Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 15:43, 21 lis 2021

Joann napisał(a)

Ja kupiłam kolumnowego, ale jest tyci. Nie wiem, kiedy doczekam się Jego wysokości.
Tez poluję na drzewo, którego cena zwala mnie z nóg. Na miejscu nigdzie nie ma - platan Alphen's Globe. Zamarzył mi się
Ambrowce u siebie widziałam, można je spotkać. U Ciebie można posadzić takie, masz miejsce. Nie ma co, będzie pięknie ta nieregularna ścieżka mi się podoba.

Doczekasz się pięknego drzewa urośnie Co do platanów mam takie trzy przy tarasie. Piękne drzewa nie powiem.. Ja kupowałam je w zeszłym roku w marcu po ponad 400 za sztukę.
A co do ścieżki -dzięki Miały być płyty betonowe położone nieregularnie ale cena nas przerosła
Oto platany -na wiosnę czeka je lekkie cięcie

olciamanolcia 15:48, 21 lis 2021

Monika83 napisał(a)
. Justyna nie kładz tej agrowłókniny, to jest najgorsze paskudztwo jakie może być że aż dziwi mnie że sprzedają to w sklepach ogrodniczych. Wiem z kamykamki to ładnie to wygląda, ale za parę lat będziesz żałować że położyłaś bo będą marnieć krzewy. Jest tutaj wątek na temat maty przeciw chwastom to poczytaj.

Monika masz racje z ta agrowłókniną. Przekonałam się o jej działaniu jak robiłam nową rabatę -katastrofa. Dwa tygodnie temu usuwałam ją spod śliw, rozplenic i hortensji.
Ale co położyć pod kamień- nie mam pojęcia. Już nawet myślałam o tekturze ale ona się rozłoży i kamień się zapadnie.
Może ktoś ma jakiś inny materiał pod żwirkiem to niech się podzieli doświadczeniem
Judith 16:01, 21 lis 2021

Justyna, ja na części żwirowych rabat nie mam pod żwirkiem nic - tam mam żwirek rzeczny, o obłych kształtach. Nieco sie zapada w ziemię i kłopotliwe jest dosadzanie czegoś w takim miejscu, jednak nie jest to niewykonalne.
Natomiast na rabacie, na której mam żwir łupkowy (podobny do Twojego) dałam włókninę i wycięłam w niej spore otwory wokół każdej rośliny. Jednak gdy dosadzę tam więcej roślin planuję włókninę usunąć.
Judith 16:07, 21 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)

Doczekasz się pięknego drzewa urośnie Co do platanów mam takie trzy przy tarasie. Piękne drzewa nie powiem.. Ja kupowałam je w zeszłym roku w marcu po ponad 400 za sztukę.
A co do ścieżki -dzięki Miały być płyty betonowe położone nieregularnie ale cena nas przerosła
Oto platany -na wiosnę czeka je lekkie cięcie

Przepiekne te platany!
Monika83 16:10, 21 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)

Monika masz racje z ta agrowłókniną. Przekonałam się o jej działaniu jak robiłam nową rabatę -katastrofa. Dwa tygodnie temu usuwałam ją spod śliw, rozplenic i hortensji.
Ale co położyć pod kamień- nie mam pojęcia. Już nawet myślałam o tekturze ale ona się rozłoży i kamień się zapadnie.
Może ktoś ma jakiś inny materiał pod żwirkiem to niech się podzieli doświadczeniem
Chyba najlepiej musiałabyś zapytać pani Danusi.W tej kwestii też nie mam pojęcia co pod kamień można położyć bo nie miałam nigdy z tym styczności.
olciamanolcia 16:25, 21 lis 2021

Judith napisał(a)
Justyna, ja na części żwirowych rabat nie mam pod żwirkiem nic - tam mam żwirek rzeczny, o obłych kształtach. Nieco sie zapada w ziemię i kłopotliwe jest dosadzanie czegoś w takim miejscu, jednak nie jest to niewykonalne.
Natomiast na rabacie, na której mam żwir łupkowy (podobny do Twojego) dałam włókninę i wycięłam w niej spore otwory wokół każdej rośliny. Jednak gdy dosadzę tam więcej roślin planuję włókninę usunąć.

Po przeciwnej stronie w rabacie pod kamieniem tez mam włókninę jj kakos rośliny sobie radzą . Tu jednak trochę o te drzewa się boję i te krzewy. Al;e faktycznie powycinam duuuże dziury przy krzewach i drzewach i myśle, że będzie ok.
olciamanolcia 16:31, 21 lis 2021

Judith napisał(a)

Przepiekne te platany!

Najpiękniejsze są wczesną wiosną jak mają soczyście zielone liście.
Dla porównania tu ich pierwszy sezon czyli ubiegłoroczne lato-teraz korony prawie się im stykają

A tu widać lawendę grosso-to ta, o której pisałam w Twoim wątku na temat nowej rabaty:
olciamanolcia 16:34, 21 lis 2021

Monika83 napisał(a)
Chyba najlepiej musiałabyś zapytać pani Danusi.W tej kwestii też nie mam pojęcia co pod kamień można położyć bo nie miałam nigdy z tym styczności.

Pozostaje nic jak pisze Judith albo włóknina
Wiolka5_7 16:51, 21 lis 2021

Ja nic nie kładłam pod kamień tam gdzieś rośliny ,jedynie szmatę mam pod placykiem i pod ścieżką.
Możesz pod kamień położyć tekturę falistą,taką co w rolce się kupuje...ona zagłuszy chwasty i z czasem się rozłoży

Piękne platany
olciamanolcia 16:55, 21 lis 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja nic nie kładłam pod kamień tam gdzieś rośliny ,jedynie szmatę mam pod placykiem i pod ścieżką.
Możesz pod kamień położyć tekturę falistą,taką co w rolce się kupuje...ona zagłuszy chwasty i z czasem się rozłoży

Piękne platany

No właśnie myślałam o takiej tekturze bądź kartonach.. No to chyba spróbuję. Dzięki.