Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zacisze Alicji

Zacisze Alicji

Alija 22:58, 10 kwi 2026

Ulina napisał(a)
Rozumiem jak Cię wszystko cieszyzimno powoduje że wiosenne długo kwitną, a ciemierniki to jak ogrodowe skarby
Grzybki super się odznaczają a staw wygląda też obłędnie

Urszulko! Po zimie wszystko w ogrodzie cieszy ogromnie, każda wychodząca z ziemi roślinka. Teraz znowu zimno, martwią mnie trochę te nocne przymrozki, mam nadzieję, że niczego nie uszkodzą.
Grzybki zakupiła moja córka, też mi się podobają. Bardzo cieszy duża ilość wody w stawie.
Alija 23:06, 10 kwi 2026

GorAna napisał(a)
Alu, już sobie wyobrażam jak wieczorami koncertują żaby
Mamy wśród pól taki zakątek przy rowie. Jest tam staw, dookoła olsze,dęby, czarny bez i wierzby.
To siedlisko dzikich kaczek i żurawi.
Moja córka jak była dzieckiem to nazwała to miejsce Kumkogród
Choć jest odległe od domu jakieś 400 metrów to koncerty żab i słowików słuchamy wieczorami z przyjemnością
Pozdrawiam wiosennie

Aniu! W naszym stawie też jest sporo żab, a w tym roku mamy nawet kaczkę, która wysiaduje teraz jajka w gnieździe pod wierzbą. Na zdjęciach widać ustawione przy niej palety, żeby miała spokój, bo dwa lata temu nasz pies niestety wykradł i zjadł jej wszystkie jajka. Zastanawialiśmy się skąd biorą się przed domem puste skorupki, ale zanim odkryliśmy prawdę, już było po wszystkim.
Kumkogród, bardzo fajna nazwa, też lubię żabie koncerty, słowików niestety nie słyszałam u nas, ale kosy też pięknie śpiewają.
Alija 23:07, 10 kwi 2026

Kordina napisał(a)
Kumkogród , dzieci nieraz mają super słowotwórstwo Ja mam małe oczko, ale żaby kumkające też mam

Bożenko! No to masz mini Kumkogród.
vita 10:19, 11 kwi 2026

Widzę, że kwitną już u ciebie epimedia Ja wiosną, zawsze na końcu, zapóźniona, wegetacja u mnie nie spieszy się he he
Też miałam pytać, za Jolą o roślinkę o białych kwiatach
Masz Alija cudowny, cudowny ogród

Dorota321 21:03, 14 kwi 2026

Alija napisał(a)
[img
Wszędzie królują teraz ciemierniki, u Ciebie też są. Ten jest przepiękny i kwiatki nie są zwieszone w dół, prawdziwe cudo. Ja dziś przesadzałam u siebie ciemierniki wysiane dwa lata temu. Nie są jeszcze okazałe, bo to młodzież, ale z tych kwitnących całą zimę.
No napatrzeć się nie mogę.
ewsyg 22:39, 14 kwi 2026

Alija napisał(a)

Też mam tą wisienkę, ale jest młodziutka, Twoja Alicjo jest zachwycająca.
Gosialuk 19:18, 15 kwi 2026

No i proszę jaka ładna wiosna u Was. Ja czekam na kwitnięcie świdośliwy i dzikich czereśni. Biały bez też już ma pąki, ale pewnie mu zejdzie tradycyjnie do maja.
anpi 22:08, 15 kwi 2026

Też się skusiłam na wisienkę Koju no mai. Tyle że szczepioną na pniu. Taką jeszcze gdzieś wcisnę
Jest piękna, taka delikatna i kwitnie jako jedna z pierwszych. Twoja to już pokaźny krzew.
Alija 22:27, 16 kwi 2026

vita napisał(a)
Widzę, że kwitną już u ciebie epimedia Ja wiosną, zawsze na końcu, zapóźniona, wegetacja u mnie nie spieszy się he he
Też miałam pytać, za Jolą o roślinkę o białych kwiatach
Masz Alija cudowny, cudowny ogród

Wiktorio! Epimedia już zaczynają, najwcześniej kwitnie właśnie czerwone, ale mam też pomarańczowe,
muszę zrobić zdjęcie.
Roślina, o którą pytasz to brunera, ma zielone liście i białe kwiaty.
Bardzo, bardzo dziękuję.
Alija 22:31, 16 kwi 2026

Dorota321 napisał(a)
Wszędzie królują teraz ciemierniki, u Ciebie też są. Ten jest przepiękny i kwiatki nie są zwieszone w dół, prawdziwe cudo. Ja dziś przesadzałam u siebie ciemierniki wysiane dwa lata temu. Nie są jeszcze okazałe, bo to młodzież, ale z tych kwitnących całą zimę.
No napatrzeć się nie mogę.

Dorotko! Dziękuję, to mój ulubiony ciemiernik, rośnie najlepiej ze wszystkich.
Kupiony przez moją córkę jako duża już roślina, więc od razu było na czym zawiesić oko.