Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 13:26, 31 sie 2026

Przemyśle i odpowiem wieczorem jadę z koleżanką na USG piersi bo się boi i będę robić za wsparcie
GingerO 20:15, 31 sie 2026

Fajny pomysł ma Judith. Mi przyszły do głowy dzwonki, ale one kwitną wcześniej, a Tobie chodzi o kolor o tej porze roku?
LIDKA 21:01, 31 sie 2026

Judith napisał(a)
I mam pomysł alternatywny, rewolucyjny . Do ewentualnego rozważenia .

Podstawowe założenie: seslerie i derenie zostają, a reszta nasadzeń jest do nich dopasowana.
I teraz:
1. przesadzenie hortensji do przodu i grupami np. po 3 pomiędzy dereniami (EDIT: w trójkącie ofkors). Będa tworzyc bogate kwiatowe płaszczyzny.
2. przesadzenie kulek thujowych - w sposób identyczny jak hortensje: po 3 kulki thujowe pomiędzy dereniami.

Będzie to wciąż rabata uporządkowana - tak jak lubisz - ale stworzy się przy tym lekki roślinny busz.
Całość uzupełniona zawilcami i rozchodnikami.

Obeszłam dzisiaj te rabatę wzdłuż i wszerz.

Judith, jakbym tam miała drzewa z normalnej wysokosci pnia to byłby super pomysł. Derenie są co 2 M . Odpada sadzenie hortek i tujek w trójki bo mam tu hortensje matherhood a one dość szerokie są i petit Star co mają mieć 90 cm szer . I daniki też mają już po 70-80 cm szer. I urosną .

Dodam tu carexa w paski co ma jasne liście pomiędzy hortki zamiast trzcinnika england. lekko cofniete . Ten trzcinnika to już suchy jest w lipcu i pójdzie aut.
Kolejny rząd to będą bordowe rozchodniki (zamówie nie mocno wysokie bo chyba nie ma ich lokalnie) oraz chyba żurawki też jakieś bordo/fiolet , te już lokalnie. Żurawwki pomieszam z limonkowymi tiarelkami bo mam bo namnozylam sobie.

Czyśce i penstemony i prymulkijuz tu są to je poprzesadzam pomiędzy i będzie na gęsto . Ewentualnie zobaczę co będzie w szkólce jak pojadę po żurawki z rana.
7.00 pobudka i do południa będzie po robocie.
LIDKA 21:04, 31 sie 2026

GingerO napisał(a)
Fajny pomysł ma Judith. Mi przyszły do głowy dzwonki, ale one kwitną wcześniej, a Tobie chodzi o kolor o tej porze roku?

Dzwonki jakie ? Będę zamawiać rozchodniki to może...
anabuko1 22:02, 31 sie 2026

LIDKA napisał(a)

Dzwonki jakie ? Będę zamawiać rozchodniki to może...

A gdzie rozchodniki zamawiasz ?
LIDKA 22:39, 31 sie 2026

Ania narazie ma w koszyku na allegro. Bordowe potrzebuje