Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Basieksp 14:44, 16 sie 2021

Ten niebieski floks bardzo ładny, takiego koloru jeszcze nie spotkałam lubię floksy, też mam je u siebie i ostatnio stwierdziłam, że są niezawodne ja swoje na początku sezonu tak co drugi, przycięłam czubek, tym sposobem wydłużyłam ich kwitnienie taki patent sobie znalazłam w tym roku
Martka 15:17, 16 sie 2021

Alicjo, floksy niezawodne. Kiedyś uznawałam je za „staroświeckie”, z ogródka Babci (nie przepadałam za tym miejscem, panowały tam same zakazy), teraz sama zrobilam się trochę „staroświecka” i posadziłam moje pierwsze floksy przywiezione od Danusi z ogrodu Ale tak serio, to podział na „nowoczesny” i „staroświecki” nie ma racji bytu. W ogrodzie sprawdzone rośliny będą zawsze potrzebne i uwielbiane Twoje floksy zachwycają.
Alija 22:36, 16 sie 2021

Basieksp napisał(a)
Ten niebieski floks bardzo ładny, takiego koloru jeszcze nie spotkałam lubię floksy, też mam je u siebie i ostatnio stwierdziłam, że są niezawodne ja swoje na początku sezonu tak co drugi, przycięłam czubek, tym sposobem wydłużyłam ich kwitnienie taki patent sobie znalazłam w tym roku

Basiu! Też lubię floksy, ładne, pachnące, bezproblemowe, same plusy.
Ten floks, o którym piszesz nie jest niebieski, kolor jest trochę przekłamany, kolor jest bardziej fioletowy.

Dobry sposób na przedłużenie kwitnienia floksów, można dłużej cieszyć się ich kwiatami.
Alija 22:52, 16 sie 2021

Martka napisał(a)
Alicjo, floksy niezawodne. Kiedyś uznawałam je za „staroświeckie”, z ogródka Babci (nie przepadałam za tym miejscem, panowały tam same zakazy), teraz sama zrobilam się trochę „staroświecka” i posadziłam moje pierwsze floksy przywiezione od Danusi z ogrodu Ale tak serio, to podział na „nowoczesny” i „staroświecki” nie ma racji bytu. W ogrodzie sprawdzone rośliny będą zawsze potrzebne i uwielbiane Twoje floksy zachwycają.

Marta! Tak, masz rację, floksy są niezawodne, piękne, kolorowe i pachnące.
Też kiedyś uznawałam je za staroświeckie, nie lubiłam ich, podobnie zresztą, jak orlików. Na szczęście upodobania się zmieniają.
Też myślę, że nie można dzielić roślin na nowoczesne i staroświeckie, ale jednak w ogrodach też mody się zmieniają. Na przykład hortensje wróciły do łask kilka lat temu, wcześniej były trochę zapomniane. Najlepiej kierować się swoimi upodobaniami.
ElzbietaFranka 23:49, 16 sie 2021

Alicja i ja się dołączam do zachwytów nad twoimi floksami.
Miałam bardzo długo jednego białego floksa obecnie duża Kępa. Trzeba wiosna rozsadzić. Każdego roku dokupuje po jednym floksie i już co nieco się uzbierało. Nie pokazuje bo moje łapią mączniaka mają omaczone liście.
W sobotę je opryskalam citroseptem, cynamonem z mydłem potasowym i woda. Ciekawe czy zadzisła i mam trochę mieszane uczucia do nich.

Ten rok jest wyjątkowy odnośnie różnej zarazy bo ciepło i deszczowo więc grzyby się rozsiewają na potęgę. Komary też.

Odnośnie hortensji są piękne zawsze mi się podobały. Od kiedy weszły na rynek bukietowe które są nie kłopotliwe królują w każdym ogrodzie.
Ogrodowe jednak nie wszędzie kwitną np u mnie. Musi być wiosna bez przymrozków aby pąki nie zmarzły i wtedy zakwitną.
Myślę, że nie zostały zapomniane tylko to niezakwitanie ludzi zniechęciło do kupowania ogrodowych. Trzeba mieć w ogrodzie nadzwyczajne warunki aby ogrodowe pięknie kwitły. ja się cieszę że moje bukietowe tak ładnie kwitną, ogrodowa nie ma ani jednego kwiatu. W przyszłym roku obsadze więcej terenu bo są piękne i nie angażujące oprócz przycięcia wiosna.

Pozdrawiam
Alija 13:25, 17 sie 2021

Elu! Dziękuję. A białe floksy lubię najbardziej.
Moje jakoś się trzymają, nie chorują.
Hortensje bardzo mi się podobają i masz rację, bukietowe są niezawodne, co prawda, mniej kolorów, ale urodą nie ustępują ogrodowym, potrafią zachwycić.
Moje ogrodowe w tym roku większość bez kwiatów, kilka ma po dwa, trzy kwiaty.
Pozdrawiam.
Alija 13:41, 17 sie 2021

Doczekałam się agapanta, w końcu zaczyna kwitnąć. Wiem, że nie ma się czym chwalić, bo kwiaty są tylko dwa, ale tak mnie cieszą, że muszę je pokazać.

Alija 13:48, 17 sie 2021

hankaandrus_44 13:50, 17 sie 2021

Gratuluję. Agapantowi, że dał się zaprosić na sesję zdjęciową Dogodziłaś mu wiosną.
Basieksp 14:25, 17 sie 2021

No super, bardzo ładnie zakwitł jak długo go masz, ja swoje sadziłam do donic wiosną, ale małe są i napewno mi szybko nie zakwitną ale chyba dałam za duże donice, dałam im większe donice, z myślą, że się w nich zagęszczą ale słabo narazie jest