Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Glina i zielsko

Glina i zielsko

Agatorek 21:23, 30 mar 2021

Duże kamienie też lubię .

Ale jeśli ta rabata nie jest prostopadła do ogrodzenia, to lepiej rzeczywiście ją przenieść.

Popatrz sobie na tą trawkę: sporobolus

Zobaczyłam ją u Asi (ogród Joanny i Andrzeja) i spodobała mi się.
Albo turzyca evergreen - ta akurat jest zimozielona.
LIDKA 22:00, 30 mar 2021

Ta turzyca fajna . Stroponolus też.
Ciezko wybrać. Tyle fajnych.
BASIA8 22:04, 30 mar 2021

Super że Mąż złapał bakcyla i chętnie pomaga. Trawy super wybór- sesleria,miskant,hakonki,rozplenice,konwalik,stipa,carex to Moje ulubione.
Martka 22:11, 30 mar 2021

Lidka, cisy - naprawdę warte tej ceny, dziś widziałam podobnego wzrostu w pobliskim centrum ogrodniczym za 18/szt. Ekscytujący etap ta rabata, przenoszenie czegoś wydaje się niekiedy w pierwszej chwili szaleństwem, ale z perspektywy czasu może okazać się bardzo dobrym ruchem. Mój pierwszy żywopłot posadzony przy drodze wyglądądał tak: na zmianę szmaragd/jałowiec/szmaragd/jałowiec. Wtedy wydawało mi się, że będzie "ciekawie" potem koparka przewoziła duże drzewa i wszystko upchnęłam w jednorodnych grupach za domem, sąsiedzi patrzyli przerażeni na te ruchy Teraz jestem bardzo zadowolona z wyprowadzki tego pstrokatego szpalerku. Jestem bardzo ciekawa, jakie trawy wybierzesz na tę rabatę Pozdrawiam!

Milka 06:57, 31 mar 2021

LIDKA napisał(a)
O przenoszeniu rabaty mysle od stycznia.

Ale nakupiłam roślin różnych przed ogrodowiskiem i teraz muszę je zagospodarować.

Mąż się wciągnął w zrobienie ogrodu i mam dużą pomóc.

Także może kiedys spojrze na mój plac i powiem : teraz mi się podoba.

Czyli temat przemyślany, to bardzo ważne.
Wykorzystanie, tego co już masz, też ważne, no nie wyrzucisz tego, za darmo nie było.
Fajnie, że mąż też działa i na pewno będzie ten moment, że powiesz, jest tak, jak chciałam
Milka 07:01, 31 mar 2021

LIDKA napisał(a)

Cisy baccata przyszły mi właśnie. Odebralam paczkę w pracy. Maja ok 40 cm z doniczka P.9. Wyglądają zdrowo. Cena 6.50. E szmaragd.

Zdjęcia na szybko. Wybaczcie jakość.
Cisy są zielone. Kolor mocno przekłamany

Tanio kupiłaś.
Ja jednak bym z tych 3 zrobiła kulkę, nawet łatwiej będzie od razu nadać kształt, a tak z jednej...to poczekasz długo z 3 lata, zanim kulkę zacznie widać.
W sezonie, jak będą rosły, możesz nawet co 2 tygodnie ciut przycinać, szybciej się zagęszczą, jak tak robię u siebie i mam zwarte cisy.

Super, że płot do świąt będzie
LIDKA 14:10, 31 mar 2021

Milka napisał(a)

Tanio kupiłaś.
Ja jednak bym z tych 3 zrobiła kulkę, nawet łatwiej będzie od razu nadać kształt, a tak z jednej...to poczekasz długo z 3 lata, zanim kulkę zacznie widać.
W sezonie, jak będą rosły, możesz nawet co 2 tygodnie ciut przycinać, szybciej się zagęszczą, jak tak robię u siebie i mam zwarte cisy.

Super, że płot do świąt będzie

Irenko, cisy są podwójne tzn z każdej doniczki wyrastają 2 szt. Tak powsadzam. Na kulki zaczekam..... ot będzie nauka cierpliwości.
dziękuje za poradę - lubię ciąć - moja 3 ręka to sekator.
BASIA8 14:17, 31 mar 2021

Kochana ciepło u Nas. Dziś planuję wyjść na chwilę i pomóc Mężowi obciąć trawy
LIDKA 14:37, 31 mar 2021

Martka napisał(a)
Lidka, cisy - naprawdę warte tej ceny, dziś widziałam podobnego wzrostu w pobliskim centrum ogrodniczym za 18/szt. Ekscytujący etap ta rabata, przenoszenie czegoś wydaje się niekiedy w pierwszej chwili szaleństwem, ale z perspektywy czasu może okazać się bardzo dobrym ruchem. Mój pierwszy żywopłot posadzony przy drodze wyglądądał tak: na zmianę szmaragd/jałowiec/szmaragd/jałowiec. Wtedy wydawało mi się, że będzie "ciekawie" potem koparka przewoziła duże drzewa i wszystko upchnęłam w jednorodnych grupach za domem, sąsiedzi patrzyli przerażeni na te ruchy Teraz jestem bardzo zadowolona z wyprowadzki tego pstrokatego szpalerku. Jestem bardzo ciekawa, jakie trawy wybierzesz na tę rabatę Pozdrawiam!

hey, trawy to chyba rozplenice dam bo ich pozamawiałam najwięcej. To w środek rabaty bo na obwódkę jeszcze nie zdecydowałam.

Dziś mi jedno zamówienie przyszło. 2 rozplenicie 2 miscanty ML i
2 trawy pampasowe.
Te pampasowe już zielone a reszta śpiąca.
Kaha565 16:48, 31 mar 2021

A gdzie fotka pokazuj co tam przyszło