Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

sylwia_slomc... 13:27, 17 lip 2024

Trzymam kciuki za te opady deszczu. Serce mnie boli jak patrzę na staw gdy wysycha.
Gosialuk 14:19, 17 lip 2024

Alicja pada u ciebie? Rzeszów rano podtopiony.
Ewa777 22:07, 17 lip 2024

Alicjo, mi też szkoda Twojego stawu. Tak bardzo go lubię. Życzę deszczu.
Alija 16:18, 18 lip 2024

Monia81 napisał(a)
Czytam, że u Ciebie nadal brak wody, no nie równo dzieli niestety. U nas dzisiaj 2 razy lało, także podlewać nie muszę. Buziaki wielkie i raz jeszcze dziękuję, że nas odwiedziliście i za fotki

Moniko! Niestety w sprawie wody bez zmian, wszędzie dookoła lało (Rzeszów wczoraj podtopiło, Mielec), a u nas nic.
To ja dziękuję za wspaniałe przyjęcie nas w swoim ogrodzie, było bardzo miło.
Alija 16:20, 18 lip 2024

Agatorek napisał(a)
Piękne widoczki pokazałaś . Mimo suszy ogród wygląda rześko i soczyście ❤️

Agnieszko! Dziękuję. Na zdjęciach te ładniejsze widoczki, suchego nie pokazuję.
Alija 16:33, 18 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)
Alicjo wprost nie możliwe, że u ciebie specjalnie nie pada
Nie widać po roślinach.
Może z tego stawu gdzieś woda ucieka lub nie ma dopływu.
Kiedyś już tak miałaś, że było sucho w oczku.
No niestety susza jest i u nas. Co z tego, że przyjdzie jakaś ulewa potrwa 15 minut i po deszczu.
Dzisiaj padało 2 razy ale to takie opady że za chwilę było sucho. Nawet teraz grzmi ale czy coś z tego będzie.

Piękne te kaczki.
Czy ty masz w swoim oczku tatarak?
Dlaczego pytam. Kupowałam do mojego oczka kilka razy i się nie przyjał, takie witki mi przysyłają i zanikają.

Pozdrawiam Alucjo

Elu! Też mi się wierzyć nie chce, kiedy widzę w tv obrazki z Podkarpacia pokazujące ulewy. Niestety w okolicy leje, a u mnie nie. Ostatnio Rzeszów podtopiło, a u nas tylko grzmiało i tak się burze u mnie kończą. W ogrodzie większość roślin jeszcze się trzyma (schnie trawa, paprocie, tarczownica, hortensje w bardziej narażonych na suszę miejscach), staram się trochę podlewać.
W najgorszym stanie jest staw, woda nie ucieka, tylko paruje przy tych temperaturach, a dopływu nie ma, bo nie pada.
Tatarak mam, rośnie na brzegu stawu, nie w wodzie, chociaż w płytkiej wodzie też może rosnąć, ale może zbyt głęboko go sadziłaś.
Pozdrawiam.

Alija 16:39, 18 lip 2024

Margo2 napisał(a)

Elu, jesli będziesz wykopywać cykorię to pamiętaj, że ona ma bardzo długi palowy korzeń.

Alu, a Ty jak ją zdobyłaś? Przesadziłaś, czy zasiałaś?
Ja na razie posiałam, zobaczymy, czy wzejdzie. Może przejdę się wieczorem jutro i spróbuje wykopać? Chociaż za pierwszym razem mi się nie udało, bo korzeń był za długi

Gosia! Cykorię mąż mi wykopał małe sadzonki na poboczu drogi. Rozrosła się bardzo, na dodatek bardzo się sieje.
Jeśli chcesz ją mieć, to posadź gdzieś pomiędzy innymi roślinami, bo samodzielnie brzydko wygląda. Przed południem ma piękne niebieskie kwiatki, ale od południa sterczą same zielone badyle, więc musi mieć jakieś towarzystwo.
Alija 16:40, 18 lip 2024

Juzia napisał(a)
Oddam trochę deszczu!
U mnie już grzyb włazi

Juzia! Przyjmę każdą ilość. Dlaczego tak nierówno tą wodę dzielą tam na górze.
Alija 16:45, 18 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Trzymam kciuki za te opady deszczu. Serce mnie boli jak patrzę na staw gdy wysycha.

Sylwia! Dziękuję. Mnie też serce boli, szkoda ryb. To niesprawiedliwe, niektórzy narzekają na nadmiar wody,
a u nas susza, wszystkie burze nas omijają, słychać tylko grzmoty, czasem pokropi i tyle.
Alija 16:46, 18 lip 2024

Gosialuk napisał(a)
Alicja pada u ciebie? Rzeszów rano podtopiony.

Gosia! Widziałam filmiki z ulewą, u nas tylko grzmiało i pokropiło z pięć minut.