Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

ZbigniewG 10:18, 07 wrz 2026

Lidka zerkam tak jak prosiłaś więc czuję się upoważniony do paru wskazówek. Moją Pink Beauty chciałem poprowadzić na trzy pędy ale zrobił się straszny gąszcz i straciłem kontrolę nad piętrami a że wiąz nad nią zrobił parasol więc przesadziłem ją na słoneczko i rozdzieliłem na dwa krzaki z pojedynczym pniem. Możesz zostawić dwie główne gałęzie ale z jedną sprawą jest prosta
Nabiera wigoru po jesiennym przesadzeniu i wiosennych mrozach straciła trochę gałązek
Pozdrawiam
LIDKA 12:48, 07 wrz 2026

Zrobię Kalinie przewodnik tzn wybiorę gałązkę i podeprę kijkiem . I zobaczymy co mi wyjdzie .
Ciąć na racie nie będę .
LIDKA 13:56, 07 wrz 2026

Ku pamięci
Mam posadzone Kaliny

Watanabe
Fereri
St. Keverne

Szukam jeszcze nazwy czwartej sztuki . Nie pamiętam gdzie zamawiałam ale coś mi popcorn chodzi po głowie albo Ann Rusel

Która jest która to rozszyfrujemy jak kiedyś zakwitną .
TAR 18:21, 07 wrz 2026

Lidzu tej kaliny sie nie przycina i nie formuje ona sama pieknie rosnie pietrami, w 3 roku po posadzeniu juz sa efekty. Szkoda cieciem zniszczyc caly pokroj. Kaliny pagodowe pietrują sie same. Mam chyba wiekszosc dostepnych i bardzo mnie cieszy, ze nie musze ciac poza dziczkami wyrastajacymi pionowo.
Ulina 19:41, 07 wrz 2026

Mam st. Keverne, rośnie najpierw na dużą szerokość, dla mnie kwitnie pięknie, śnieżnobiało, albo najpiękniej z kalin jeśli przytniesz pędy boczne straci urodę.
U mnie fotki.
Chyba japońskie kaliny są mniejsze.