Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka » Edycja postu

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Bee 09:13, 05 paź 2026

Judith napisał(a)
Jesiennie:

Pięknie... Lubię też jesienne widoki z trawnikiem posypanym liśćmi.

Tak się zawsze zastanawiam po co w ogrodach grabi się liście drzew. Przecież z trawnika wystarczy je skosić kosiarką a na rabatach niech tworzą ściółkę. I wtedy przypominam sobie Twoje liście dębu. Czy one się wogóle nie rozłożą zostawione na rabacie? Ja mam tylko igły, liście brzóz i drzew owocowych więc traktuję je jako darmową ściółkę. Rozkładają się i wracają do gleby, nie zaburzam obiegu materii organicznej w naturze.
TAR 13:03, 05 paź 2026

Za kazdym razem gdy widze debowe liscie u Ciebie na rabatach mam mysl, ze super, ze jednak nie zrobilam rabaty przy palenisku. Tam dzikosc lesna i niech sobie deby leca do woli. Na trawniku dywanik z brzozowych. Latem tak czesto kosiara nie chodzila jak teraz W tym sezonie robimy sterty lisciowe w kilku miejscach w ogrodzie, w tym przy stertach galeziowych i przy jezowych domkach. Moze skorzystaja. Wiosna bedzie juz przerobione na kompost i tez sie wykorzysta.
Mam w ogrodzie duzo sterte suchyc galezi i korzeni wykopanych spod domu, trwa tam zycie. Ptaki wfruwaja i wyfruwaja jakby chcialy przed zima siedliska zabezpieczyc. Ciesze sie, ze zostawilam. Moze uroku za duzo nie maja ale sa pozyteczne.
Judith 16:35, 05 paź 2026

TARcia, u mnie jest dużo liści, za dużo by je zostawiać na trawniku. Usuwanie jest konieczne, ale grabienie to domena małżonka. Ja zazwyczaj dopieszczam, ale w tym roku nie będę, bo - jako się rzekło - nie mam melodii.
Brzozowych liści z rabat nie usuwam, ale dębowe owszem - za thujami mam je w nienaruszonym stanie od kilku dobrych lat, nie widziałam ich w stanie rozłożonym. Może trzeba im w tym pomóc, ja nie zamierzam, za dużo tego towaru mam.
A w tym roku mi się nie chce zbierać i na tapet wjechał odkurzacz . Analiza w toku .
Brzozowe z trawnika w części idą na kompostowniki i do worów na przerobienie na kompost. Reszta zmieszana z igliwiem - do worów bio.
TAR 17:41, 05 paź 2026

Mozliwe, ze masz za sucho. Moje liscie debowe ubiegloroczne zostawione jak spadly w zasadzie juz przerobione,teraz nowa dostawa powoli sie pojawia. Z trawnika kosiarka zbieramy. I choc ich duzo nie oddaje na bio. Dobry z nich kompost.
An_na 18:01, 05 paź 2026

Przyszłam pomachać
Foty nadrabiam i podziwiam
Ech... jak tu pieknie❤️