Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Adela 20:32, 30 mar 2022

Moniko, potrafisz rozpoznać wszystkie swoje hortensje? Moje pierwsze Limelight to wiem, gdzie posadziłam. Vanille Freise też. Ale późniejsze, z którymi wędrowałam po ogrodzie, już mi się pomieszały.
Wiem, źe wśród nich jest Silver Dollar, Polar Bear i Magical Mount Blanc.
Może w okresie kwitnienia pomożesz mi rozpoznać?
Wszystkie hortensje rosną u mnie bezproblemowo, ale do rododendronów nie mam szczęścia i już je sobie odpuściłam
Masz piękną kolekcję hortensji ile krzewów łącznie?
olciamanolcia 20:44, 30 mar 2022

Elu Mont Blanc poznasz bez problemu. Jest dość niska i ma jakby potrójny kwiat. Tzn bardzo bardzo gesty .

Mam je posadzone przy tarasie pod platanami .
Silverki tez mam. Maja nieco mniejszy kwiat niż Vanilki nie pokładają się - są zwarte.
Monika83 20:51, 30 mar 2022

Adela ja moje hortki wszystkie rozpoznaje bez żadnych zapisek w zeszycie łącznie z ogodówkami bukietowych mam 34szt te które wymieniłaś odmiany też posiadam i pomogę w rozpoznaniu u ciebie. Polar bear i magical mont blanc też łatwo odróżnić
olciamanolcia 20:53, 30 mar 2022

Monika83 napisał(a)
Ja moje hortki wszystkie rozpoznaje bez żadnych zapisek w zeszycie łącznie z ogodówkami bukietowych mam 34szt te które wymieniłaś odmiany też posiadam i pomogę w rozpoznaniu u ciebie

Ja tez. Wiem która gdzie rośnie i jak się nazywa .
Monika83 20:54, 30 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)

Ja tez. Wiem która gdzie rośnie i jak się nazywa .
.
Monika83 07:46, 31 mar 2022

Z jesiennego zakupu zakwitł ciemiernik orientalny mały maluszekBiały i purpurowy jeszcze w pąkach..

i tegoroczny zakup
Monika83 07:51, 31 mar 2022

Szafirki też już zaczynają kwitnąć.
malgorzataka... 12:07, 31 mar 2022

Monika a jak tam Twoje bergenie w tym roku,-moje bardzo brzydkie,strasznie oklapłe liście mają mimo podlewania nie reagują,nie zasilam jeszcze bo u mnie bardzo zimno jest-jak myslisz padły?
Szafirki w tym roku mam w donicach bardzo gęsto nasadzone i widzę że będzie niezły
efekt wszystkie pięknie zapączkowane.
Pozdrawka zostawiam.
Monika83 12:37, 31 mar 2022

malgorzatakarpacz napisał(a)
Monika a jak tam Twoje bergenie w tym roku,-moje bardzo brzydkie,strasznie oklapłe liście mają mimo podlewania nie reagują,nie zasilam jeszcze bo u mnie bardzo zimno jest-jak myslisz padły?
Szafirki w tym roku mam w donicach bardzo gęsto nasadzone i widzę że będzie niezły
efekt wszystkie pięknie zapączkowane.
Pozdrawka zostawiam.

Moje bergenie też takie mają liście oklapłe,ale wypuszczą nowe młode liście a te stare brzydkie liście usuwam,ja bergeni nie zasilam i nie podlewam jej wcale, u mnie ona rośnie jak chwast, nie mam znią problemów a rośnie na stanowisku słonecznym i w pół cieniu. W takim dużym skupisku szafirków efekt jest piękny
April 13:15, 31 mar 2022

I szafirków też masz fajne łany. Chyba lubisz cebulowe Teraz to się przyjemnie ogląda. A ja szafirki sadziłam w ten weekend Ciekawa jestem eksperymentu, czy dadzą radę zakwitnąć w tym roku