Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

Wiolka5_7 17:32, 21 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)

No właśnie myślałam o takiej tekturze bądź kartonach.. No to chyba spróbuję. Dzięki.

Spróbuj niektórzy z O. Kładli kartony i byli zadowoleni
Judith 17:39, 21 lis 2021

Ja zawsze kładę kartony jako barierę antychwastową .
Nie wspominałam tu o tym, bo w kontekście wbijania się żwirku w ziemię jest to bez znaczenia.
Wiaan 17:57, 21 lis 2021

Od niedawna też kładę kartony, wcześniej o tym nie wiedziałam i pod żwirkiem nic nie mam.
olciamanolcia 18:38, 21 lis 2021

Powiem Wam,że kiedyś miałam dwa jaśminowce w rabacie z brzozami-teraz został jeden-i na samym początku mojej przygody z ogrodem jak jeszcze nie było tej rabaty , były tylko brzozy trawy i trawa- to pod jaśminowcami miała wyłozone gazety i na to białe kamyczki i faktycznie nic mi nie zarastało w obrębie jaśminowców.
Także zamówię tą tekturę falistą jak pisała Viola i tyle. Tektura teraz a kamień dopiero na wiosnę. Już NIC nie robię- dziś przesadziłam ostatnią hortensję, uporządkowałam patagonki i posadziłam ostatnie tulipany i iryski holenderski, wykopałam mieczyki . Narzędzia schowane,kalosze umyte-KONIEC na ten sezon
olciamanolcia 19:08, 21 lis 2021

Jooann oto one Moje klony Krimsony w opisie "bardzo ładne duże ( chyba długie) sadzonki"

LIDKA 01:56, 22 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)

Monika masz racje z ta agrowłókniną. Przekonałam się o jej działaniu jak robiłam nową rabatę - katastrofa. Dwa tygodnie temu usuwałam ją spod śliw, rozplenic i hortensji.
Ale co położyć pod kamień- nie mam pojęcia. Już nawet myślałam o tekturze ale ona się rozłoży i kamień się zapadnie.
Może ktoś ma jakiś inny materiał pod żwirkiem to niech się podzieli doświadczeniem

Na jakimś wątku na początku mojej bytnosci na Ogrodowisku znalazlam info ze STARE FIRANY można dawac pod kamyk. Włascicielka wątku chyba miała na imię Dorota ale nie pamiętam tytułu.
Przepuszczają wodę i nawozy oraz powietrze.
I oddzielają kamyk od ziemi.
I nie szkodzą korzeniom.

Ja nie praktykowalam.
Mam jeszcze agro w części ogrodu z ery mojej nieświadomości.
I bede usuwać wiosną. Mogłam za te kase kupić lepiej drobną korę.
Tam gdzie mam teraz agro bede nasadzać trawki niskie żeby gęsto zarosły i wypełniły mi rabaty.

LIDKA 01:59, 22 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)
Jooann oto one Moje klony Krimsony w opisie "bardzo ładne duże ( chyba długie) sadzonki"

Jak one Ci sie przyjmą to bedą piękne. One mają takie błyszczące i aksamitne liście w dotyku.
Mam 2 i żałuje że tylko 2.
Joann 02:52, 22 lis 2021

No piękne te sadzonki, długie, nie to co mój mały niedobitek. Także jutro sadzenie, wyjmuj kalosze
Platana zachwycające! W szplerze najpiękniejsze!
olciamanolcia 07:32, 22 lis 2021

LIDKA napisał(a)

Na jakimś wątku na początku mojej bytnosci na Ogrodowisku znalazlam info ze STARE FIRANY można dawac pod kamyk. Włascicielka wątku chyba miała na imię Dorota ale nie pamiętam tytułu.
Przepuszczają wodę i nawozy oraz powietrze.
I oddzielają kamyk od ziemi.
I nie szkodzą korzeniom.

Ja nie praktykowalam.
Mam jeszcze agro w części ogrodu z ery mojej nieświadomości.
I bede usuwać wiosną. Mogłam za te kase kupić lepiej drobną korę.
Tam gdzie mam teraz agro bede nasadzać trawki niskie żeby gęsto zarosły i wypełniły mi rabaty.

O Lidka pojawiłaś się i od razu z dobrą radą kiedyś już czytałam o tych firankach- chyba teściowej z okien zdejmę a tak powaznie to dobra myśl ale zostanę przy tych kartonach. Na wiosnę tez będę ją usuwać spod tui i grabów .
olciamanolcia 07:34, 22 lis 2021

Joann napisał(a)
No piękne te sadzonki, długie, nie to co mój mały niedobitek. Także jutro sadzenie, wyjmuj kalosze
Platana zachwycające! W szplerze najpiękniejsze!

Te sadzonki już posadzone.