Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 12:01, 17 lis 2021

Tak kupiłam te i czekam na kolumnowe ale po konsultacji z Martką odnośnie faktycznego rodzaju tych ambrowca zastanawiam się
olciamanolcia 17:07, 19 lis 2021

Posadzone. Na dobre. Rezygnuje z kolumnowych bo uważam , że te pasują tu rewelacyjnie. Koniec do wiosny. Jeszcze tylko jutro paliki i gotowe. Na wiosnę agrowłóknina i kamyki .
Trzeba wzrok wytężyć aby je teraz dojrzeć ale myśle , że na wiosnę będzie widać efekt.

Joann 19:09, 19 lis 2021

A czemu zrezygnowałas z kolumnowych w końcu?
olciamanolcia 19:43, 19 lis 2021

Joann napisał(a)
A czemu zrezygnowałas z kolumnowych w końcu?

Główny powód - brak transportu ze strony sprzedającego, .
Kolumnowe miały być właśnie w tej rabacie ale kupiłam te i stwierdziłam, że już w tym miejscu kolumnowych nie chcę a w miejscu gdzie stał basen to już całkowicie odpadają. Znalazłam też ambrowce Gum Ball( posadziłabym je w miejscu basenu) ale dwa drzewa plus transport z okolic Warszawy 1250 PLN - o nie tyle to nie dam
Pojechałam do szkółki zobaczyłam te dwa i poszło-posadzone Szybka decyzja
Wiolka5_7 19:46, 19 lis 2021

Raz dwa i rabata prawie gotowa lubię takie szybkie akcje
A cebulowe będziesz tam sadzić ?
sylwia_slomc... 19:55, 19 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)
Nowa rabata -nic specjalnego teraz Dwie hortensje Pink Diamond-przesadzone z rabaty z brzozami-źle tam rosły, z brzegu sesleria -ta , którą zakupiłam, w drugim końcu dwie róże po przekątnej- szkoda mi ich było bo miejsca dla nich nie mogłam znaleźć-i chyba zobaczę na wiosnę jak to będzie wyglądało ale korci mnie aby tam dać lawendę i przy hortensjach i przy różach jako łącznik rabatyalbo jakąś lekką trawę -może ostnicę ?

Hortensje w połączeniu z lawendami zły pomysł. Jedne lubią półcień, wilgoć i kwaśnawo, drugie kochają słonko, sucho i zasadowo.
olciamanolcia 20:00, 19 lis 2021

Wiolka5_7 napisał(a)
Raz dwa i rabata prawie gotowa lubię takie szybkie akcje
A cebulowe będziesz tam sadzić ?

Nie. Tu nie będzie cebulowych. Będą tylko te nasadzenia , które widać. Jeszcze myślałam o jakiś trawkach ale myślę,że te rozplenice pod ogrodzeniem plus ta koło derenia ( posadzona niespełna tydzień temu ) w zupełności wystarczą.
Jedyną kwitnącą roślinkami są dwie hortensje Candlelight posadzone zaraz przed rozplenicami.
Cebulowych już chyba mam dość Jeszcze mam 40 cebul tulipanów ale je posadzę przed ogrodzeniem.
olciamanolcia 20:05, 19 lis 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Hortensje w połączeniu z lawendami zły pomysł. Jedne lubią półcień, wilgoć i kwaśnawo, drugie kochają słonko, sucho i zasadowo.

To fakt ale juz taką kombinacje mam pod oknem -trzy hortensje Magical Sweet Summer a z brzegu lawendę Hidcote i bardzo sie polubiły i przy tarasie-lawenda grosso hortensja i miskant
Jak posadze lawendę to dwa krzaczki max.
Monika83 08:50, 21 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)
Posadzone. Na dobre. Rezygnuje z kolumnowych bo uważam , że te pasują tu rewelacyjnie. Koniec do wiosny. Jeszcze tylko jutro paliki i gotowe. Na wiosnę agrowłóknina i kamyki .
Trzeba wzrok wytężyć aby je teraz dojrzeć ale myśle , że na wiosnę będzie widać efekt.

. Justyna nie kładz tej agrowłókniny, to jest najgorsze paskudztwo jakie może być że aż dziwi mnie że sprzedają to w sklepach ogrodniczych. Wiem z kamykamki to ładnie to wygląda, ale za parę lat będziesz żałować że położyłaś bo będą marnieć krzewy. Jest tutaj wątek na temat maty przeciw chwastom to poczytaj.
Joann 15:06, 21 lis 2021

olciamanolcia napisał(a)

Główny powód - brak transportu ze strony sprzedającego, .
Kolumnowe miały być właśnie w tej rabacie ale kupiłam te i stwierdziłam, że już w tym miejscu kolumnowych nie chcę a w miejscu gdzie stał basen to już całkowicie odpadają. Znalazłam też ambrowce Gum Ball( posadziłabym je w miejscu basenu) ale dwa drzewa plus transport z okolic Warszawy 1250 PLN - o nie tyle to nie dam
Pojechałam do szkółki zobaczyłam te dwa i poszło-posadzone Szybka decyzja

Ja kupiłam kolumnowego, ale jest tyci. Nie wiem, kiedy doczekam się Jego wysokości.
Tez poluję na drzewo, którego cena zwala mnie z nóg. Na miejscu nigdzie nie ma - platan Alphen's Globe. Zamarzył mi się
Ambrowce u siebie widziałam, można je spotkać. U Ciebie można posadzić takie, masz miejsce. Nie ma co, będzie pięknie ta nieregularna ścieżka mi się podoba.