Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

LIDKA 21:53, 15 sie 2022

Pomysły jakieś na obwódkę potrzebuję.

Od tylu rabaty sa Tuje
Potem hortki w sekwencjach po 3 a jako przerywnik miskamt.
Potem kilka iglaczków a pomiedzy posadziłam moje malutkie jeżówki w grupach po 3 i 4 sz bodziszka rozanne.

Jutro jade do leroja i szkólki i cos upatrze jeszcze na te rabate. Trawki chyba by sie też jeszcze przydaly.
Busz mi sie marzy.
Rojodziejowa 22:18, 15 sie 2022

Mnie się ostatnio bylice spodobały i szałwia lekarska purpurowa takie fajne poduchy tworzą
https://pin.it/1uyda9q
Edit: Ale jak jeżówy planujesz, to pójdzie w inną stronę: rozchodniki i stipa np.
olciamanolcia 22:38, 15 sie 2022

Lawenda tak szybko się nie starzeje zapewne masz taką odmianę co się pokłada/ moja Grosso taka jest . Najpierw sztywna a teraz już leżąca
Zostaw tę lawendę na obwódce - dobrze wygląda , szkoda roślin wyrzucać
Chyba , że masz takie miejsce w ogrodzie , że tę lawendę całą zbierzesz i posadzisz w jednym miejscu.

A koniecznie musi byc coś na obwódce? Może posadź seslerię - masz sporo.
Judith 22:47, 15 sie 2022

Ta rabata jest długa, dlatego widziałabym ja zupełnie inaczej - nie jako szpaler takich samych roślin (hortensji) z dobranym towarzystwem, ale jako rabatę z grupami roślin przechodzących jedna w drugą. To trudne, ale inspiracji na O. nie brakuje, zobacz np. na pierwszej stronie wątku Kasyi .
LIDKA 22:48, 15 sie 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Mnie się ostatnio bylice spodobały i szałwia lekarska purpurowa takie fajne poduchy tworzą
https://pin.it/1uyda9q
Edit: Ale jak jeżówy planujesz, to pójdzie w inną stronę: rozchodniki i stipa np.

ASIA posadziłam moje siane jeżówki. Ale one takie po kilka cm i ich nie widać. Rozchodniki mam gdzie indziej a stipy sie boje z powodu siania.
LIDKA 22:55, 15 sie 2022

olciamanolcia napisał(a)
Lawenda tak szybko się nie starzeje zapewne masz taką odmianę co się pokłada/ moja Grosso taka jest . Najpierw sztywna a teraz już leżąca
Zostaw tę lawendę na obwódce - dobrze wygląda , szkoda roślin wyrzucać
Chyba , że masz takie miejsce w ogrodzie , że tę lawendę całą zbierzesz i posadzisz w jednym miejscu.

A koniecznie musi byc coś na obwódce? Może posadź seslerię - masz sporo.

Obciełam dziś te krzaki lawendy. Niektóre były łyse w środku.
Raczej posadze te niską. Mam i lubie. Kwiat ma gruby i dość wcześnie kwitnie.
Ale kuszą mnie też rozchodniki jak u Ciebie na brzegu rabaty
.
A za obwódką dam seslerie lub inna niską trawkę jak wypatrze jakąś w szkółce. Seslerie bede mogła dzielić dopiero za rok.

Kiedy będę mieć tak buszowato jak u Ciebie? Sie doczekać nie mogę.
Kordina 22:58, 15 sie 2022

LIDKA napisał(a)

Justyna co tam dać na obwódkę? Mam lawende ale się zestarzała i sie pokłada. Na razie wyrzucilam co drugi krzak.
Myśle ze wywalę wszystkie. Posadze niską lawende.

A ja się zasadzam na obwódkę z pięciornika krzewiastego Pink Queen różowego jest na All... za 5,90, mam pięciornik żółty, dobrze się tnie i znosi dużo i suszy i mrozu
LIDKA 22:59, 15 sie 2022

Judith napisał(a)
Ta rabata jest długa, dlatego widziałabym ja zupełnie inaczej - nie jako szpaler takich samych roślin (hortensji) z dobranym towarzystwem, ale jako rabatę z grupami roślin przechodzących jedna w drugą. To trudne, ale inspiracji na O. nie brakuje, zobacz np. na pierwszej stronie wątku Kasyi .

Choruję na rządkozę. Lubie symetrie i w tych rzędach czuje się bezpiecznie.
Ide do Kasyi.
Wiaan 23:01, 15 sie 2022

Może rozplenice gameln gold. Uwielbiam je, nie są duże, ślicznie kwitną, mam je na brzegu rabaty pod hortkami. Mają taki soczysty kolor, super kontrastują z trawnikiem i korą.
olciamanolcia 23:06, 15 sie 2022

Rozchodniki tez tu widze a jakże a może rozchodniki na lekka mijakę ze seslerią?
A zamiast tych iglaków dałabym hamelny
Czemu stipy się boisz? Będziesz usuwać siewki