Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Ewa777 00:10, 23 lip 2024

Też trzymam kciuki. No musi ten deszcz do Ciebie dotrzeć. Szkoda roślin i stawu.
ElzbietaFranka 13:28, 23 lip 2024

Alija napisał(a)

Elu! Też mi się wierzyć nie chce, kiedy widzę w tv obrazki z Podkarpacia pokazujące ulewy. Niestety w okolicy leje, a u mnie nie. Ostatnio Rzeszów podtopiło, a u nas tylko grzmiało i tak się burze u mnie kończą. W ogrodzie większość roślin jeszcze się trzyma (schnie trawa, paprocie, tarczownica, hortensje w bardziej narażonych na suszę miejscach), staram się trochę podlewać.
W najgorszym stanie jest staw, woda nie ucieka, tylko paruje przy tych temperaturach, a dopływu nie ma, bo nie pada.
Tatarak mam, rośnie na brzegu stawu, nie w wodzie, chociaż w płytkiej wodzie też może rosnąć, ale może zbyt głęboko go sadziłaś.
Pozdrawiam.

Może rzeczywiście posadziłam za głęboko. Muszę sprawdzić jak sadzić. Tatarak zawsze kojarzył mi się z wodą przy brzegowa ok 20-30 cm może to dla niego za głęboko.

Podkarpacie jest to ogromny teren widocznie akurat to miejsce gdzie mieszkasz nie ściąga burz tak bywa.
U mnie też specjalnie nie pada podlewam. Mieszkam od Pestki ok 10 km i u niej pada a u mnie kropi. Mam przestrzeń dookoła i chmury po niebie lecą i się nie zatrzymuje.

Jak tak dalej będzie to trzeba się przestawić na inne rośliny które mają głęboko korzenie nie ma wyjścia.

Dzisiaj zjeżdżam do Wawy i zaraz idę podlewać aby wystarczyło do soboty. Rano podlałam trawniki więc są nasączone.
Nie kosze trawników. Przed domem mam jak w buszu to już nie jest ten prawniczej przycięty równiutko. Musi być wyższa trawa, aby ziemi słońce nie wypalało.
Monika83 11:47, 24 lip 2024

Alija napisał(a)
Staw wysycha...

Alicja czytam i aż niedowierzam że u Ciebie taka susza jest, codziennie w prognozach pogody widzę że w twoim województwie Podkarpacie nadawane są deszcze i burze a tu co innego się okazuje. Umnie taka susza była rok temu podlewałam mocno tylko wszystkie hortensje, rodki, azalie i magnolie po 10L na krzak, a hosty, trawy, astry,przetaczniki, i rozchodniki dawały radę bez podlewania zbyt częstego. A hortensję ogrodową podlej mocno 10l na krzak odrazu się podniesie I trzymam kciuki za deszcz
Ela76 15:42, 24 lip 2024

Z tego co czytam to jest nadzieja że za rok będzie lepiej. Oby tak było. Nie pamiętamy takiej suszy w naszej okolicy. Słyszałam że mają wodę udzielać. Na dwie godziny dziennie ma być wyłączane w rurociągu. Obłęd. Koleżanka też ma staw a raczej miała...rybek szkoda okropnie
Ela76 17:44, 24 lip 2024

To działa. Trzymanie kciuków rzecz jasna. Aż się chce krzyczeć k...a pada! trzymajcie mocno dalej. Wielkie dzięki.
Alija 20:54, 25 lip 2024

Basieksp napisał(a)
Aż, nie wiem co napisać. Trudno sobie to wyobrazić, tym bardziej, że z kolei u nas mieliśmy tylko weekend bez deszczu, dziś znowu burza, nie duża ale popadało.

Basiu! Tak, trudno sobie wyobrazić, że gdzieś jest sucho, kiedy wokół pada i nie ma problemu z wodą.
Basiu, dziś w końcu spadł deszcz, taki normalny deszcz, rano z pół godziny i po południu dwie godziny spokojnego deszczu. Nareszcie ogródek podlany.
Alija 20:56, 25 lip 2024

Juzia napisał(a)
Trzymam mocno!!!

Juzia! Bardzo dziękuję. Dziś w końcu spadł deszcz, ogród podlany.
Alija 20:58, 25 lip 2024

Magara napisał(a)
Alicja, nadal trzymam kciuki, bardzo mocno. Smutek wielki u Ciebie z tą suszą
U mnie, jak u Basi, pada zasadniczo non stop, też to słabe jest, ale z suszą to jednak dużo większy problem
Aż niewiarygodne, że taka niesprawiedliwość opadowa jest

Magarku! Dziękuję bardzo. Podziałało, dziś spadł deszcz. Oczywiście dla stawu nie ma on większego znaczenia, bo taki spokojny deszcz musiałby padać z tydzień, żeby staw się napełnił, ale i tak radość wielka, bo w końcu ogród podlany w całości.
Alija 20:59, 25 lip 2024

Ewa777 napisał(a)
Też trzymam kciuki. No musi ten deszcz do Ciebie dotrzeć. Szkoda roślin i stawu.

Ewuniu! Dziękuję bardzo. Właśnie dziś w końcu deszcz dotarł i do nas. Trochę padało z rana i po południu.
W końcu cały ogród podlany.
Alija 21:05, 25 lip 2024

ElzbietaFranka napisał(a)

Może rzeczywiście posadziłam za głęboko. Muszę sprawdzić jak sadzić. Tatarak zawsze kojarzył mi się z wodą przy brzegowa ok 20-30 cm może to dla niego za głęboko.

Podkarpacie jest to ogromny teren widocznie akurat to miejsce gdzie mieszkasz nie ściąga burz tak bywa.
U mnie też specjalnie nie pada podlewam. Mieszkam od Pestki ok 10 km i u niej pada a u mnie kropi. Mam przestrzeń dookoła i chmury po niebie lecą i się nie zatrzymuje.

Jak tak dalej będzie to trzeba się przestawić na inne rośliny które mają głęboko korzenie nie ma wyjścia.

Dzisiaj zjeżdżam do Wawy i zaraz idę podlewać aby wystarczyło do soboty. Rano podlałam trawniki więc są nasączone.
Nie kosze trawników. Przed domem mam jak w buszu to już nie jest ten prawniczej przycięty równiutko. Musi być wyższa trawa, aby ziemi słońce nie wypalało.

Elu! Tak to niesprawiedliwie się tą wodę rozdziela na górze. Na Podkarpaciu w różnych miejscach były silne ulewy, parę dni temu zalało Rzeszów. Niedaleko ode mnie, bo 30 km, ale u nas nawet nie kropiło. Ja też nie koszę i nie plewię, żeby bardziej nie wysychało. O przesadzaniu nie ma mowy, bo ziemia wyschnięta na dużej głębokości, rozsypuje się, bo u nas piach.
Dziś duża radość, bo w końcu padał normalny deszcz, po 6 tygodniach w końcu ogródek podlany w całości.