Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródkowe perypetie:)

Ogródkowe perypetie:)

Syla 13:53, 20 mar 2012

abiko napisał(a)
I jeszcze podrążę temat przedogródka...może zamiast cisów dać tam w te gazowny żywotnik Globosa..on z tego co widziałam świetnie się nadaje na żywopłot właśnie, jak myślicie?

Ale Ty masz tam cień Agnieszko , chodzi o dobranie roślin, które jednak w tych warunkach będą ładniej rosły ...... Jeśli żywopłot to moim zdaniem cis , jeśli kulki to kilka z bukszapna lub cisa podsadzone inną roślinką . To jest wejście i ma zachęcać .....
Kule z cisa możesz sobie sama zrobić tzn kupić sobie trzy egzemplarze ,połączyć ze sobą i przycinać. Ja tak będę robić. Koszt takiego krzaczka cisa kosztuje ok 15 zł
Dotyczy to również żywopłotu z cisa.... nie musisz od razu nabywać wielkich egzemplarzy.....

Tyle z mojej strony ..... pozdrówka
abiko 14:10, 20 mar 2012

No i mnie okrzyczała Widzisz tego nie doczytałam, że tam może nie rosnąć, ok zostaje cis, chcę je posadzić w tym tygodniu, mam nadzieję, że wyjdzie, chociaż mi M. gazowny źle wkopał
Sylwuś Twój pomysł z bykszpankami zostaje, nawet go nie ruszam i żurawkami, przecież je już zamówiłam i zapłaciłam

Łamię się tylko co do tej wiśni.. kurcze..
Boję się, że to źle zrobię i jakoś zachęcająco nie wyjdzie.
Ps. nie wybierasz się do szkołki w Gaju?
Syla 14:37, 20 mar 2012

hehehehehe ..... no tak wyszło na to że krzyczę to nie tak ..... To są moje przemyślenia , żeby było ładnie . Może Magnolia coś wymyśli co nas obie rozłoży na łopatki

Nie zmuszam do wiśni ...... absolutnie ..... Qrcze blaszka ..... Mam propozycję , zrób jeszcze kilka fotek tego miejsca ... w oddali , może z boku jednego i drugiego , żebyśmy mogły ocenić czy będzie dobrze czy raczej nie ..... Rany wolę mówić niż pisać
Syla 14:38, 20 mar 2012

Ja zakup swoich wiśni zleciłam jednemu panu i wywiązał się super ze zlecenia
abiko 14:38, 21 mar 2012

Syla napisał(a)
Ja zakup swoich wiśni zleciłam jednemu panu i wywiązał się super ze zlecenia
Syla ty te wiśnie masz wysokie jak widziałam, ponad 2 m nie?

Ja się wcale nie gniewam jak krzyczysz;P hehhe

Coś tam wysokiego musi być i będzie na 100%. Kulki będę robić pewne. Na razie szukam donic na te Ikeowe bukszpany, ale kurcze marnie mi to idzie.

Basen mnie wczoraj wykończył i padłam po przyjściu do domu a planik winkowo-ogrodowy czeka na wgranie
Syla 18:36, 21 mar 2012

Tak Agnieszko .... wysokość szczepienia to 2m . Swoje mam posadzone w półcieniu ....
Syla 18:38, 21 mar 2012

Ja jutro spróbuję zadołować wszystkie zakupione rośliny w miejscu tymczasowym . Te doniczki w których są obecnie ciężko się podlewa a boję się żeby nie pousychały.....
Syla 19:31, 21 mar 2012

Narysowałam coś w rodzaju planu rabat .....

Moja propozycja to murek tak na 50cm - w to miejsce można dosypać ziemi i wówczas zniwelujesz stomość skarpy. Wówczas możesz posadzić rośliny szpalerowe dla przysłonięcia sąsiedztwa ....
abiko 23:00, 22 mar 2012

Sylwuś dziękuję za pomysł, wrócimy do niego. Teraz chcę wam pokazać co dziś przytaszczyłam ze szkółki
Moje zamówione cisy na żywopłot. Do tego wiśnia Umbraculifera i bukszpany
Wiśnia krzywa, ale będzie miała paliki to się mam nadzieję wyprostuje.

Sylwia jest wiśnia, i jak patrzyłam spokojnie jest dużo wyższa. Szczepienie jakieś właśnie 2 m.

Ustawiłam cisy, poptarzcie czy tak może być. Do tego oczywiście kule bukszpanowe i żurawki wg planu Sylwi
abiko 23:03, 22 mar 2012

Moje krokusy kwitną na calego a żurawki są w całkiem niezłym stanie.