Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 18:32, 09 wrz 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Coś pięknego czytam twój wątek. Jestem w szoku jak u ciebie wszystko pięknie rośnie i wygląda.
Jutro zabieram się za swoje iryski

Ela trochę pozmieniałam w irysach i okolicy.
Będzie ich teraz 12 kęp wzdłuż ścieżki do poergoli .
Ta ścieżka jest po skosie dużej rabaty kortowej.
Z pergolą w środku ścieżki.

Dziękuję za dobre słowo.
A że rośnie to chyba zasługa tych ton kory co już przez kilka lat nasyłałam mojej glinie, dość mokre lato i trochę troski ogrodniczki .
LIDKA 19:32, 09 wrz 2026

Taka przecudowna paczkę dostałam . A środku piękne kłosowce od Małgosi Polon .
Pakowania to mogłyby się uczyć najlepsze szkółki . Żadna szt nie ucierpiała . korzonki zapakowane z ziemią i chusteczką zapewniającą wilgoć w osobnych doniczkach . A tych doniczek duuuuuuzo.

Gosia dziękuję po stokroć . Na pewno będą dobrze rosły .
LIDKA 07:54, 10 wrz 2026

Ku pamięci wklejam bo akurat muszę zakupy do ogrodowej apteki zrobić .

Drzewa owocowe

1.Oprysk mocznikiem
(jesień)Kiedy: Jesienią, zazwyczaj na przełomie października i listopada, po pierwszych przymrozkach, ale gdy część liści wciąż znajduje się na drzewach.
Czym i jak: Roztworem mocznika, dokładnie pokrywając korony drzew oraz opadłe liście leżące pod nimi
Po co: Jest to kluczowy zabieg profilaktyczny. Mocznik przyspiesza rozkład liści, dzięki czemu zimujące na nich zarodniki grzybów ulegają zniszczeniu.

2. Oprysk Miedzianem (przedwiośnie / wczesna wiosna)
Kiedy: Na przedwiośniu lub wczesną wiosną (zazwyczaj koniec lutego lub marzec), przed pękaniem pąków i zapowiadanymi opadami deszczu.Czym i jak: Tradycyjnym preparatem miedziowym
.Po co: Do ogólnej dezynfekcji i ochrony drzew oraz krzewów owocowych (w tym świdośliw), a także róż i bukszpanów przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi na starcie sezonu.

3. Ekologiczny oprysk propionianem wapnia (PW)
w sezonie
Kiedy: Regularnie od wczesnej wiosny do połowy lipca, raz w tygodniu
Czym i jak: Preparatem PW (propionian wapnia), który jest domowym, ekologicznym środkiem ochrony roślin i nawozem wapniowym dla ogólnej zdrowotności roślin .