Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

sylwia_slomc... 10:22, 05 paź 2023

Co ja się narzygladałam tym fotkom żeby zauważyć różnicę między tel i aparatem i poza ciut innymi kadrami nie mogłam zauważyć, dopiero jak wrzuciłaś kolejną porcję fotek...
Ale to nie magia aparatu bo ogród ten sam tylko aparat pozwala na lepsze uwypuklenie piękna roślin i szczegółów, a tel tego tak nie pokazuje. Jak do Ciebie przyjeżdżam to widzę Twój ogród takim jakim go pokazuje aparat
Magleska 19:50, 05 paź 2023

Sylwuś dziękuję

dziś syn wykopał mi 2 miskanty -marniała choinka i pęcherznica -kolejny błąd sadzenia za gęsto naprawiony
te 2 kępy były wciśnięte w tym miejscu po obu stronach brzozy

teraz te kępy trzeba podzielić i posadzić- narazie do doniczek -muszę się zastanowić ,gdzie by je dać -bo akurat one bardziej mi się podobają niż ML -ładnie się przebarwiają i mają ładne beżowe kłosy
Magleska 19:57, 05 paź 2023

Kolejna rzecz uporządkowana to skarpa poniżej pomarańczowych róż -część za brązowymi trawami -
jest ona stroma -posadziłam tam miniaturowe odmiany iglaków ,pięciorniki i 3 irgi major w najstromszym miejscu ,
dołem dosadzę jeszcze kilka astrów i hakonki,

może nie będzie jakoś mega atrakcyjnie ,ale chcę mieć trochę mniej pracy w miejscach ,w których nie lubię robić
Magleska 20:12, 05 paź 2023

A teraz moja rabata wstydu -czyli moje przedpłocie -zaczęłam powoooooli ją kończyć
efekt narazie żaden -bo jest robiona od kilku sezonów i jakoś zawsze brakuje mi czasu i chęci ,żeby ją dokończyć -
trawy tam rosną od chyba od 3-4 lat -oprócz tego jest tam klon globosum ,katalpa ,pęcherznica,jakiś krzew -który wcześniej był chyba gruszą wierzbolistną ,ale padł i odbił od podkładki nie wiem czym

dosadzam tam wszystkie rośliny ,które mi zbywają z rabat

posadziłam tam z nadmiarów irysy żółte ,rudbekie ,trochę ice dansów ,brązowe trawki ,kilka rozplenic
przy samym płocie rośnie rząd berberysów

zamierzam na leniwo -wyścielić całość pomiędzy roślinami kartonami i wyściółkować słomą z miskantów
antracyt 20:46, 05 paź 2023

Kupa roboty za i przed Tobą. Miskanty giganty, było co wyciągać z ziemi. Co posadzisz na ich miejsce?
Podoba mi się przedpłacie w wersji na bogato
Urszulla 21:02, 05 paź 2023

Może astry i bodziszki na przedpłocie?
Magleska 21:28, 05 paź 2023

antracyt napisał(a)
Kupa roboty za i przed Tobą. Miskanty giganty, było co wyciągać z ziemi. Co posadzisz na ich miejsce?
Podoba mi się przedpłacie w wersji na bogato

Na ich miejsce to raczej nic -teraz pęcherznica i choinka będą mieć więcej miejsca -aster też ma teraz luz

ale mam molinię i może ją tam dosadzę ,żeby jakaś mgiełka była -one nie rosną aż takie wielkie jak miskanty

mam też proso -muszę przymierzyć co mi tam bardziej będzie pasowało

i wogóle te trawska to rosną u mnie jak głupie -już w tym sezonie z 5 kęp się pozbyłam ....memory mam tylko na przedpłociu -nigdy nie podlewane ,a też już wielkie

Przedpłocie muszę dokończyć -chciałabym ,żeby go wiosną móc skosić i nic na nim nie robić -ciekawe czy mi się to uda

Magleska 21:29, 05 paź 2023

Urszulla napisał(a)
Może astry i bodziszki na przedpłocie?

Astrów narazie nie mam w nadmiarze ,bo rozsadzam na rabaty ,ale jak się rozpanoszą ,to pewnie będzie można dodać w przyszłości

bodziszki -dobry pomysł -mój różowy jest nie do zdarcia
sylwia_slomc... 21:33, 05 paź 2023

OMG ile roboty....
LIDKA 22:10, 05 paź 2023

Jak tak patrzę ile Ty roboty potrafisz zrobić w jeden dzień - to już wiem skąd mam moje nowe 4 kg.
Lenia mam od dłuższego czasu,

Madzia duże masz to przedpłocie i całkiem na bogato obsadzone już. Na ten weekend wyjeżdżam ale po powrocie czwartek i piątek działam w ogrodzie. A przedpłocie zostawię na przyszły sezon.

Buziaku Pracusiu.