Kasiu! Cykoria ma bardzo ładne kwiaty, zawsze podziwiałam ją z jadącego samochodu rosnącą na poboczach drogi. Teraz, kiedy rośnie u mnie widzę jej minusy , ładnie kwitnie od rana do południa, potem kwiaty się zamykają, więdną i kolejnego dnia pojawiają się kolejne.
Jola już podpowiedziała, że to rozpław sercolistny, rośnie sobie w strefie przybrzeżnej w wodzie.
Jolu! Dokładnie tak, to rozpław sercolistny, w tym roku tworzy już duże kępy, więc wygląda nieźle. Rośnie bezpośrednio
w ziemi, ale można go też sadzić do pojemniku.
Twoja paproć też niedługo się rozrośnie, moja ma już chyba 3 lata i w tym roku tak wystrzeliła.
Basiu! Dziękuję, bardzo mnie cieszy ta rabata, przede wszystkim dlatego, że w końcu zrobiłam coś z tym nieciekawym miejscem. Paprocie radzą sobie z suszą całkiem dobrze.
Deszcz w końcu wczoraj u nas popadał, nie był zbyt obfity, pod drzewami zupełnie sucho, ale i to lepsze niż nic.
Basiu! Dziękuję, niestety z powodu suszy w stawie coraz mniej wody, trochę się martwię. Wczoraj trochę popadało, ale niewiele.
Cykorię mam wykopaną gdzieś z przydrożnego rowu, różowych kwiatków nie widziałam, ciekawe, co to takiego?
Właśnie lubi słońce. U nas bardzo dużo jest jej na miejskich rabatach i przy drogach. Rzeczywiście tylko w dużej grupie.
Już mam obok mnie przy drodze upatrzone pojedyncze egzemplarze mam zamiar wykopać i przeniósł na łake kwietna pod balkonem. Może i nasiona zbiore.
Te niebieskie kwiatki w oczku ładne są czy one rosną w wodzie czy przy brzegu na jakiej wysokości. Może i mnie się uda je wprowadzić do oczka. Tylko nigdy nie wiem gdzie rośliny posadzić.
Bardzo żałuję, że nie zrobiłam w oczku przynajmniej jednej strony strefy bagiennej.
Miałam jeszcze taki zamiar później, ale jakoś tak zeszło że nie zrobiłam.