mi zostały. Lubię je, tylko to przechowywanie w zimie.....
Alija 19:58, 06 sie 2021

anabuko1 napisał(a)

Pięknie na tych twoich rabach.
Jeżówki, hortensje śliczne.
Bluszcze juz mocno się rozrosły. Ile latek juz maja ??

Aniu! Dzięki. Bluszcz rośnie u nas już bardzo długo, około 20 lat, nie pamiętam dokładnie.
Muszę go bardzo ciąć, bo już trudno nad nim zapanować.
Alija 20:02, 06 sie 2021

anabuko1 napisał(a)

Widzę ,że u ciebie już galtonia już kwitnie. Muszę zajrzeć do mojej i sprawdzić jak się tam miewa.

Aniu! Galtonia zakwitła, przynajmniej jedna. Wyobraź sobie, miałam jeszcze trzy roślinki, trochę mniejsze,
ale również miały pędy kwiatowe, niestety nie zdążyły zakwitnąć, bo podgryzły je ślimaki.
anabuko1 20:05, 06 sie 2021

Alija napisał(a)

Aga! Rabaty jeżówkowej nie przedstawiałam, tylko zdjęcia pojedynczych jeżówek.
Ta rabata jest do przerobienia, na razie jest to miejsce,
gdzie sadziłyśmy z córką kolejne zakupy jeżówkowe.

Kolejne piękności jeżówkowe
anabuko1 20:07, 06 sie 2021

Alija napisał(a)

Aniu! Dzięki. Bluszcz rośnie u nas już bardzo długo, około 20 lat, nie pamiętam dokładnie.
Muszę go bardzo ciąć, bo już trudno nad nim zapanować.

No no, to faktycznie sporo lat .
ale efektownie wygląda ten bluszcz.
Martka 20:12, 06 sie 2021

Alicjo, rabata z jeżówkami jest urocza, dochodzę do wniosku, że im towarzystwo jeżówek w innych kolorach nie szkodzi absolutnie!
Alija 20:55, 06 sie 2021

Martka napisał(a)
Białe zakątki przed domem - nowości nie widziałam do tej pory, ależ klimaty czarujesz, Alicjo. Czy pompa działa?

Marta! Na wiosnę na białej rabatce kwitną białe krokusy, szafirki i hiacynty, potem tulipany. Niestety zawsze są niespodzianki, raz było kilka żółtych krokusów, innym razem fioletowych, zdarzył się też wściekle różowy hiacynt, był naprawdę piękny i nikt nie chciał się przyznać do jego posadzenia.
Następnie kwitnie azalia japońska, oczywiście biała, a w sezonie letnim dużo białych lilii, jeżówka, galtonia i jednoroczne begonie lub niecierpki, a w tym roku dosadziłam hortensję bukietową.

Pompa to atrapa, ale nie do końca, bo pod spodem jest wkopany zbiornik na wodę do podlewania (z rynny) i pompa elektryczna, więc można powiedzieć, że działa.

W tym roku był taki bonusik, fioletowy i żółty.
Alija 21:00, 06 sie 2021

anpi napisał(a)
Alicjo, bluszcz u Ciebie robi fajny klimacik. Też go puściłam na drzewa- na świerki. Choć trochę się boję, czy drzewa nie ucierpią i nie zbrzydną w pokroju.
Stoliczek z krzesełkami śliczniutki. Będę coś podobnego szukała jak mój wiklinowy fotel w romantycznym kąciku całkiem się rozpadnie

Aniu! Bardzo lubię bluszcz, rozrósł się bardzo i też trochę się boję o drzewa, czy ich nie przydusi.
Cieszę się, że Ci się podoba, zastanawiam się czy na przyszły sezon nie przemalować stolika i krzeseł na jaśniejszy kolor.
Alija 21:02, 06 sie 2021

Dorota123 napisał(a)
Pospacerowałam między drzewami, zatrzymałam się przy kwitnących roślinach, obeszłam staw i wreszcie przysiadłam na okrągłym placyku. Bardzo klimatyczny ten Twój ogród Alicjo.

Dorotko! Bardzo dziękuję za odwiedziny i zapraszam serdecznie.