Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka » Edycja postu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

olciamanolcia 10:41, 04 sie 2025

TAR napisał(a)
Moja wena nie wrocila, a mam co robic. Ale ten upalny tydzien i susza mnie dobily.

U mni susza to ostatni raz w ubiegłym roku byla.
Nie pamietam takiego lata

Deszcz mało słońca i deszcz…
Tylko mój ogród się cieszy
olciamanolcia 10:45, 04 sie 2025

Ależ bujnie u Ciebie się zrobiło - niektórych miejsc nie poznaje - lubię Twój parkowy ogród ♥️
Judith 20:54, 04 sie 2025

olciamanolcia napisał(a)
Ależ bujnie u Ciebie się zrobiło - niektórych miejsc nie poznaje - lubię Twój parkowy ogród ♥️

Bardzo mi miło, cmok!
mrokasia 08:48, 05 sie 2025

Tak myślałam, że ta cisza u Ciebie oznacza urlop . Mam nadzieję, że odpoczęłaś.
Ogród wygląda super, nawet trawnik .
A ta „niepasująca” rabata - co Ci w niej przeszkadza? Bo wygląda bardzo dobrze .
Roocika 10:30, 05 sie 2025

Judith napisał(a)
Kilka sierpniowych fociszy .

EDIT: wśród powyższych zdjęć znajdź element, który nie pasuje do reszty .

Ja nie wiem, mi tu wszystko pasuje
TAR 11:53, 05 sie 2025

Jesooo dobrze, ze sie nie odezwalam, bo chcialam wpisac inny element co mi nie pasuje Zielone jest ok. jak na moje oko
Judith 16:14, 05 sie 2025

Kasia, trawnik istotnie wspaniały jak na moje warunki . Nie pamiętam, kiedy ostatni raz o tej porze roku był zielony . Na rabatach dostrzegam niedobory wody, podlewam sukcesywnie po kilka dziennie. Ponoć dzisiaj ma padać. Zobaczymy…

Kasia, Asia Roocika, juz pokazuję w szerszym planie w czym rzecz:

Ten fragment odstaje znacząco od „parkowosci” ogrodu”. Jest tu nudno, sztywno - zupełnie nie w moim obecnym stylu . Mój obecny styl dobrze oddaje część „kolista” ogrodu i to nie w kontekście kształtów, ale układu rabat i kompozycji roślin.
Jest tu duży obszar trawy i choć rabaty są dość głębokie (kilkumetrowe) to wygląda to jak wąskie przyogrodzeniowe rabaciny. No i nic się nie dzieje, nuda. Nawet nie focę tego fragmentu …

A po drugiej stronie dębów - zupełnie inaczej:

Różne koncepcje mam, ale żadna mnie nie zadowala .
Judith 16:15, 05 sie 2025

TAR napisał(a)
Jesooo dobrze, ze sie nie odezwalam, bo chcialam wpisac inny element co mi nie pasuje Zielone jest ok. jak na moje oko

No TARcia, dawaj - jaki element? Ja jestem bardzo chętna na konstruktywne uwagi .
Gosialuk 08:16, 06 sie 2025

Też jestem ciekawa.
Historia doniczkowa - samo życie. Wkurzenie minie, a śmiać się będziesz jeszcze długo.
mrokasia 08:35, 06 sie 2025

Judith napisał(a)

A jakby tak dać nową rabatę w trawniku? Nie musiałaby być wielka. Taki prostokącik . Przełamałaby nudę i dodała trójwymiarowości. I wtedy te rabaty pod płotem nie wydawałyby się takie wąskie.
I tę środkową hortkę bym wysadziła. I przeniosła na rabatę obok. Dodałabym coś rozwichrzonego, zwiewnego, bujającego się na wietrze.

Dawaj te koncepcje, może razem wyrzeźbimy coś co Ci będzie pasować?