Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka » Edycja postu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 21:58, 04 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
A ja mam w sumie dużo drobnych prac, rozgrzebany gospodarczy, a myślę o wyznaczeniu rabaty na tyle. Już bym darń zrywał Wrzesień i październik, to miały być kolejne przesadzanki z rozmnażalnika. A sucho, że aż strach.

Sucho sakramencko!
A wyznacz se rabatę i zrywaj darń! Gospodarczy zaczeka .
Judith 22:03, 04 wrz 2025

Magara napisał(a)

Judith, to lato to było mega mokre i zimne, ale tak dziś analizowaliśmy, że poprzedni rok też specjalnie suchy nie był, chyba?
Kilka lat temu zaczęliśmy planować duży zbiornik na deszczówkę z dachu - taki z 10 metrów sześciennych.
Ale - primo, co roku są ważniejsze inwestycje, a secundo - wychodzi na to, że u nas leje - więc zapas deszczówki w takich ilościach nie jest potrzebny, albo nie leje - a wtedy nie ma co zbierać. Temat w zawieszeniu

Też dziś popracowałam - rabata jubileuszowa pozbawiona darni

W kwestii jak jest, gdy nie leje, to się nie zgodzę . Czasem se popada lekko i z rzadka, a zbiornik się napełnia. Potem nie pada, a woda w zbiorniku do usług .
Rozumiem jednak priorytety, szczególnie w sytuacji, gdy u Ciebie nie tylko pada częściej, ale i ziemię masz taką, że woda z niej nie ucieka jak z sita .

Brawa z powodu rabaty!
TAR 22:17, 04 wrz 2025

Judith. U mnie trawnik chlupie choc 3 ostatnie dni patelnia.
Nie narzekam, rosliny porosly jak szatany. Sadzce maja ok. 2 metrow. Pare eoslin zaniklo a mi zgnilo w tym runianka, dasz wiare?
Judith 22:22, 04 wrz 2025

TAR napisał(a)
Judith. U mnie trawnik chlupie choc 3 ostatnie dni patelnia.
Nie narzekam, rosliny porosly jak szatany. Sadzce maja ok. 2 metrow. Pare eoslin zaniklo a mi zgnilo w tym runianka, dasz wiare?

Nie tylko trudno mi dać wiarę, ale wyobrazić sobie tego nawet nie potrafię . Zapomniałam jak to jest poczuć zapach wilgotnej ziemi…
Agatorek 09:19, 06 wrz 2025

Aż się boję zapytać, czy pada u Ciebie …
Bo jak dziś Cię ominie deszcz, to chyba masz ogród w jakimś „trójkącie bermudzkim”
Judith 10:42, 06 wrz 2025

Agatorek napisał(a)
Aż się boję zapytać, czy pada u Ciebie …
Bo jak dziś Cię ominie deszcz, to chyba masz ogród w jakimś „trójkącie bermudzkim”

Nie pada… U mnie to nie tyle trójkąt bermudzki, co punkt . Coś pokropiło nad ranem, ale nie przebiło się przez korę, a pod roślinami (nawet małymi bylinami) nawet tej kory nie zmoczyło z wierzchu…
TAR 10:49, 06 wrz 2025

No wez. U nas juz ciezkie deszczowe chmury. Niby od 13 ma padac. To sobie porobilam

Mialo byc dzis chlodniej ale bez deszczu. Cieszylam sie, bo przynajmniej dobre warunki do pracy. A tu deszcz wrrrrr.
mrokasia 11:05, 06 wrz 2025

TAR napisał(a)
No wez. U nas juz ciezkie deszczowe chmury. Niby od 13 ma padac. To sobie porobilam

Mialo byc dzis chlodniej ale bez deszczu. Cieszylam sie, bo przynajmniej dobre warunki do pracy. A tu deszcz wrrrrr.

Miałam dokładnie takie same plany, wrrrr.

U mnie mokro. Popadało ale krótko więc nie podlało niestety ale skutecznie uniemożliwiło działanie. Szaro, pochmurno, pewnie przez cały dzień będzie przelotnie padać. Bez sensu.
Judith 11:35, 06 wrz 2025

A dajcie spokój… Nie mam już siły do podlewania… Alerty były, całonocny deszcz w prognozach… A ja na skrawek skrawka jakiejś chmureczki się załapuje i kilka kropel (dosłownie kilka) dostaję…
Marcin89 11:44, 06 wrz 2025

Judith napisał(a)
A dajcie spokój… Nie mam już siły do podlewania… Alerty były, całonocny deszcz w prognozach… A ja na skrawek skrawka jakiejś chmureczki się załapuje i kilka kropel (dosłownie kilka) dostaję…
Jak ja Ciebie rozumiem. W zeszłym tygodniu straciłem tyle czasu na podlewanie... a do tego dzień coraz krótszy i czas na prace ogrodowe się kurczy. No i kto by pomyślał, że we wrześniu będzie tak sucho.

Na koniec dodam, że u mnie w końcu też popadało i Tobie tego życzę