Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Pokaż wątki Pokaż posty

Wilczy ogród

Magleska 13:09, 13 wrz 2023

mrokasia napisał(a)

I o mnie .

Magda, koniecznie muszę zobaczyć Twój ogród. Zawsze mnie fascynuje ta obfitość i różnorodność .
A z brakiem pochwał i jęczeniem " a po co Ci tyle tego" to chyba każda z nas się spotyka w otoczeniu. Ja bardzo często słyszę: no ładnie masz ALE ile to pracy!!! Wtedy często pytam ile czasu koszą swój wielki trawnik .

Kasia zapraszam bardzo to tylko z 4-5 godzin jazdy od Was spac jest gdzie i oprócz mnie blisko ogrody pokazowe Kapiasa no i moja ulubiona szkółka też blisko

ja koszę raz w tygodniu i zajmuje mi to koszenie 1 godz i 10 min -specjalnie spawdzałam z zegarkiem w ręku
gorzej z plewieniem ,ale mam nadzieję ,że jak rośliny się rozrosną ,to już będzie łatwiej -oby ....
Magleska 13:11, 13 wrz 2023

Dorii napisał(a)
Takie gadanie otoczenia jest związane z ich dyskomfortem na myśl o zajmowaniu się ogrodem i poczucie bycia gorszym przez to. Myślą sobie że ty to na pewno jesteś mega pracowita że masz taki piękny ogród. No w kompleksy wpędzasz :⁠-⁠D
Mało kto będzie w stanie się do tego przyznać i powiedzieć "łoł, ale pięknie, ja to jestem zbyt leniwa żeby dbać o riśliny"

To tak jak ktoś słyszy że mam dom i mówi że to tyle sprzątania. Szczególnie mnie to bawi jak ktoś ma duże mieszkanie.
Choć osobiście mam wrażenie że mając dzieci to w małym mieszkaniu jest więcej sprzątania i tego porządku trzeba bardziej pilnować.

Dorii jestem pracowita ,ale nie jakoś przesadnie -są takie dni ,że nic nie robię ,bo mi się nie chce ,albo mam inne plany
sprzątanie domu w sezonie ogrodowym ograniczam do niezbędnego minimum
Magleska 13:14, 13 wrz 2023

TAR napisał(a)
Dorii tekst o sprzataniu to stała niezmienna. Jak wynajmowalismy to sprzatalam dluzej i bylo mniej komfortowe, bo malo miejsca a duzo gratow. Teraz w domu to pikus. Jedna powierzchnia malo mebli i jeden poziom. Ogarniamy to dosc szybko. Nie lubie tylko prasowania i wieszania firan a lubie miec je w oknach.

Ja już prawie nic nie prasuję -jedynie właśnie firanki i ewentualnie jakieś wyjściowe ciuchy
też mam wszystko na jednym poziomie i faktycznie dużo szybciej ogarniam ten dom w porównaniu do poprzedniego
Magleska 13:15, 13 wrz 2023

Dorii napisał(a)
Aaa jeszcze mycie okien, bo tyle okien do mycia. To fakt więcej niż w mieszkaniu. Wolę jednak mieć brudne okna niż mieszkać w bloku :⁠-⁠P
I bałagan w domu też wolę niż czyste mieszkanie :⁠-⁠P

I wolę zarośnięty chwastami ogród od jego braku :⁠-⁠D

Teściowa nas zniechęcała do budowy domu takimi argumentami.

to jest super podejście też wolę zachwaszczony ogród ,niż jego brak
Magleska 13:17, 13 wrz 2023

Urszulla napisał(a)
Madzia, wszystkie sadzonki zebrinusów idą do przodu. Wilgoć i upały pomogły

Cieszę się
sąsiad wykopał mi te 2 miskanty z limonkowej ( te co były za blisko posadzone ) i teraz biedne usychają z powodu braku chętnych i braku moich chęci do dzielenia i posadzenia w doniczkach

i nie ma już platana w przedogródku -łyso jakoś ...
Magleska 13:19, 13 wrz 2023

kasiek napisał(a)
Madziu masz niesamowity dar do komponowania roślin- będę podpatrywać na przyszły ogród

Kasiu uczyłam się od mistrzów
ciekawa jestem Twojego nowego przyszłego ogrodu -ten jest boski ,to i na pewno tamten też będzie
Magleska 13:20, 13 wrz 2023

Makao napisał(a)
Hejka.
Musiałam odszukać Twój wątek po wczorajszej wizycie u April. Podobno twarda z Ciebie osóbka z nadprzyrodzonymi mocami
Zaznaczam wątek i idę oglądać fotki bo zapowiadają się mocne wrażenia

Ania dziękuję za odwiedziny nadprzyrodzonych mocy nie posiadam ,ale fakt ,mam jedną złą cechę charakteru ....jak sobie coś ubzduram ,że zrobię ,to robię ,aż padam na pysk
Magleska 13:23, 13 wrz 2023

ewsyg napisał(a)
Madzia, cud, miód, malina i nie napiszę nic więcej, idę dalej spacerować i podziwiać

Ewa u Ciebie to dopiero się dzieje fajne te murki i schody
Magleska 13:28, 13 wrz 2023

basia3012 napisał(a)
Ja odgrodziłam się gęstą ścianą z roślin od ulicy. Teraz mogę do woli zajmować się ogrodem i nie słyszeć komentarzy np. pani to tak od rana w tym ogrodzie? ( a wyszłam 10 minut temu jak poszły wnuki ) lub pani to chyba nie umie odpoczywać. I co na to można odpowiedzieć? Zatyka. Te komentarze najbardziej utkwiły mi w pamięci. Dla mnie były one przykre i nawet niegrzeczne.
Ale dosyć zajmowania się głupotami.

Madziu, pięknie masz. My to wiemy, Ty to wiesz i tego się trzymajmy. A te chaszcze to dla nas terapia ciała i umysłu. Dają nam radość i aktywność. I oby jak najdłużej.

Jeju, 500 strona. Gratulacje.

Basiu tak ,takie komentarze są zupełnie nie potrzebne i niech każdy zajmie się swoim życiem ,a my róbmy ,to co lubimy najważniejsze to być zdrowym i mieć siłę do tych naszych robótek ogrodowych

u Ciebie też jest ślicznie elegancko i dopieszczone w każdym kątku
dziękuję za pochwały
Magleska 13:28, 13 wrz 2023

Muszelka napisał(a)
Bajeczny jest Twój ogród!
Bardzo ciepły w odbiorze. Plamy kolorów wraz z lekkością traw zachwycają. Po prostu - ślicznie

Muszelko dziękuję bardzo