Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 08:25, 13 sty 2023

MartaCho napisał(a)
Ja pod hortki też sypię cały sezon fusy od kawy- bardzo im smakuje.
A kupę granulowaną pod wszystko inne też- najlepiej jak są roztopy, żeby się szybko rozpuściły granulki. A kiedy w tym roku sypać, to sama nie wiem- pogoda szaleje.

W takim razie przy cieciu hortek-czyli pod koniec lutego-nasypię im tych kulek.
Sypiesz te kulki i mieszasz z ziemią czy zostawiasz na wierzchu?
Judith 08:26, 13 sty 2023

W temacie stipy - wydaje mi się, że wiosenne wyczesywanie stipy nie bardzo ma sens... Bo właściwie: po co to robić? Późnym latem, wczesną jesienią czesze się stipy, by pozbawić je rozsiewających się i obciążających, pokładających roślinę nasion. Ale teraz? To co zostało z trawy należy po prostu przyciąć (jak u innych traw) plus oczywiście usuwanie zbrązowiałych środków (o czym niedawno się dowiedziałam dzięki Asi Rojodziejowej), ewentualnie odchudzenie..
A może jest jakiś powód, a ja go po prostu nie znam?
olciamanolcia 08:26, 13 sty 2023

Kawa napisał(a)
ja obornik rozsypuję po rabatach zawsze wiosną przed planowanym deszczem zazwyczaj w marcu

Dziekuję Będę latać z kupą od końca lutego do marca oczywiscie z końską kupą
olciamanolcia 08:43, 13 sty 2023

LIDKA napisał(a)
Justynka ale masz powera. Lawendy kanciki obornik....myślę czy mi gdzieś 3 miechy uciekły że już wiosna.

Ja nie mogę się przełamać by ciąć lawendę do zera. Mam wyciąć wszystko na łyso? mam kilka starych krzaków i myślę je wywalać ale może zrobię experyment?

Lidko to moje grosso -zobacz jakie drapaki . nigdy ich nie ciełam nisko

Tu po przesadzeniu i radykalnym podcięciu

A tu moje tegoroczne cięcie. Ta pierwsza równo z kamieniami

Rojodziejowa 10:21, 13 sty 2023

To wyczesywanie wiosenne ma nie tyle na celu jak latem pozbawienie nasion, które stają się czasami kołtunkami, ile właśnie usunięcie suchych źdźbeł. Jak cała kępa jest sucha to nie ma sensu tego robić - lepiej ściąć. Co innego, gdy w większości jest zielona.
Judith 10:26, 13 sty 2023

Rojodziejowa napisał(a)
To wyczesywanie wiosenne ma nie tyle na celu jak latem pozbawienie nasion, które stają się czasami kołtunkami, ile właśnie usunięcie suchych źdźbeł. Jak cała kępa jest sucha to nie ma sensu tego robić - lepiej ściąć. Co innego, gdy w większości jest zielona.

Czyli wyczesywanie ma skutkować raczej delikatnym wyrwaniem tych suchych? Czaję bazę.
Trochę zabawy z tym jest zapewne. Ja ciacham po całości . Ale mam też sporo maluchów, które wyrosły w zeszłym sezonie i one są zupełnie zielone. Zatem ich nie będę przycinać . Dziękuję za info .
DariaB 15:05, 13 sty 2023

Wy to jednak nie potraficie dać sobie na wstrzymanie gdzie nie zajrzę tam ze szpadlem latają
Kanciki pierwsza klasa! U mnie też trzeba to zrobić. Kupokulki mam identyczne wcale tak bardzo nie śmierdzą, przynajmniej dla mnie.
Gruszka_na_w... 15:50, 13 sty 2023

Martka napisał(a)

Ale, Haniu, zaintrygowałaś mnie tym wyrywaniem, wyrywasz środek czy połowę z jednej bądź drugiej strony? Mam kilka stip pierwszy rok, przezimowały, na to wygląda.

Popatrz na to zdjęcie stipy u Justyny.

Kępka jest juz bardzo dorodna. Boczne źdźbła nie trzymają pionu i brzydko się pokładają. Ścięcie tego nie wyeliminuje, bo nowe, młode źdźbła będą już rosły ukośnie. Efekt miłego dla oka falowania młodej stipy na wietrze będzie ograniczony.
Po ścięciu odrywam od kępy kawałki z korzonkami. Zostawiam ok. połowy poprzedniej średnicy. Z mojej gliny wychodzą bardzo ładnie. Stipie to służy, bo w korzonkach robi się przewiew zapobiegający wygniwaniu i łysieniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
olciamanolcia 16:40, 13 sty 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Popatrz na to zdjęcie stipy u Justyny.

Kępka jest juz bardzo dorodna. Boczne źdźbła nie trzymają pionu i brzydko się pokładają. Ścięcie tego nie wyeliminuje, bo nowe, młode źdźbła będą już rosły ukośnie. Efekt miłego dla oka falowania młodej stipy na wietrze będzie ograniczony.
Po ścięciu odrywam od kępy kawałki z korzonkami. Zostawiam ok. połowy poprzedniej średnicy. Z mojej gliny wychodzą bardzo ładnie. Stipie to służy, bo w korzonkach robi się przewiew zapobiegający wygniwaniu i łysieniu.

Haniu czyli sugerujesz ze by usunąć te leżące i pozostawić to co stoi?
Gruszka_na_w... 18:12, 13 sty 2023

olciamanolcia napisał(a)

Haniu czyli sugerujesz ze by usunąć te leżące i pozostawić to co stoi?

Tak. W sezonie ona i tak się rozrośnie. Gdybyś zostawiła ją taką jak jest (a ona jeszcze bardziej się rozrośnie), to po opadach deszczu czy w okresie tworzenia nasion, miałabyś problem z jej pokładaniem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies