Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 21:16, 30 kwi 2022

Coco napisał(a)
Dzień dobry sobotnie,

Bardzo ładne zakupy. Proces sadzenia to jeden z moich ulubionych.

Kibicuję w walce ze szmatą i podziwiam determinację.

Mam do Ciebie Lidko pytanie. Nigdy nie miałam szmaty w ogrodzie, więc męczyłam się pieląc chwasty. Obecnie kiedy jestem na etapie przebudowywana rabaty na której znajdzie się żywopłot z cisów (narazie jest pobojowisko po tym jak wczoraj wyjechały z niej kolejne rośliny) chciałabym również zastosować patent z kartonami pod korą. Czytałam na ogrodowisku o tekturze w rolce. Czy chodzi o jakąś konkretną grubość tego kartonu, czy ta tektura jest falista. Jak to wygląda w praktyce? Używam drobnej, przekompostowanej kory do ściółkowania rabat.

Życzę udanej majówki.

Ja akurat używałam grubych kartonów dużych po wózkach i fotelikach. Obrywam tasmy i naklejki. Miałam je za free z mojej pracy.

Tych tektur z rolek jeszcze nie używałam.

Te grube sie dobrze sprawdzają.

Teraz już sie nie bawie w kartony. Tu gdzie wyjmowałam szmate kore sypałam na ziemie od razu. Kora gruba i mam jej też grubo.

LIDKA 21:18, 30 kwi 2022

Coco napisał(a)

Dzięki Judith

Kupię karton w rolce i teraz kolejne pytania:

Czy falista strona pod korę czy na glebie?

Czy patent ten sprawdzi się również na pagórkach, czy jednak kora będzie z niego zjeżdżać?

Lewą stronę ogrodu mam na sporym wzniesieniu, które spływa jęzorami w kierunku trawnika. Nie cierpię tych górek, bo podczas ulewy cała kora spływa mi na trawnik. Problem jest też z odpowiednim nawodnieniem górek, mimo specjalnej linii kroplującej przewidzianej na skarpy.

Pozdrawiam majówkowo

Lidka, sorry że u Ciebie w wątku te wszystkie pytania.

Nie przepraszsj za pytania. Dzięki nim się uczymy.
LIDKA 21:20, 30 kwi 2022

Judith napisał(a)
Coco, ja daje falistą na wierzch. Wydaje mi sie (z naciskiem na wydaje), ze tak lepiej będzie sie trzymac kora. Tak naorawdę ta falistosc sie zatraca po kilku deszczach.
Czy sprawdzi sie na pagórkach - nie wiem, trezba spróbować . Jeśli tektura będzie stałe wilgotna, to wiatr jej nie zwieje, ale ulewa pewnie poniesie... Nie mam doświadczenia z pagórkami, wiec tylko przypuszczam .

Wypiele bukową to chyba poloże taką tekturę jak gdzies u mnie kupie.
Musze tam perz wykopac.

Dziękuje że pomagasz i że mnie odwiedzasz.
sylwia_slomc... 22:55, 30 kwi 2022

Szmatę miałaś ta plastikową plecioną? Tak na fotkach wygląda. Ja mam w ogrodzie ale tą szmacianą, po 6-7 latach już się w niektórych miejscach rozłazi w palcach, ulega naturalnemu rozkładowi. Co do kartonów, to jeśli ktoś kładzie by się kora nie mieszała z ziemią to to kartony się nie sprawdzą, bo po jednym sezonie już ich zwyczajnie nie ma, rozłożą się. Ale dobre są na krótki czas jako wytłumiacz chwastów, tych drobniejszych, miękkich bo perz niestety przez nie się przebije. U mnie na leśnej przebiły się też zawilce gajowe z czego się akurat bardzo cieszę. Co do kartonów i nornic to pod kartonami ryją równie ochoczo jak pod włókniną. Ale to wszystko na podstawie własnego ogrodu czyli w szczerych polachA i kret również bez problemu przez kartony kopiec usypie ale są niezastąpione gdy się chce nową rabatę mieć, a nie urobić przy zrywaniu darni z trawnika
LIDKA 23:04, 30 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Szmatę miałaś ta plastikową plecioną? Tak na fotkach wygląda. Ja mam w ogrodzie ale tą szmacianą, po 6-7 latach już się w niektórych miejscach rozłazi w palcach, ulega naturalnemu rozkładowi. Co do kartonów, to jeśli ktoś kładzie by się kora nie mieszała z ziemią to to kartony się nie sprawdzą, bo po jednym sezonie już ich zwyczajnie nie ma, rozłożą się. Ale dobre są na krótki czas jako wytłumiacz chwastów, tych drobniejszych, miękkich bo perz niestety przez nie się przebije. U mnie na leśnej przebiły się też zawilce gajowe z czego się akurat bardzo cieszę. Co do kartonów i nornic to pod kartonami ryją równie ochoczo jak pod włókniną. Ale to wszystko na podstawie własnego ogrodu czyli w szczerych polachA i kret również bez problemu przez kartony kopiec usypie ale są niezastąpione gdy się chce nową rabatę mieć, a nie urobić przy zrywaniu darni z trawnika

Sylwia plastyk mialam i wywalam. Dyrna bylam i myslalam ze unikne pielenia. Skrzyp i tak przerasta.

Kartony kłade własnie przeciw chwastom. Nie przeszkadza mi ze troche sie kora miesza z ziemia. Fajna próchnica powstaje na mojej glinie.

Nornicom życie utrudnie ale mam świadomośc walki z wiatrakami.
Cebulowe w koszyki na razie posadzilam i ok.

Judith 23:11, 30 kwi 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
[...] Ale to wszystko na podstawie własnego ogrodu czyli w szczerych polachA i kret również bez problemu przez kartony kopiec usypie ale są niezastąpione gdy się chce nową rabatę mieć, a nie urobić przy zrywaniu darni z trawnika

Ale ze karton ZAMIAST zrywania darni??? Takiej metody nie znam...
Judith 23:12, 30 kwi 2022

LIDKA napisał(a)

Wypiele bukową to chyba poloże taką tekturę jak gdzies u mnie kupie.
Musze tam perz wykopac.

Dziękuje że pomagasz i że mnie odwiedzasz.

No wtryniłam się .
LIDKA 23:15, 30 kwi 2022

Judith napisał(a)

Ale ze karton ZAMIAST zrywania darni??? Takiej metody nie znam...

Rabaty no dig.
Martka praktykowała. Idz pytać.

Kladła karton, ściółkę i po jakims czasie darni nie bylo.
LIDKA 23:17, 30 kwi 2022

Judith napisał(a)

No wtryniłam się .

Judith,
Wtryniaj się ile wlezie. Rady doświadczonych ogrodniczek cenne jak złoto ogrodnika

Gruszka_na_w... 23:24, 30 kwi 2022

U mnie w tym sezonie wyjątkowo niewiele śladów nornic w ogrodzie. Rok temu miałam ich wysyp.
Mądre decyzje ogrodowe podejmujesz. Kibicuje mocno!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies