No to jeszcze ja Ci powiem tak:
Juki świetnie z lawendą grają i stipą, możesz w innym miejscu zrobić takie zestawienie. Można do nich dodać czyśćca wełnistego. Co do hortensji i lawendy to rosliny o dwóch skrajnie odmiennych upodobaniach glebowych. Lawenda zasadowo, hortensje kwasno, lawenda sucho , hortensja wilgotno, lawenda słonecznie, hortensja woli lekki półcień, razem nie wiem czy to będzie chciało rosnąć. Rozplenice po paru sezonach ogromne karpy korzeniowe trudne do wykopania. Jeśli dobrze zrozumiałam to pod ta rabata z tej oczyszczalni jest rozsączanie wody, obawiam się, ze lawenda za mokro może mieć.
Budleje w szpalerze wyglądają cudnie, ale należy pamiętać, ze szmaragdy nie lubią gdy im coś odbiera słońce lub dotyka gałązkami bo tracą tam igły, brązowieją i osypują się, jak liściaste zimą łyse, to obraz koszmarny straszy do kolejnych liści.
Hakuro nie są polecane bo się starzeją szybko to prawda. Ja mam dwie trzeba ciąć przynajmniej trzy razy w roku i to krótko by ładnie wyglądały i wtedy cieszą w przeciwnym razie robią się chabaziowate. Derenie świetnie wyglądają z ciemiernikami w nogach. Lilaka szczepionego tak szybko bym się nie pozbywała, bo to wiosną i kolor i zapach, a potem spokojna zieleń. Ale ja lilaki kocham wszystkie więc nie jestem obiektywna