Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 12:01, 24 lut 2022

Anda napisał(a)
Wszystkie najstarsze i najgrubsze pędy przytnij do samej ziemi. Resztę na wysokość jaka Ci odpowiada. Potem daj mu kompost i wodę na wzmocnienie

A czy krzewuszkę tez mogę w ten sposób podciąć?
Anda 12:09, 24 lut 2022

olciamanolcia napisał(a)

A czy krzewuszkę tez mogę w ten sposób podciąć?

Nie, krzewuszkę tnie się po kwitnieniu i nie do samej ziemi. Ona kwitnie na dwuletnich przyrostach. Tzn. jeśli jest już bardzo stara i wymaga odmłodzenia to można parę pędów wyciąć do ziemi, ale nie wszystkie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 13:10, 24 lut 2022

Hej przyszłam się przywitać Piękny ogród, przejrzałam prawie cały wątek, ale muszę się w końcu zabrać za robotę bo mnie z pracy wywalą Gratuluję sukcesu w konkursie!
olciamanolcia 14:17, 24 lut 2022

Witam Cię serdecznie. Dziękuje za gratulacje. Zajrzę do Ciebie
olciamanolcia 14:24, 24 lut 2022

Anda napisał(a)

Nie, krzewuszkę tnie się po kwitnieniu i nie do samej ziemi. Ona kwitnie na dwuletnich przyrostach. Tzn. jeśli jest już bardzo stara i wymaga odmłodzenia to można parę pędów wyciąć do ziemi, ale nie wszystkie.
.

Dobrze wiedzieć za późno Cię o to zapytałam już ja lekko podcięłam na jesieni. Zobaczę jak będzie wyglądała na wiosnę .
DariaB 15:00, 24 lut 2022

olciamanolcia napisał(a)
Witam Cię serdecznie. Dziękuje za gratulacje. Zajrzę do Ciebie

Tylko się nie przestrasz oczywiście zapraszam
olciamanolcia 07:41, 25 lut 2022

Anda napisał(a)

A jeszcę Cie pomęczę a kalinę koralową Compactum , kalinę Roseum kiedy i jak ciąć?
Anda 10:17, 25 lut 2022

olciamanolcia napisał(a)

A jeszcę Cie pomęczę a kalinę koralową Compactum , kalinę Roseum kiedy i jak ciąć?

Najlepiej po kwitnieniu Ile mają lat? Pierwsze 3-4 lata po posadzeniu lepiej nie ciąć, żeby kalina miała czas na ukorzenienie i ogarnięcie się w nowym miejscu
Jeśli za jakiś czas kalina będzie za duża, to warto wyciąć jej całkowicie parę najstarszych gałęzi albo je przyciąć o połowę w marcu. Takie cięcie najlepiej zrobić patrząc na krzew od środka, nie od zewnątrz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
olciamanolcia 10:30, 25 lut 2022

Anda napisał(a)

Najlepiej po kwitnieniu Ile mają lat? Pierwsze 3-4 lata po posadzeniu lepiej nie ciąć, żeby kalina miała czas na ukorzenienie i ogarnięcie się w nowym miejscu
Jeśli za jakiś czas kalina będzie za duża, to warto wyciąć jej całkowicie parę najstarszych gałęzi albo je przyciąć o połowę w marcu. Takie cięcie najlepiej zrobić patrząc na krzew od środka, nie od zewnątrz

Pieć lat na pewno. Tu rok 2018 -ich drugi sezon

A tu obecnie

Anda 10:34, 25 lut 2022

Piękne

A co chcesz osiągnąć przez ich cięcie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies