Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Agatorek 08:20, 05 sie 2022

Piękne fotki. Ogród niby ten sam, ale wygląda inaczej ❤️
LIDKA 21:55, 05 sie 2022

Helen diękuję za fotografie. Masz wprawne oko. Podobają mi się.

Dziewczyny dzięki za odwiedziny i miłe słówka.

Martka 23:35, 05 sie 2022

Helen, ładne fotki, Lidka, ogród pięknieje z tygodnia na tydzień

Helen 08:52, 06 sie 2022

Zdjęcia musiały przejść cenzurę mojej córki. Ona nie pozwala mi wrzucać nieudanych zdjęć
LIDKA 15:03, 06 sie 2022

Koleżanki ogrodniczki!

Potrzebuje rady.
Robię przymiarki do obsadzenia mojej platanowej.
Mam hortki
6 candelight
3 wims redy
3 nn podobne do candeligh.

Na platanowej szeroko 4 m. Długość ok 16m
od tyłu rosną tuje.
Po środku na zygzak 12 iglaków róźnych.
Lawenda jako obwódka w linii z drzewami.

Jak je ustawić i jakie dobrać trawy?
Trawy nasadzę w przyszłym roku wiosną.

Z własnego podziału będę mieć rozplenice black beauty i hameln.
I może seslerię oraz miscanty.
Teraz już mam miscant rotsilber 2 szt do podziału. Zrobie to jesienią.

Jeszcze mam 4 bodziszki rozanne i cisy na kulki do wykorzystania.

Martka 15:21, 06 sie 2022

Lidka,
- hortensje z rozplenicami to sprawdzone i świetne połączenie.
- Na trawy "średnie" zostaje jedynie miejsce pomiędzy lawendą i hortensjami, Hameln tak, ale:
- Black Beauty jest raczej za wysoka, żeby ją posadzić przed hortensjami, może w linii hortensji? z zachowaniem dobrego metra dla niej.
- Ja bym ew. rozważyła przy takiej koncepcji, czy lawendy nie przenieść w inne miejsce, a na brzeg tej rabaty dać trawy? Ona jest sucholubna, hortensje przeciwnie, nie pasują mi te rośliny na jednej rabacie. Oczywiście można połączyć, ale trzeba pilnować wilgoci, żeby lawenda nie miała zbyt mokro.
Zachwycam się, jak w tym sezonie ruszyły Ci drzewka

LIDKA 15:40, 06 sie 2022

Martka napisał(a)
Lidka,
- hortensje z rozplenicami to sprawdzone i świetne połączenie.
- Na trawy "średnie" zostaje jedynie miejsce pomiędzy lawendą i hortensjami, Hameln tak, ale:
- Black Beauty jest raczej za wysoka, żeby ją posadzić przed hortensjami, może w linii hortensji? z zachowaniem dobrego metra dla niej.
- Ja bym ew. rozważyła przy takiej koncepcji, czy lawendy nie przenieść w inne miejsce, a na brzeg tej rabaty dać trawy? Ona jest sucholubna, hortensje przeciwnie, nie pasują mi te rośliny na jednej rabacie. Oczywiście można połączyć, ale trzeba pilnować wilgoci, żeby lawenda nie miała zbyt mokro.
Zachwycam się, jak w tym sezonie ruszyły Ci drzewka

Myśle tak;

Lawendę zamienie na jakąś trawke niską lub na inną lawende -niską co mam na budlejowej.
Iglaki mam różnie nieregularne kształty. Wsadzę je w lini zaraz za obwódką.( Na wywalenie nie ma szans. Nie chce rozwodu.)
Potem dam hortensje z rozplenicami na lekki zygzak.

Jeszcze wcisnę przed hortki siewki moich jeżówek.

Blak beauty mam 2 krzaki i chyba wiosna da sie mocno podzielić. Posadze lekko za hortkami.

Nie umiem rysować. Ehh

Wiolka5_7 15:48, 06 sie 2022

Też myślę , że rozplenice za duże na obwódkę dla hortensji. Hortki posadź sekwencjami po 3 szt.takie same.

Może wysadzić też po 3 szt. lawendy i na to miejsce posadzić seslerie jesienne... ?

Jeżówki oczywiście, to sprawdzony duet.

Miskanty posadziła bym po bokach rabaty,bo za hortkami słabo je będzie widać.

Martka 16:49, 06 sie 2022

Lidka, może masz miejsce dla lawendy niedaleko róż? Tam by się super komponowała. Ładne masz okazy. Ale z hortensjami niekoniecznie na jedną rabatę.
Hortensje będą miały dobre 1,5 metra. Szerokość dobry metr. Za nimi rozplenice schowają się, to już lepiej w jednej linii z nimi. Na front niska trawka - molinia ewentualnie niska rozplenica typu Little Buny. Iglaków na razie nie wyrzucaj, to zawsze zdążysz Te, które Cię będą denerwowały, możesz z czasem przesadzić na przedpłocie? Jak rozrosną się trawy, to stworzysz z nimi ciekawe kompozycje.

Wiaan 17:05, 06 sie 2022

Też jestem za przeniesieniem lawendy do róż. Miałam chwilę przed hortensjami ale mi nie pasowała i inne warunki glebowe potrzebuje.
Hortensje rozrosną się bardzo i zjedzą trawy. Sadziłabym trawy w linii lub lekko tylko wysunięte.
Tak jak Wiola pisze hortki sekwencjami. Mnie się osobiście podoba jak są hortensje w masie i właśnie co jakiś czas pomiędzy nimi trawy.
Wrzucę fotkę jak u siebie mam posadzone.