Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 19:37, 06 wrz 2026

Nie wiem
U mnie też nie ma pnia i też chyba ścięty.
sylwia_slomc... 19:39, 06 wrz 2026

LIDKA napisał(a)
Kalina st Kewerne

Czy Kaliny o poziomych gałązkach mają coś w rodzaju pnia bo mnie się zdaje że mam dziwną sadzonkę i nie wiem czy coś obciąć .

Środek

Krzaczek

Co wg Was zrobić ? Ciąć czy zostawić .

Czasem mają a czasem nie zależy jak sadzonka była wyprowadzana. Ja bym ja na razie zostawiła w spokoju i poobserwowała jak będzie się zagęszczać i rosnąć ze dwa trzy sezony. Wtedy będzie łatwiej podjąć decyzję i w razie czego którąś gałąź wyprowadzić na przewodnik jeśli byś chciała pokrój pagodowy z pnia głównego. Ale patrząc w necie to ona bardziej z tych krzaczastych jest więc przewodnik pojedynczy raczej odpada. Pamiętać też należy, że jak ma więcej gałązek to i kwiatów i jesiennego przebarwienia też więcej. Gdyby była moja to bym ją na razie zostawiła bez ingerencji w pokrój. Co do hortensji nie rozpoznaję, ale bardzo ciekawa A co do hortensji bukietowych w ogóle to jeśli nie są to formy niskie karłowe to moje Limki i Vanillki mimo corocznego cięcia i zostawiania ze świeżego przyrostu 15 cm mają aktualnie( średnio po 10 latach) po 2,5 metra wysokości i najmniej 1,5-2 metrów średnicy, a sadziłam pojedyncze patyki z sadzonek od Katki. Więc lepiej zostawiać im sporo miejsca na przyszłość
LIDKA 19:49, 06 wrz 2026

sylwia_slomczewska napisał(a)

Czasem mają a czasem nie zależy jak sadzonka była wyprowadzana. Ja bym ja na razie zostawiła w spokoju i poobserwowała jak będzie się zagęszczać i rosnąć ze dwa trzy sezony. Wtedy będzie łatwiej podjąć decyzję i w razie czego którąś gałąź wyprowadzić na przewodnik jeśli byś chciała pokrój pagodowy z pnia głównego. Ale patrząc w necie to ona bardziej z tych krzaczastych jest więc przewodnik pojedynczy raczej odpada. Pamiętać też należy, że jak ma więcej gałązek to i kwiatów i jesiennego przebarwienia też więcej. Gdyby była moja to bym ją na razie zostawiła bez ingerencji w pokrój. Co do hortensji nie rozpoznaję, ale bardzo ciekawa A co do hortensji bukietowych w ogóle to jeśli nie są to formy niskie karłowe to moje Limki i Vanillki mimo corocznego cięcia i zostawiania ze świeżego przyrostu 15 cm mają aktualnie( średnio po 10 latach) po 2,5 metra wysokości i najmniej 1,5-2 metrów średnicy, a sadziłam pojedyncze patyki z sadzonek od Katki. Więc lepiej zostawiać im sporo miejsca na przyszłość

Sylwia, hortensjom zostawiłam miejsce na tej rabacie .
Kalinę poobserwuje . Tylko się zastanawiam jak ona utworzy te piętra . Dziękuję że się wypowiedziałaś.❤️
Judith 19:54, 06 wrz 2026

Lidka, nie mam doświadczenia z tą Kaliną, ale pogadałam z ejajem.
No i się dowiedziałam, że tej odmiany nie przycina się w ogóle, a w szczególności nie przycina się przewodnika. Wyjątkiem jest sytuacja przemarznięcia. Wówczas jednak nie osiąga on swojego charakterystycznego stożkowego swobodnego kształtu.
Jednoczesnie - tu cytat z AI:
Szkółkarze przycinają główny pęd z dwóch powodów: aby zagęścić młodą roślinę (pobudzić ją do wypuszczenia gałęzi bocznych) lub ze względów logistycznych (żeby sadzonka zmieściła się do kartonu lub na paletę transportową).
Co stanie się teraz z krzewem? Kalina 'St. Keverne' ma silną tendencję do rozrastania się na boki. W miejscu cięcia głównego pędu wydarzy się jedna z dwóch rzeczy:
Wyprowadzenie nowego przewodnika: Roślina wybierze jeden z najwyższych pędów bocznych i skieruje go pionowo w górę, przejmując rolę głównego pędu.
Lub

Forma wielopędowa: Krzew naturalnie rozgałęzi się na kilka równorzędnych konarów, tworząc gęsty, szeroki i warstwowy krzew (co u tej odmiany wygląda równie zjawiskowo).
Koniec cytatu z AI

Rada: nic nie robić teraz i obserwować, co się wydarzy.
mrokasia 20:34, 06 wrz 2026

Nie mam tej odmiany kaliny ale moja Kilimandżaro jest wielopniowa. Ja bym poczekała i niczego nie cięła, być może wypuści kolejne pędy z ziemi albo wykształci sama przewodnik.
LIDKA 21:24, 06 wrz 2026

Dzięki Judith i Mrokasia .
Źle ją posadziłam i będę jej szukać innej miejscówki.
Stałam nad nią ze szpadlem i w efekcie inna przeniosłam bo się zastanawiałam.

Chcę mieć coś przy wejściu na kortową po dwóch stronach i myślałam o Kalinach ale one szerokie wszystkie .

I znowu muszę coś wymyślić !
Znacie chude kwitnące krzewy ?
Drzewka odpadają bo na tej rabacie jest ich 12 już !
Judith 22:13, 06 wrz 2026

Hibiskusa można formować wąsko. Są też odmiany kolumnowe hibiskusa.
LIDKA 22:16, 06 wrz 2026

Hibiskus będzie w innym miejscu .

A na kortową myślę o https://albamar.pl/drzewa-i-krzewy/3756-parocja-perska-persian-spire-jlpn01-parrotia-persica-5902641911026.html

Wprawdzie nie krzew ale ładna jest z liści .
daszum 22:49, 06 wrz 2026

LIDKA napisał(a)

Danusia
Candy ma ze 40 cm . Jest szeroka i bardzo ładnie kwitnie. Dużo ma pędów. Mam ich 6 szt i domówiłam jedną .
Bardzo wywarzla zima a właściwie w wiosenne przymrozki i cięłam ją bardzo blisko ziemi. W dodatku wiosna je przesadzałam i moim zdaniem sa rok zapóźnione .

U mnie róże rosna w podwójnych i mieszanych gatunkowo szpalerach. Każdego Gat mam po kilka szt. Sesleria Gaura przetaczniki . Szałwie i dodałam teraz kocimiętki. Byliny mam przed i za szpalerami róż a i zostawiam przewiew między krzewami .

Lovely rokoko buduje znacznie wyższe krzaczki u mnie . Od Candy. I takie bardziej wyprostowane . Rosną razem.

Natomiast baronessa przepiękna . Ładny krzew o prostych pędach . Kwiatków dużo i że 60-70 cm wysoka. Ma drugi sezon. Też oberwały przymrozkami ale nie były przesadzane . Ona taka delikatna a jednocześnie wyraźna bo chodząc po ogrodzie zawsze wzrok kieruje się ku niej.

Jeśli z tych dwóch chcesz wybrać to bierz baroneske . Mam 3 i wszystkie krzewy są do siebie podobne w budowie .

Lidka dzięki, że tak obszernie odniosłaś się do tematu.
Mam problem, bo nie wiem czego chcę
Nadal mi czegoś brakuje na trójkąciku frontowym, ale nie wiem co to ma być.
Może trawy, może róże, może tawuły...
Nie mam wyobraźni przestrzennej, muszę wsadzić i zobaczyć.
Dzisiaj wymyśliłam, że wsadzę tam 2 róże Bukavu i 2 róże Pirouette, którym od dawna szukam miejsca.
Tam miejsce dla róż idealne, tylko to różane potwory są.
MagdaLenka 23:16, 06 wrz 2026

LIDKA napisał(a)

I znowu muszę coś wymyślić !
Znacie chude kwitnące krzewy ?
Drzewka odpadają bo na tej rabacie jest ich 12 już !

Lidka, u mnie kalina Kilimanjaro jest szczuplutka i kwitnie dłużej niż inne kaliny japońskie. Teraz jestem na urlopie, ale jak wrócę, to zrobię jej fotkę.