Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 21:08, 25 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Grabowa bucha kolorem. Intensywności różu urzekają. Mam tylko gaurę białą, mmus dokupić różową jeszcze.

Grabowa jest na żywo cudowna

Jeszcze nie wszyskie hortensje mi na niej zakwitły to samo w brzozowej

Gaura bardzo się rozrosła i kwitnie non stop.

Podzielę ją na jesieni i powciskam

olciamanolcia 21:09, 25 sie 2025

Kordina napisał(a)

Cudny ten gąszcz

Dzięki Bożenko
Pamiętam o tojeści

Czekaj
olciamanolcia 21:11, 25 sie 2025

MartaCho napisał(a)
Pięknie masz! Przez cały rok! Śliczne te jeżówki, mają taki intensywny kolor!

Dzięki Martuś ♥️

Jeżówki w końcu na dobre się zadomowiły w moim ogrodzie bo już trzeci sezon albo i czwarty robię do nich podejście
olciamanolcia 21:14, 25 sie 2025

Agatorek napisał(a)
Cudownie różowo biało ❤️

♥️za momencik będzie sam róż

Rozchodniki już pastelowe powolutku …
olciamanolcia 21:17, 25 sie 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Justyna przepiękne nasadzenia. Bukowa ma szał. U ciebie pięknie rośnie krwawnica u mnie nie za bardzo a tyle jej mam. Ledwo kwitnie.

Dzięki Elu❤️

Odnośnie bukowej przyznaje że mi się udała
Krwawnica szaleje - uwielbiam ją

Tak myślę czy można ją podciąć aby zakwitła ponownie

Szałwia różowa odbiła po niskim cięciu i jest gęsta jak cholera .
Patrycja_KG_Lu 06:49, 26 sie 2025

Myślisz, że mogę we wrześniu ukopać kawałek rozplenicy i wsadzić na nowej rabacie czy lepiej czekać do wiosny? Obciąć czuprynę przy sadzeniu?
Makao 07:32, 26 sie 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Myślisz, że mogę we wrześniu ukopać kawałek rozplenicy i wsadzić na nowej rabacie czy lepiej czekać do wiosny? Obciąć czuprynę przy sadzeniu?

Ja odcinałam rok temu kawalątek rozplenicy która kwitła i wsadziłam do gruntu. Rośnie. Udało mi się. Nożem ostrym odcinałam z kawałkiem korzenia.
MartaCho 07:46, 26 sie 2025

Ja wykopywałam całą kępę, dzieliłam końcem września albo na początku października dwa lata temu. Chwilę dały radę, ale potem uschły źdżbła niestety, więc ją obcięłam i na wiosnę ruszyła ładnie. Czyli możesz przesadzić, jak pokaże, że jej się to nie podobało to obetni, a na wiosnę będziesz już ten krok mieć z głowy
olciamanolcia 07:57, 26 sie 2025

Patrycja Ania z Martą dały odpowiedź
Pewnie że tak. Już nigdy nie przesadzę traw na wiosnę . W marcu podzieliłam i przesadziłam rozplenice na froncie - bez rezultatu - bardzo późno ruszyła i spory kawałek obumarł. W październiku będę dzielić i przesadzać rozplenice koło tarasu
Będę także przesadzać hortki pod grabami- jesień to najlepszy czas dla roślin jeśli chodzi o przesadzanki
Patrycja_KG_Lu 08:46, 26 sie 2025

Właśnie na wiosnę jak robiłam tą wąską rabatę na froncie od zachodu to ukopałam sobie 6 sadzonek bez wykopywania reszty rośliny. Podebrałam tak z kilku Hameln od Ciebie co rosły na brzozowej. Z 6 sztuk przyjęły się 4 i mam 2 dziury teraz bez roślin. Muszę uzupełnić i się zastanawiałam czy do wiosny czekać czy lepiej teraz.