Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 18:30, 02 wrz 2026

DariaB napisał(a)
O jaki fajny gość, szkoda, że do mnie jeże nie zaglądają. Ostatnio podczas burzy musiał przez bramę wejść pies jak wjeżdżałam na podjazd. Siedzę sobie na kanapie, a córka mówi mamo pies! I faktycznie, po ogrodzie biegał wystraszony, przemoknięty sznaucer miniatura. Chciałyśmy go złapać ale się bał, na szczęście usłyszałam, że ktoś woła psa i okazało się, że już go szukali. Przygodę zakończył szczęśliwie
Ja mam bardzo marne hortensje w tym roku, zwłaszcza Vanilki, aż żal na nie patrzeć. Czy Tobie liatra też się rozłazi i pałki się kładą, a środek straszy łysą dziurą?
Ładnie działasz, też mam rabaty do przeróbki.

Liatry obcinam po kwitnieniu jak się zaczynają przechylać . One chyba ciężkie się robią .
Chyba 2 lata temu nie obcięłam bo je miałam pierwszy sezon. I wiosną byłopełnk wokół takich cienkich siewek szczypiorków. Wypieliłam a potem dopiero się zorientowałam że to chyba siewki były .
One się dobrze dzielą bo są takie cebulkowe.
Lubię je za ten kolor
pestka56 14:52, 03 wrz 2026

LIDKA napisał(a)
Dzisiejszy szybki wypad do szkółki to 6 pecherznic red compact ze ślicznymi czerwonymi pędami i ładnymi drobnymi liśćmi o dwóch kolorach.

...
dzielenie było
12 sadzonek carexa vanilla ice.

Te pęcherznice dorastają nawet do 150 cm wysokości i podobnej szerokości. Ty dokarmiasz rośliny, więc mogą osiągnąć nawet większe rozmiary.
Mam 9 różnych odmian i widzę, że one ładne kolory, niezależnie od tego czy są o ciemnych liściach, czy o jasnych, osiągają w miejscach gdzie mają więcej słońca. W cieniu robią się po prostu bure.

Carex 'Vanilla Ice' to turzyca Morrowa, a więc co byś na ten temat nie przeczytała w necie, to będzie łazić rozłogami. Nie od razu, nie w pierwszym ani nawet drugim sezonie, ale potem rozłogi sięgną nawet 50 cm.
Tylko przypominam, żebyś na nią uważała, bo uwielbia wrastać w kępy innych roślin.

LIDKA 21:00, 03 wrz 2026

Kasia mam te turzyce ze 4lub 5 sezonów. Rozłogi są do ogarnięcia bo nie chodzą daleko i wyrywam przy pieleniu jak chwast . Mam bardzo ładne kępki na obwódce i ja lubię . Jak mnie wkurzy pod dereniami to posadzę molinie variegata albo turzyce rauraif. Bo mam swoje a nie chce kupować kolejnych roślin . Szkoda mi kasy na byliny teraz bo mam listę chciejstw różanych . To ważniejsze .

Pecherznice niech sobie rosną . Będę cięła Derenie to może i je ciachnę czasem. Na razie te pędy są takie miękkie.
LIDKA 21:16, 03 wrz 2026

Dzisiaj robiłam roszady na kortowej. przesadziłam 8 róż i wzięłam się za dzielenie przetaczników i zrobiłam z 11 szt około 35 sadzoneczek. Przesadziłam też 2 siewki dorodne łubinu różowego ale nie wiem czy coś z niego będzie bo bardzo zwiędły. Mimo solidnej porcji wody.

Podlałam wszystkie przetaczniki solidnie i zobaczę czy kwiaty zwiędną. Jeśli tak to obetnę. Róże obcinam z zasady.
Białe i niebieskie przetaczniki będę mnożyć jeszcze a fioletowego mam już wystarczająco. Jeszcze kupię różowy z seri FIRST. Lepiej je lubię od szalwi bo nie muszę pielić sryliona siewek .

Zapycham kortową na gęsto

Następna praca to
-przesadzanie 2 hortensji . Mam pomylone w szpalerze phantomy .
-Dzielenie i przesadzanie piwoni - ile szt to wyjdzie w trakcie i muszę spomiędzy nich wydłubać jakoś cebulę narcyzów
- dzielenie carexa ptasie łapki na więcej szt.
- Przesadzenie 3 cisów
- 2 kaliny
- 2 łubiny.
I jeszcze 6 róż zmiana lokalizacji.

Tym sposobem uzyskam miejsce na 8 róż jeszcze w tym roku. 5 pink piano z uznanej reklamacji i dokupię 3 Augusta Luise .

A co się urodzi w trakcie to się zobaczy bo chyba w za dużych odstępach mam lovely i Candy rokoko i coś tam jeszcze pomyślę wcisnąć .

Kończyłam o szarówce i zdjęć brak.
Niby mam deszcz co kilka dni ale ziemia sucha i twarda jak diabli.

pestka56 21:32, 03 wrz 2026

Ja te turzyce nawet lubię, ale u mnie czemu innemu służą niż u ciebie. U mnie to zadarniacze w miejscach, gdzie nie chcę nic sadzić. Genialnie tłumią chwasty i nawet ciąć wiosną nie muszę.

A pęcherznice tnij śmiało. One to lubią i ładnie się zagęszczają. Niedaleko mnie jest kilkunastometrowy żywopłot formowany przy drodze.
Juzia 22:19, 03 wrz 2026

Łubin lubi sobie klapnąć po przesadzaniu.
Moje zazwyczaj wstawały po kilku dniach

LIDKA 23:05, 03 wrz 2026

Juzia napisał(a)
Łubin lubi sobie klapnąć po przesadzaniu.
Moje zazwyczaj wstawały po kilku dniach

Dobrze wiedzieć bo jeszcze 2 do relokacji mam. Korzeniska to mają spore , białe jak pietruszka tylko pokręcone takie .
LIDKA 23:08, 03 wrz 2026

Noooo to się zabrałam za zamówienie 3 róż i jakimś cudem przyjdzie 8 plus 5 reklamacyjnych.

Nazwy przetaczników które mam
ku pamięci.
FIRST glory
FIRST match
FIRST lady
LIDKA 23:17, 03 wrz 2026

Powojnik prezydent uraczył mnie kwiatkiem.

Posadziłam fioletowe powojniki z różowymi różami na pergoli ale jeszcze nie mam efektu który chciałam uzyskać .