Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 19:41, 06 mar 2023

anabuko1 napisał(a)

Fajnie, ładnie się prezentuje twój staw.
Jak duży on jest ?
Laczka krokusowa tak ciepło , wiosenne już wygląda. Super
Zapewne dużo tych krokusów posadziłaś ?

Aniu! Dziękuję. Staw wcale nie jest duży, na zdjęciach zawsze wszystko wygląda na większe. Ma ok 30 m długości i 10 m szerokości.
Krokusy bardzo cieszą, zapowiadają wiosnę. Te akurat są najwcześniejsze. Krokusy rosną w tym miejscu już od ok. 15 lat. Zaczynałam od białych, fioletowych i biało-fioletowych po 5 sztuk. Od tej pory co roku były dosadzane kolejne, raz więcej, raz mniej.
Alija 19:45, 06 mar 2023

anpi napisał(a)
Dobrze, że kwitną już te wiosenne akcenty mimo jeszcze zimowej pogody!!! Pogoda nie ma dla nas litości. Znowu trzeba będzie chodzić na szczudłach sprzątając ogród jak się trochę ociepli, by nie podeptać cebulowych

Aniu! Te najwcześniejsze najbardziej cieszą, bo w tej szarzyźnie dają trochę koloru i radości, no i jest ich mało.
Bardzo mi się już tęskni za wiosną, w ogrodzie sterty gałęzi, suchych badyli, trawy do wycięcia, a czas ucieka.
Gosialuk 17:16, 07 mar 2023

Czas ucieka, ale jeszcze zimno. U mnie też sterty gałęzi leżą pozbierane po zimie.
A ty dalej będziesz ten płotek gałęziowy robić?
Rumianka 09:23, 09 mar 2023

Staw z łączką krokusową prezentuje się bardzo malowniczo...aż chce się już wiosny na wyciągnięcie ręki...u mnie jeszcze zalega warstwa śniegu...Pozdrawiam.
basia3012 22:09, 09 mar 2023

Alu, też zachwycam się krokusami. Ten kolorek.
Przebiśniegi też cieszą, tak jak każda żywa roślinka o tej porze. Ja to nawet pączków na drzewach wypatruję.
Muszelka 22:15, 09 mar 2023

Alija napisał(a)
Wczoraj na stawie była jeszcze cienka warstwa lodu, w nocy był spory mróz.

Pierwiosnek, który kwitł już w styczniu, kwitnie nadal. Jednak zimno konserwuje.

Na łączce pod katalpą najwcześniejszse krokusy.

Ależ uroczo!
April 08:14, 10 mar 2023

Przyszłam z ciekawości zapytać co zamawiałaś u Pietrzykowskich?
Alija 22:09, 10 mar 2023

Gosialuk napisał(a)
Czas ucieka, ale jeszcze zimno. U mnie też sterty gałęzi leżą pozbierane po zimie.
A ty dalej będziesz ten płotek gałęziowy robić?

Gosiu! Płotek mam w planie, bo mam strasznie dużo gałęzi i nie dam rady w żaden inny sposób
ich zagospodarować.
Dzisiaj piękny dzień, słońce i ciepło, ale na jutro już zapowiadają deszcz. Dobrze, że nie ma śniegu.
Alija 22:13, 10 mar 2023

Rumianka napisał(a)
Staw z łączką krokusową prezentuje się bardzo malowniczo...aż chce się już wiosny na wyciągnięcie ręki...u mnie jeszcze zalega warstwa śniegu...Pozdrawiam.

Eliska! Dziękuję. U nas już bez śniegu, dziś było słonecznie i ciepło, tak naprawdę wiosennie.
Alija 22:15, 10 mar 2023

basia3012 napisał(a)
Alu, też zachwycam się krokusami. Ten kolorek.
Przebiśniegi też cieszą, tak jak każda żywa roślinka o tej porze. Ja to nawet pączków na drzewach wypatruję.

Basiu! Dziękuję. Ja też szukam w ogrodzie najmniejszych oznak wiosny, bardzo się już tęskni do słoneczka i zieleni.