Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

sylwia_slomc... 18:58, 29 mar 2021

LIDKA napisał(a)

No powiem mu powiem.
już bym te rabatki przesadzała ale się przewlekła (jak to zwykle z majstrami) sprawa płotu od frontu działki. Fundament jest a płot ma być po niedzieli.

Nie sadze jeszcze nic bo mi majstry jeszcze chodzić będą pomiędzy szmaragdami.
Potem skopie, porównam i zasypie szmaragdy kora i wzywam glebogryzarkę na uprawę pod rabaty.
Doczekać się nie mogę. Chciałabym to zrobić zanim zaczną komary żreć na potęgę.

Bo jak wracam po 17 to przy komarach już nie porobię za dużo. Od dziecka mam coś w rodzaju uczulenia a blizny po ukaszeniach mam takie jak po ospie.
Te różne płyny nie pomagają za bardzo.

Jest taki preparat co go Wojsko Amerykańskie używa przeciw moskitom i komarom skuteczny tylko ciężko w sklepie dostać, rok temu widziałam w necie, ale zabij nie pamiętam nazwy. Za to wiem, że działa od 8-12 godzin
Czasem tak jest, że nie wszystko idzie w takim tempie jakby się chciało, ale na dobre warto poczekać
sylwia_slomc... 19:17, 29 mar 2021

No to jeszcze ja Ci powiem tak:
Juki świetnie z lawendą grają i stipą, możesz w innym miejscu zrobić takie zestawienie. Można do nich dodać czyśćca wełnistego. Co do hortensji i lawendy to rosliny o dwóch skrajnie odmiennych upodobaniach glebowych. Lawenda zasadowo, hortensje kwasno, lawenda sucho , hortensja wilgotno, lawenda słonecznie, hortensja woli lekki półcień, razem nie wiem czy to będzie chciało rosnąć. Rozplenice po paru sezonach ogromne karpy korzeniowe trudne do wykopania. Jeśli dobrze zrozumiałam to pod ta rabata z tej oczyszczalni jest rozsączanie wody, obawiam się, ze lawenda za mokro może mieć.
Budleje w szpalerze wyglądają cudnie, ale należy pamiętać, ze szmaragdy nie lubią gdy im coś odbiera słońce lub dotyka gałązkami bo tracą tam igły, brązowieją i osypują się, jak liściaste zimą łyse, to obraz koszmarny straszy do kolejnych liści.
Hakuro nie są polecane bo się starzeją szybko to prawda. Ja mam dwie trzeba ciąć przynajmniej trzy razy w roku i to krótko by ładnie wyglądały i wtedy cieszą w przeciwnym razie robią się chabaziowate. Derenie świetnie wyglądają z ciemiernikami w nogach. Lilaka szczepionego tak szybko bym się nie pozbywała, bo to wiosną i kolor i zapach, a potem spokojna zieleń. Ale ja lilaki kocham wszystkie więc nie jestem obiektywna
Johanka77 22:10, 29 mar 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Jest taki preparat co go Wojsko Amerykańskie używa przeciw moskitom i komarom skuteczny tylko ciężko w sklepie dostać, rok temu widziałam w necie, ale zabij nie pamiętam nazwy. Za to wiem, że działa od 8-12 godzin
Czasem tak jest, że nie wszystko idzie w takim tempie jakby się chciało, ale na dobre warto poczekać

Muga do kupienia na Allegro
Joann 23:41, 29 mar 2021

Potwierdzam, Muga jest naprawdę skuteczna
LIDKA 07:06, 30 mar 2021

Kupowalam muge. Z neta. Goście sie popryksali i ja. Siedzieliśmy na tarasie. Nademną lataly i gryzly a innych nie ruszaly. Mam słodką krew? B+
popcorn 07:15, 30 mar 2021

Lidka, sadź, kombiuj, czytaj co Ci dziewczyny piszą. To du za rabata i wszelkie zmiany będą pracochłonne. Juk bym tak szybko nie wywalała, a lubia odrastać, też myślałam że sie pozbyłam a co roku odbijały w kilku miejscach od jakichś resztek korzeni jednak. Juli z lawendą, a hortensje gdzie indziej? W bardziej cienistym miejscu?
Hortensje możesz podsadzić też ułudką wiosenną lub pachysandrą, będzie ładnie i zielono zawsze. Siła tkwi w prostocie, rabaty z 2-3 gatunków wyglądają super.

pozdrawiam!
LIDKA 07:20, 30 mar 2021

Milka napisał(a)
Jakie to odmiany dereni, te na pniu szczepione?
Czekam na rysunek, bo tak się zastanawiam, lawenda i hortensja, co innego lubią.
Jako wypełniacz do lawendy, sasanka może być, bo wiosną je tniesz, a w tym czasie sasanki kwitną.

Irenka ja tej lawendy mam dużo. Chce wykorzystać.
U mnie do tej pory rosła ładnie. Posdzę i zobacze. Najwyżej będę przesadzać.
Ewentualnie mam jeszcze tawulki te żółte niskie chyba 4 to mogę podzielic dokupić i posadzić przed hortkami.

Co do dereni to mam jeeen z bialo zielonymi liscmi a jeen z zółto zielonymi liscmi. I takie zamówilam. Po 2.

W sumie z tawulkami byłoby zielono biało żółto.

Wypełniacze rabaty to raczej na przszly rok zostawie.
Bo się z kasą może nie wyrobie.

Teraz położę kartony i kore. Kartony już uszykowalam bez taśm, naklejek i pocięte a jak zabraknie to kupie ten karton malarski na rolce. Kore też kupilam. Mam 45 worków. Myślę że jeszcze jedna taka partię dokupie w maju.

Tu widać moje lawendy przed kwitnieniem.

LIDKA 07:26, 30 mar 2021

popcorn napisał(a)
Lidka, sadź, kombiuj, czytaj co Ci dziewczyny piszą. To du za rabata i wszelkie zmiany będą pracochłonne. Juk bym tak szybko nie wywalała, a lubia odrastać, też myślałam że sie pozbyłam a co roku odbijały w kilku miejscach od jakichś resztek korzeni jednak. Juli z lawendą, a hortensje gdzie indziej? W bardziej cienistym miejscu?
Hortensje możesz podsadzić też ułudką wiosenną lub pachysandrą, będzie ładnie i zielono zawsze. Siła tkwi w prostocie, rabaty z 2-3 gatunków wyglądają super.

pozdrawiam!

Karola sprawdze te roślinki A miejsc cienistych nie mam.

Miałam gołą działkę. Posadzilam platany klony i jarząby ale zbyt młoda zeby dawały cień.
Natomiast na północnej ścianie domu mam rabatkę z rododendronami.
Tam jest trochę słońca z rana i nieco późnym popołudniem.

W większości dnia dom rzuca cień.

popcorn 07:32, 30 mar 2021

Pięknie już masz a będzie jeszcze ładniej. Nie szalej, zrób plan i się go trzymaj. Najgorzej to ciągle przesadzać, tylko się namordujesz. Też tak mam że ciągle mi się wydaje że sadzę dobrze a potem rok czy dwa jednak jakbym poprzesuwała rośliny to byłoby lepiej. Haha.

Rodkowa rabata mniam. Ta z lawendą też. Zostaw to jak tam rośnie niech rośnie dalej, nie ruszaj, czemu chcesz ruszać? Wygląda super
LIDKA 07:40, 30 mar 2021

No to jeszcze ja Ci powiem tak:
Juki świetnie z lawendą grają i stipą, możesz w innym miejscu zrobić takie zestawienie. Można do nich dodać czyśćca wełnistego. Co do hortensji i lawendy to rosliny o dwóch skrajnie odmiennych upodobaniach glebowych. Lawenda zasadowo, hortensje kwasno, lawenda sucho , hortensja wilgotno, lawenda słonecznie, hortensja woli lekki półcień, razem nie wiem czy to będzie chciało rosnąć. Rozplenice po paru sezonach ogromne karpy korzeniowe trudne do wykopania. Jeśli dobrze zrozumiałam to pod ta rabata z tej oczyszczalni jest rozsączanie wody, obawiam się, ze lawenda za mokro może mieć.
Budleje w szpalerze wyglądają cudnie, ale należy pamiętać, ze szmaragdy nie lubią gdy im coś odbiera słońce lub dotyka gałązkami bo tracą tam igły, brązowieją i osypują się, jak liściaste zimą łyse, to obraz koszmarny straszy do kolejnych liści.
Hakuro nie są polecane bo się starzeją szybko to prawda. Ja mam dwie trzeba ciąć przynajmniej trzy razy w roku i to krótko by ładnie wyglądały i wtedy cieszą w przeciwnym razie robią się chabaziowate. Derenie świetnie wyglądają z ciemiernikami w nogach. Lilaka szczepionego tak szybko bym się nie pozbywała, bo to wiosną i kolor i zapach, a potem spokojna zieleń. Ale ja lilaki kocham wszystkie więc nie jestem obiektywna

Sylwia budleje obcinalam dotąd jesienią na średnio A Wiosną na krótko.
One rosna jak szalone. Lubie je dlatego nakupilam. Motyle tez lubie.

Co do tej rabaty to miejce na glebokośc nam nieograniczone. Planuje rabata 4m. mogę zrobić szerzej i będę pamiętać o sloncu dla szmaragdów.
Sączki oczyszczalni są ok 130/150 cm pod ziemią. To chyba dobrze dla roslin co planuje oprócz juk- te dam na kolejnej rabacie.

Hakuro mam mocno cięte. Mam jeszcze dużo innych roślin i im znajde miejsce.