Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 01:28, 16 sie 2021

Gosialuk napisał(a)
Super te cieniste zakątki. I powojnik jak elfie dzwoneczki.

Gosia! Dzięki, lubię je, ale nie wiem, czy już nie za dużo tego cienia.
To jeden z dwóch powojników, które naprawdę dobrze mi rosną.
Alija 09:11, 16 sie 2021

Judith napisał(a)

Alicjo, przemarzły pąki kwiatowe. U mnie to standard, już nawet się nie napinam na kwiaty na hortensjach ogrodowych. Co ciekawe, zakwitło kilka kwiatów na pędach tegorocznych! Może w przyszłym roku zdecyduję się je okryć .
Piękne masz Anabelki, a Twoja cienista rabata z funkiami to idealne połączenie buszu z precyzją koła - uwielbiam .

Judith! No i to jest minusem hortensji ogrodowych, niestety. Kiedy je okrywałam to nie było zimy, jak przestałam to i zimy ostrzejsze.
Bukietowe i drzewiaste mają mniej koloru, ale za to są niezawodne.
Dzięki za cienistą rabatę. Koło to co prawda nie jest, ale kawałek takiego kiepskiego półkola (nie to co u Ciebie, precyzja).
Alija 09:12, 16 sie 2021

Roocika napisał(a)
Alicja, świetnie masz skomponowane te cieniste miejsca można się inspirować.

Asiu! Bardzo mi miło, dziękuję.
Alija 09:16, 16 sie 2021

April napisał(a)
Świetne zdjęcia maklei. Zmotywowałaś mnie żeby swoją przesadzić na lepszą miejscówkę.
Fajny busz masz na cienistej. I te bluszcze. Klimacik jak z Narni

April! Zdjęcie maklei robiłam przy porannym słońcu, w ogóle to bardzo ją lubię, piękne ma liście. Moja zaczęła dobrze rosnąć po kilku przeprowadzkach, chociaż koleżanka od której dostałam sadzonkę uprzedzała, ze to taka inwazyjna roślina. U mnie inwazji nie było.
Dzięki za cienistą.
Alija 09:20, 16 sie 2021

Ewa777 napisał(a)
Moim marzeniem są takie niebieskie hortensje. Za mało mam glinu w ziemi, przez co wszystkie są różowe. Dwie niebieskie trzymam w donicy. Może się uda

Ewa! Ja w ogóle to nie mam wielu hortensji ogrodowych. Jedna udała się niebieska, dostałam sadzonkę od takiej mocno starszej Pani, już parę lat temu. Nie wiem co to za odmiana, pewnie bardzo stara, zawsze kwitnie na niebiesko, chociaż traktuję ją, tak jak inne (kwaśna ziemia, na wiosnę nawóz do hortensji). W tym roku ma tylko parę niewielkich kwiatów.
Alija 09:23, 16 sie 2021

Gosialuk napisał(a)
Jaki kolorek. Czy dodajesz jakiś specjalny nawóz?

Gosia! Tylko jedna moja hortensja ma taki kolor, ale to jakaś bardzo stara odmiana, której sadzoneczkę udało mi się parę lat temu dostać. Nawożę raz na wiosnę nawozem do hortensji i ona ma taki kolor.
Alija 09:27, 16 sie 2021

Monia81 napisał(a)
Cudowny masz ten staw i nasadzenia wkoło bardzo klimatyczne cieniate zakątki i tak bujne wszystko pod tymi drzewami, paprocie i obrośnięte drzewa wyglądają obłędnie pozdrawiam

Moniko! Bardzo dziękuję za wizytę i za tak miłe słowa. Cieszę się, że Ci się podoba, ale zdążyłam wczoraj w nocy (a właściwie dzisiaj) zerknąć do Twojego ogrodu. Jest prawdziwie sielankowy i wymarzony, cudny.
Pozdrawiam i zapraszam.
Alija 14:22, 16 sie 2021

Kwitną floksy...

Alija 14:27, 16 sie 2021

Takie różności...

Alija 14:33, 16 sie 2021