Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 15:45, 12 sty 2023

anpi napisał(a)
I w Mrówie ta kora po 14? Jaka frakcja?

Tak. Co prawda frakcja 0-60 ale mi taka pasuje.
olciamanolcia 15:50, 12 sty 2023

Aniu Haniu Iwonko Agnieszko- kanciki aż się wygięły z zachwytu
A tak poważnie dla mnie to najlepszy jak dotąd sposób na kanta Deska nóż i masz efekt. Najlepiej jednak robić to gdy ziemia jest wilgotna ( bo w suchej to zbyt ciężko nożem kroić ) u mnie są teraz idealne warunki .
olciamanolcia 15:55, 12 sty 2023

Agatorek napisał(a)

a te kulki to rzucasz na rabatę? czy to na trawnik?

Przeznaczone na rabaty. Nigdy granulowanym obornikiem nie nawoziłam. Podsypię nim hortki, jeżówki, piwonie- wiecej kwitnacych nie posiadam . Pod rozchodniki mam nawóz do kwiatów. wszystko to zrobię w marcu a potem długo, długo nic.
Przeprowadzam swoisty experyment -zobaczymy
Jest tu wiele ogrodniczek, które nie nawożą hortek i te kwitną i rosną jak szalone
olciamanolcia 16:07, 12 sty 2023

Oto co dziś znalazłam w ogrodzie ,

Czoch ( są 3)

Tulipan 1 na całe 7 metrow

I werbena

Stipa pony wyglada tak
Żadnych wygnilych środków nie widzę . To chyba dobrze ?

Jak się okaże że tulipany zostały wpier… przez nornice to przysięgam że za rok kupię same czerwone i żółte
Agatorek 16:57, 12 sty 2023

olciamanolcia napisał(a)

Przeznaczone na rabaty. Nigdy granulowanym obornikiem nie nawoziłam. Podsypię nim hortki, jeżówki, piwonie- wiecej kwitnacych nie posiadam . Pod rozchodniki mam nawóz do kwiatów. wszystko to zrobię w marcu a potem długo, długo nic.
Przeprowadzam swoisty experyment -zobaczymy
Jest tu wiele ogrodniczek, które nie nawożą hortek i te kwitną i rosną jak szalone

Moje hortki dostały w zeszłym roku bardzo mało nawozu i kwitły bardzo ładnie .
A róże (kupowane z gołym korzeniem, czyli bez dawki „startowej”) nie dostały nic, bo nawóz kupiłam, ale go nie użyłam. Leży obok mączki bazaltowej .
Gruszka_na_w... 17:34, 12 sty 2023

Stipa to trawa krótkowieczna. Jeśli chcesz dłużej zachować jej młodzieńczy wigor, to przy okazji wiosennego cięcia warto ją odchudzić. Swoim wyrywam (po ścięciu) połowę kępy. Można też odciąć nożem. Potem w sezonie jest mniejszy problem z pokładaniem.

Tulipanom daj jeszcze czas.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Rojodziejowa 17:37, 12 sty 2023

Pewnie, że dobrze, że nie ma zgniłych środków Nie zawsze mają. Im starsze tym większe prawdopodobieństwo, że będą mieć
Wiaan 18:58, 12 sty 2023

Kanciki żyleta podoba mi się taki pas startowy, zrobił się ładny chodnik obornikiem granulowanym nawoziłam róże i robiłam im nalewki ze skórek banana ale teraz trochę ich jest to musiałabym chyba do przedszkola po podwieczorku udać się po skórki
Hortki nawoziłam tylko raz i podsypałam fusami z kawy. Od początku piły kawę i rosną pięknie
Napia 20:02, 12 sty 2023

Myślę, ze i tak wszystko przebije gnojówka zrobiona z pokrzywy. Mój eM pod groźbą rozwodu zakazał eksperymentowania z takimi cieczami. Dodam tylko, ze zapach zwalał z nóg przez następne dni, co więcej kilkukrotna kąpiel nie usunęła woni z moich rąk. Mogę sobie wyobrazić Lady Makbet, która za wszelką cenę próbowała zmyć plamę krwi ze swojej dłoni.
Gruszka_na_w... 20:25, 12 sty 2023

Napia napisał(a)
Myślę, ze i tak wszystko przebije gnojówka zrobiona z pokrzywy. Mój eM pod groźbą rozwodu zakazał eksperymentowania z takimi cieczami. Dodam tylko, ze zapach zwalał z nóg przez następne dni, co więcej kilkukrotna kąpiel nie usunęła woni z moich rąk. Mogę sobie wyobrazić Lady Makbet, która za wszelką cenę próbowała zmyć plamę krwi ze swojej dłoni.

Aguś, coś Ty robiła rękoma z tą gnojówką? Używam od lat, wiadra stoją w kąciku gospodarczym obok garażu. Są przykryte pokrywką ( niezbyt szczelnie). Zapachu smrodu tam nie ma. Ciecz wlewam do konewki kubkiem. Nie ma szans na pochlapanie siebie.
Mój EM zabronił mi tylko ewentualnego przewożenia świeżego obornika w foliowych workach. Miał jakiegoś znajomego, który sobie tym sposobem zasmrodził cały samochód. Chyba się temu znajomemu worki rozerwały...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies