Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Agatorek 21:37, 04 lip 2024

Rumianka napisał(a)
Rozstawiłam leżak nad wodą i nigdzie się już nie ruszam...tu mi dobrze...

A myślałam że u mnie leżysz
Agatorek 21:39, 04 lip 2024

Alicjo, pięknie i kolorowo u Ciebie
I w lesie, i przy wodzie, i w wodzie

Jestem zachwycona paprociami i zgrzytam aż zębami z zazdrości, że nie mam odpowiednich warunków do ich uprawy ❤️
Juzia 11:15, 05 lip 2024

Ach ten staw!!!
Marzenie
Alija 20:26, 05 lip 2024

Kasya napisał(a)
Bardzo ładne te niebieskie kwiatuszki !
Mowa o cykorii
A to powyżej to co to ?

Kasiu! Cykoria ma bardzo ładne kwiaty, zawsze podziwiałam ją z jadącego samochodu rosnącą na poboczach drogi. Teraz, kiedy rośnie u mnie widzę jej minusy , ładnie kwitnie od rana do południa, potem kwiaty się zamykają, więdną i kolejnego dnia pojawiają się kolejne.
Jola już podpowiedziała, że to rozpław sercolistny, rośnie sobie w strefie przybrzeżnej w wodzie.

Alija 20:32, 05 lip 2024

Joku napisał(a)
Rozpoznaję rozpław (cortaderia), chyba dobrze się czuje w twoim stawie, tworzy duze kepy. Rośnie bezposrednio w podłożu?
Mam tę piękną koronkową narecznicę, moja jest niewielka. Chciałabym żeby była taka okazała jak u ciebie.

Jolu! Dokładnie tak, to rozpław sercolistny, w tym roku tworzy już duże kępy, więc wygląda nieźle. Rośnie bezpośrednio
w ziemi, ale można go też sadzić do pojemniku.
Twoja paproć też niedługo się rozrośnie, moja ma już chyba 3 lata i w tym roku tak wystrzeliła.

Alija 20:36, 05 lip 2024

Rumianka napisał(a)
Rozstawiłam leżak nad wodą i nigdzie się już nie ruszam...tu mi dobrze...

Elisko! Cieszę się bardzo z tego powodu, miło mi niezmiernie.
Można też posiedzieć na ławeczce nad stawem pod katalpą.

Alija 21:09, 05 lip 2024

basia3012 napisał(a)
Alu, liliowcowa rabata piękna mimo innych bylin a może też dlatego, że z innymi bylinami.
Paprocie też bardzo lubię. Czytałam, że one lubią suchy cień. Kwiaty rosnące przy nich wyglądają jak bukiety z zielonym przybraniem. Są piękne.
Życzę deszczu dla ogrodu i zdrowia i odpoczynku dla właścicielki.

Basiu! Dziękuję, bardzo mnie cieszy ta rabata, przede wszystkim dlatego, że w końcu zrobiłam coś z tym nieciekawym miejscem. Paprocie radzą sobie z suszą całkiem dobrze.
Deszcz w końcu wczoraj u nas popadał, nie był zbyt obfity, pod drzewami zupełnie sucho, ale i to lepsze niż nic.

Alija 21:19, 05 lip 2024

Basieksp napisał(a)
Aj ten Twój staw czaruje aż żal bo ja jeszcze w pracy jestem, a tu takie widoki a cykorię chyba muszę sobie poszukać, mam taką jedną rabatę, gdzie by nawet pasowała Muszę też zobaczyć, bo widziałam przy rowach coś podobnego do cykorii tylko różowe, ale widziałam to jadąc samochodem, muszę się zatrzymać i zobaczyć co to jest z bliska

Basiu! Dziękuję, niestety z powodu suszy w stawie coraz mniej wody, trochę się martwię. Wczoraj trochę popadało, ale niewiele.
Cykorię mam wykopaną gdzieś z przydrożnego rowu, różowych kwiatków nie widziałam, ciekawe, co to takiego?

ElzbietaFranka 09:39, 06 lip 2024

Alija napisał(a)
Kwitnie cykoria, muszę znaleźć dla niej jakieś miejsce w gęstwinie innych roślin, bo samotna nie wygląda dobrze. Kwiaty ładne ale po południu same baryłki.

Właśnie lubi słońce. U nas bardzo dużo jest jej na miejskich rabatach i przy drogach. Rzeczywiście tylko w dużej grupie.
Już mam obok mnie przy drodze upatrzone pojedyncze egzemplarze mam zamiar wykopać i przeniósł na łake kwietna pod balkonem. Może i nasiona zbiore.

Te niebieskie kwiatki w oczku ładne są czy one rosną w wodzie czy przy brzegu na jakiej wysokości. Może i mnie się uda je wprowadzić do oczka. Tylko nigdy nie wiem gdzie rośliny posadzić.
Bardzo żałuję, że nie zrobiłam w oczku przynajmniej jednej strony strefy bagiennej.
Miałam jeszcze taki zamiar później, ale jakoś tak zeszło że nie zrobiłam.
Alija 15:06, 07 lip 2024

Monika83 napisał(a)
Alicja co to jest ta niebieska piękność? Cudny jest i nie widziałam wcześniej jego u ciebie, albo ja coś przeoczyłam

Monika! To rozpław sercolistny (pontederia), rośnie sobie u mnie już jakiś czas, ale w tym roku
dopiero naprawdę pokazał na co go stać.