Powiem Wam,że kiedyś miałam dwa jaśminowce w rabacie z brzozami-teraz został jeden-i na samym początku mojej przygody z ogrodem jak jeszcze nie było tej rabaty , były tylko brzozy trawy i trawa- to pod jaśminowcami miała wyłozone gazety i na to białe kamyczki i faktycznie nic mi nie zarastało w obrębie jaśminowców.
Także zamówię tą tekturę falistą jak pisała Viola i tyle. Tektura teraz a kamień dopiero na wiosnę. Już NIC nie robię- dziś przesadziłam ostatnią hortensję, uporządkowałam patagonki i posadziłam ostatnie tulipany i iryski holenderski, wykopałam mieczyki . Narzędzia schowane,kalosze umyte-KONIEC na ten sezon
Na jakimś wątku na początku mojej bytnosci na Ogrodowisku znalazlam info ze STARE FIRANY można dawac pod kamyk. Włascicielka wątku chyba miała na imię Dorota ale nie pamiętam tytułu.
Przepuszczają wodę i nawozy oraz powietrze.
I oddzielają kamyk od ziemi.
I nie szkodzą korzeniom.
Ja nie praktykowalam.
Mam jeszcze agro w części ogrodu z ery mojej nieświadomości.
I bede usuwać wiosną. Mogłam za te kase kupić lepiej drobną korę.
Tam gdzie mam teraz agro bede nasadzać trawki niskie żeby gęsto zarosły i wypełniły mi rabaty.
O Lidka pojawiłaś się i od razu z dobrą radą kiedyś już czytałam o tych firankach- chyba teściowej z okien zdejmę a tak powaznie to dobra myśl ale zostanę przy tych kartonach. Na wiosnę tez będę ją usuwać spod tui i grabów .