Doczekasz się pięknego drzewa urośnie Co do platanów mam takie trzy przy tarasie. Piękne drzewa nie powiem.. Ja kupowałam je w zeszłym roku w marcu po ponad 400 za sztukę.
A co do ścieżki -dzięki Miały być płyty betonowe położone nieregularnie ale cena nas przerosła
Oto platany -na wiosnę czeka je lekkie cięcie
Monika masz racje z ta agrowłókniną. Przekonałam się o jej działaniu jak robiłam nową rabatę -katastrofa. Dwa tygodnie temu usuwałam ją spod śliw, rozplenic i hortensji.
Ale co położyć pod kamień- nie mam pojęcia. Już nawet myślałam o tekturze ale ona się rozłoży i kamień się zapadnie.
Może ktoś ma jakiś inny materiał pod żwirkiem to niech się podzieli doświadczeniem
Justyna, ja na części żwirowych rabat nie mam pod żwirkiem nic - tam mam żwirek rzeczny, o obłych kształtach. Nieco sie zapada w ziemię i kłopotliwe jest dosadzanie czegoś w takim miejscu, jednak nie jest to niewykonalne.
Natomiast na rabacie, na której mam żwir łupkowy (podobny do Twojego) dałam włókninę i wycięłam w niej spore otwory wokół każdej rośliny. Jednak gdy dosadzę tam więcej roślin planuję włókninę usunąć.
Po przeciwnej stronie w rabacie pod kamieniem tez mam włókninę jj kakos rośliny sobie radzą . Tu jednak trochę o te drzewa się boję i te krzewy. Al;e faktycznie powycinam duuuże dziury przy krzewach i drzewach i myśle, że będzie ok.
Najpiękniejsze są wczesną wiosną jak mają soczyście zielone liście.
Dla porównania tu ich pierwszy sezon czyli ubiegłoroczne lato-teraz korony prawie się im stykają
A tu widać lawendę grosso-to ta, o której pisałam w Twoim wątku na temat nowej rabaty:
Ja nic nie kładłam pod kamień tam gdzieś rośliny ,jedynie szmatę mam pod placykiem i pod ścieżką.
Możesz pod kamień położyć tekturę falistą,taką co w rolce się kupuje...ona zagłuszy chwasty i z czasem się rozłoży