Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 15:13, 07 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Paprociowisko masz obłędne, dawno tak ładnego nie widziałam
Liliowce teraz cieszą na potęgę, pogoda im sprzyja, gradu mocnego na razie nie było, jest mokro noce chłodniejsze więc kwitną długo Staw mnie zachwyca niezmiennie. Taki ładny miała chyba tylko Dana, szkoda, ze już nie zagląda tutaj.

Sylwia! Dziękuję za pochwały. Liliowce w tym roku kwitną świetnie, u nas gradu nie było w ogóle (odpukać w niemalowane, żeby nie zapeszyć ), niestety z deszczem kiepsko, u nas bardzo sucho.
Staw Dany pamiętam, piękne miejsce, szkoda, że już nie odwiedza ogrodowiska. Moze na zdjęciach tego nie widać, ale w stawie mało wody, poziom obniżył się o ok.0,5 metra. Przed nami cały tydzień upałów, martwię się, czy nie powtórzy się sytuacja sprzed dwóch lat.
Alija 15:18, 07 lip 2024

Gosialuk napisał(a)
Teraz u mnie pada, ale tylko troszkę, pod drzewami dalej sucho. Może i do ciebie ten deszczyk dotarł. Na działce z kolei wilgoci mam w sam raz, żeby coś podziałać.
Niby 30 km różnicy, a jakie rozbieżności w wilgotności gleby.
Pondenteria piękna.

Gosia! U mnie też trochę popadało, ale słabo, to kropla w morzu potrzeb. Jest bardzo sucho, w stawie wody mało, aż się martwię co będzie dalej, tym bardziej, że cały najbliższy tydzień ponad 30 stopni.
Dziękuję, w tym roku rozpław pokazał co potrafi, w końcu go widać.
Alija 15:19, 07 lip 2024

Agatorek napisał(a)

A myślałam że u mnie leżysz

Agnieszka! U Ciebie poleżała, teraz odpoczywa u mnie.
Alija 15:20, 07 lip 2024

Agatorek napisał(a)
Alicjo, pięknie i kolorowo u Ciebie
I w lesie, i przy wodzie, i w wodzie

Jestem zachwycona paprociami i zgrzytam aż zębami z zazdrości, że nie mam odpowiednich warunków do ich uprawy ❤️

Agnieszko! Bardzo dziękuję za miłe słowa. U Ciebie coraz bujniej, niedługo paprocie też posadzisz.
Alija 15:21, 07 lip 2024

Juzia napisał(a)
Ach ten staw!!!
Marzenie

Juzia!
Alija 15:27, 07 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Właśnie lubi słońce. U nas bardzo dużo jest jej na miejskich rabatach i przy drogach. Rzeczywiście tylko w dużej grupie.
Już mam obok mnie przy drodze upatrzone pojedyncze egzemplarze mam zamiar wykopać i przeniósł na łake kwietna pod balkonem. Może i nasiona zbiore.

Te niebieskie kwiatki w oczku ładne są czy one rosną w wodzie czy przy brzegu na jakiej wysokości. Może i mnie się uda je wprowadzić do oczka. Tylko nigdy nie wiem gdzie rośliny posadzić.
Bardzo żałuję, że nie zrobiłam w oczku przynajmniej jednej strony strefy bagiennej.
Miałam jeszcze taki zamiar później, ale jakoś tak zeszło że nie zrobiłam.

Elu! Myślę, że cykoria pomiędzy innymi roślinami będzie ładnie wyglądać. Samotna od rana wygląda ładnie, kwiatki pięknie kwitną, niestety po południu kwiaty więdną i zostają tylko zielone badylki.Te niebieskie kwiatki w stawie to rozpław sercolistny (pontederia), u mnie rośnie w wodzie przy brzegu, a teraz kiedy wody mało to w ziemi. Możesz ją wsadzić do doniczki i wstawić do oczka.
ryska 21:02, 07 lip 2024

Przepiękny masz staw, oglądam zdjęcia z podziwem.
basia3012 22:02, 07 lip 2024

Alu, piękny ten niebieski rozpław. Długo kwitnie?
Gruszka_na_w... 22:16, 07 lip 2024

O matulu, ależ cudny jest ten Twój staw. O każdej porze roku ogląda się go z przyjemnością. Jest co omiatać.
Cykorię też lubię podziwiać na okolicznych nieużytkach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
vita 08:03, 08 lip 2024

Alija napisał(a)
Można też posiedzieć na ławeczce nad stawem pod katalpą.

Czy ten pień za ławką to pień katalpy? Ile lat ma to drzewo? Wielkie, nie sądziłam, że tak duże rośnie. Moja katalpa ma kilkanaście lat i jest maleńkim drzewkiem. Paprocie masz obłędne