Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Martka 23:54, 12 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Stipa to trawa krótkowieczna. Jeśli chcesz dłużej zachować jej młodzieńczy wigor, to przy okazji wiosennego cięcia warto ją odchudzić. Swoim wyrywam (po ścięciu) połowę kępy. Można też odciąć nożem. Potem w sezonie jest mniejszy problem z pokładaniem.

Ale, Haniu, zaintrygowałaś mnie tym wyrywaniem, wyrywasz środek czy połowę z jednej bądź drugiej strony? Mam kilka stip pierwszy rok, przezimowały, na to wygląda.
Kordina 00:20, 13 sty 2023

... Chyba się temu znajomemu worki rozerwały...

O matko!!

LIDKA 00:39, 13 sty 2023

Justynka ale masz powera. Lawendy kanciki obornik....myślę czy mi gdzieś 3 miechy uciekły że już wiosna.

Ja nie mogę się przełamać by ciąć lawendę do zera. Mam wyciąć wszystko na łyso? mam kilka starych krzaków i myślę je wywalać ale może zrobię experyment?
MartaCho 07:45, 13 sty 2023

Ja pod hortki też sypię cały sezon fusy od kawy- bardzo im smakuje.
A kupę granulowaną pod wszystko inne też- najlepiej jak są roztopy, żeby się szybko rozpuściły granulki. A kiedy w tym roku sypać, to sama nie wiem- pogoda szaleje.
Kawa 08:01, 13 sty 2023

ja obornik rozsypuję po rabatach zawsze wiosną przed planowanym deszczem zazwyczaj w marcu
olciamanolcia 08:10, 13 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Pewnie, że dobrze, że nie ma zgniłych środków Nie zawsze mają. Im starsze tym większe prawdopodobieństwo, że będą mieć

No to git. Ale one szaleńczo szybko tyją. Tu zfjecie z czerwca jak sie nie mylę zaraz po posadzeniu. Chyba przytyły trzykrotnie

olciamanolcia 08:14, 13 sty 2023

Stipa to trawa krótkowieczna. Jeśli chcesz dłużej zachować jej młodzieńczy wigor, to przy okazji wiosennego cięcia warto ją odchudzić. Swoim wyrywam (po ścięciu) połowę kępy. Można też odciąć nożem. Potem w sezonie jest mniejszy problem z pokładaniem.

Tulipanom daj jeszcze czas.

Odchudzę ją za rok teraz jeszcze ją popasę W tym roku-to bedzie jej pierwszy sezon- podetnę i wyczeszę.

jeśli chodzi o tulipany to podejrzewam ,że jeszcze miesiąc i wszystkie będa na wierzchu
olciamanolcia 08:20, 13 sty 2023

Wiaan napisał(a)
Kanciki żyleta podoba mi się taki pas startowy, zrobił się ładny chodnik obornikiem granulowanym nawoziłam róże i robiłam im nalewki ze skórek banana ale teraz trochę ich jest to musiałabym chyba do przedszkola po podwieczorku udać się po skórki
Hortki nawoziłam tylko raz i podsypałam fusami z kawy. Od początku piły kawę i rosną pięknie

O widzisz i nie trzeba im ciągle sypać jak to robiła Justyna
Różom sypałam azofoskę i tez pięknie rosły, a skórki od banana dałam przy sadzeniu pod moje MW-tak mi Ela doradziła
Kawę hortkom kiedyś tez sypałam ale żółkły im liście i przestałam . Może niedobrą kawę miałam
olciamanolcia 08:21, 13 sty 2023

Agatorek napisał(a)

Moje hortki dostały w zeszłym roku bardzo mało nawozu i kwitły bardzo ładnie .
A róże (kupowane z gołym korzeniem, czyli bez dawki „startowej”) nie dostały nic, bo nawóz kupiłam, ale go nie użyłam. Leży obok mączki bazaltowej .

A trza przyznać ,że różana rzeczka była fantastyczna
Hortki też
olciamanolcia 08:22, 13 sty 2023

Napia napisał(a)
Myślę, ze i tak wszystko przebije gnojówka zrobiona z pokrzywy. Mój eM pod groźbą rozwodu zakazał eksperymentowania z takimi cieczami. Dodam tylko, ze zapach zwalał z nóg przez następne dni, co więcej kilkukrotna kąpiel nie usunęła woni z moich rąk. Mogę sobie wyobrazić Lady Makbet, która za wszelką cenę próbowała zmyć plamę krwi ze swojej dłoni.

Słyszałam na temat tej pokrzywówki
Cholerka moze Ty koncentrat zrobiłaś ,że taka woń miała
Juz chyba obornik wolę