Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 06:43, 03 lip 2021

galgAsia napisał(a)
Ale ładnie
Parzydło pod światło czaruje
Piękny ten Twój leśny ogród

Magleska napisał(a)
Wzdycham tylko ale masz klimacik -piękny niepowtarzalny ogród tworzysz

Zaczęłam doceniać ten swój las I bardzo się cieszę że nie tylko mi się podoba
April 06:49, 03 lip 2021

malgol napisał(a)
Pieknie jednak jest w lesie

A powiedz mi czy Ty pod misę jakoś utwardzałaś grunt? Dawałaś jakiś fundament czy tak na żywca na ziemi stoi? Moja ,co prawda dużo mniejsza,ale pomyślałam,że może trzeba cos jej podłożyć?

Malgolku, pod misę ani fundament, ani na żywca. Wybrałam drogę pośrednią. Położyłam trzy płyty chodnikowe na ubity piasek, wypoziomowałam i postawiłam misę. Brzmi lekko ale to baaaardzo ciężka misa. Poza tym po ulewie mi trochę ziemia się obsunęła i muszę ciut poprawić, bo ja jestem świrnięta na punkcie tego żeby było równo. Wszystko robię z poziomicą
Pod mniejszą pewnie nic nie musisz robić. Wiem że dziewczyny szły na żywca, nie robiły pod spodem żadnych umocnień. Generalnie wszystko zależy od gruntu, co masz pod spodem. Ja mam spadek, górkę i luźny piasek oraz ogromny ciężar. Musisz to wziąć pod uwagę.
April 06:50, 03 lip 2021

Agania napisał(a)
Pospamujesz jeszcze

Spróbuję, ale od tygodnia mam jakiś problem z netem i bardzo ciężko coś wrzucić. Trwa to i trwa....
April 06:52, 03 lip 2021

Johanka77 napisał(a)

Jolka! Ja się tu znowu rozpływam!!!
Ty i te Twoje bałagany... ręce opadają!
Jak można mieć tak ślicznie, tak magicznie i jeszcze dwa cudne Maincoony do tego?!?

He, he, he powiedziała ta co chodzi i dopieszcza i żwirek odkurza
Ręce niech ci nie opadają bo masz sporo roboty nad jeziorkiem
April 06:55, 03 lip 2021

Kasya napisał(a)
Tak, zaczarowalas ten las

A co robisz z Lykefund po kwitnieniu ?

Niewiele z Lykefundem robię, tam gdzie sięgnę tnę kwiatostany, jeśli mnie wkurzają, ale generalnie większość zostaje na owocki. Nie za bardzo się nią przejmuję poza tym że muszę jej dobudować pergolę bo mam kłopot z wejściem do ogrodu, tak bujnęła w tym roku
April 06:59, 03 lip 2021

Agatorek napisał(a)
Metamorfoza rabaty z misą jest po prostu powalająca

Agatorek napisał(a)

Zaczarowany las , cudowny klimat jest na tym ujęciu.

Niektóre miejsca mi się udały
A przy misie ciągle walczę. Rabata ma 3x5 a ja nie zrobiłam jeszcze nawet połowy. Wczoraj dosadzałam żurawkę villosa. Chodzę po ogrodzie i wyszukuję rośliny, które mogę przesadzić, żeby nie ruszać od małych wypierdków dzielonych, tylko żeby był jakiś efekt od razu
April 07:01, 03 lip 2021

Yenna napisał(a)
Pokazałam Twój wątek eMowi: no fajne - najwyższa forma podziwu na ogrodowe rzeczy

Pięknie Ci idzie

No to czuję się doceniona
Żebym jeszcze tylko miała więcej czasu na wcielanie tych moich pomysłów w życie
April 07:02, 03 lip 2021

Kasia_CS napisał(a)

U mnie Laguna podobnie się zachowuje, choć sporo starsza od Twojej - potem jak już będzie więcej pęków, to przestanie to tak przeszkadzać.

Ale kocia błogość... piękny widok! W ogóle te Twoje kociaki to urodzeni ogrodowi modele

Foty z parzydłem magiczne, cudnie to światło wygląda... metamorfoza przy misie mega! Ale fajnie to wszystko wyszło

Kasiu, pocieszyłaś mnie z Laguną
Koty już tak mają, u wszystkich są pięknym dodatkiem do ogrodów, po prostu do nich pasują. I one chyba korzystają z ogrodu więcej niż ich właściciele
Kasya 07:05, 03 lip 2021

Chciałabym żeby moja laguna rosła jak u ciebie
To w sam raz jak na moje areały
A tymczasem u mnie to potwor, nawet w tym roku
April 07:07, 03 lip 2021

antracyt napisał(a)
Po opisach Sylwii, że parzydło nie takie wybredne i z mniejszą ilością wody sobie poradzi, skusiłam się i ja na nie. Na razie wygląda gorzej niż marnie(tzn kwitnie, ale sięga do połowy łydki...) i liście mu wyblakły, jakby czegoś mu brakowało. Czy o swoje dbasz w szczególny sposób, że jest takie dorodne?

Zuza, ale parzydło faktycznie jest pancerne. U mnie rośnie pod samą sosną, otoczone rododendronami, w piachu a do niedawna miało jeszcze wielki winobluszcz obok siebie. Swojego specjalnie nie podlewam, dostaje przy okazji wodę. Nigdy nie zasilałam. Może potrzebuje czasu żeby się ukorzenić. Kiedyś na nie nie zwracałam zupełnie uwagi, dopiero po kilku latach się nim zachwycam. Wiem, to mało pocieszające.
W zeszłym roku przesadziłam w inne miejsce małą sieweczkę parzydła, będę je obserwować. Na razie, tak jak i u ciebie, mizerotka. Zrobię przy okazji zdjęcie, na razie pada...
Jedyne co robię z parzydłem to pilnuję żeby mi go małe, zielone gąsiennice nie zeżarły