Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród hortensjowo różanecznikowy

Ogród hortensjowo różanecznikowy

Monika83 12:29, 06 maj 2022

mirkaka napisał(a)

Nie są krótkowieczne, tylko te wyfikane nowe odmiany tak, a reszta się mnoży
I właśnie te wyfikane nowe
odmiany najbardziej mi się podobają Te są o kwiatach pełnych dopiero zakwitną

I liliokształtny Mariette
mirkaka 14:14, 06 maj 2022

Ja wiem, że te nowe odmiany są piękne, ale liliokształtne chyba też się mnożą, kiedyś coś czytałam na ten temat
Monika83 17:42, 06 maj 2022

mirkaka napisał(a)
Ja wiem, że te nowe odmiany są piękne, ale liliokształtne chyba też się mnożą, kiedyś coś czytałam na ten temat
To bardzo dobra wiadomośćjeżeli mnożą się i nie zanikają te liliokształtne tulipany to dokupię jeszcze białe obecnie są z białymi narcyzami
Monika83 22:06, 06 maj 2022

Aleksandrina dla Mirki
daszum 22:41, 06 maj 2022

mirkaka napisał(a)

Nie są krótkowieczne, tylko te wyfikane nowe odmiany tak, a reszta się mnoży

Mirka, zazwyczaj kupuję na wyprzedaży w B. , najczęściej są to tulipany holenderskie różnych odmian.
Z mojej obserwacji wynika, że te różne śliczne kształty i kolory są krótkowieczne i dlatego co roku kupuję nowe.

U mnie dobrze rośnie i rozmnaża się jakaś stara czerwona odmiana, też kupiona kilka lat temu na wyprzedaży.
daszum 22:42, 06 maj 2022

Monika83 napisał(a)
To bardzo dobra wiadomośćjeżeli mnożą się i nie zanikają te liliokształtne tulipany to dokupię jeszcze białe obecnie są z białymi narcyzami

Liliokształtne to też moje ulubione tulipany
ElzbietaFranka 23:32, 06 maj 2022

O nasiona pierwiosnków zobacz tutaj też tam kupowałam.

https://sklep.swiatkwiatow.pl/cebulki-i-sadzonki/?gclid=CjwKCAjwjtOTBhAvEiwASG4bCPaPVtbuxKHsqlAMaFwwE3a4volr9mnbpyTDSDdSVriB6Yz2qfB_qRoCw_AQAvD_BwE

Też mam Aleksandrine kupowałam 3 lata temu miała 5 kwiatów następne 2 lata nie kwitła w tym roku ma 2 kwiatka.

Niestety ten mój Wygwizdów nie nadaje się na magnolie.
ElzbietaFranka 23:49, 06 maj 2022

Monika83 napisał(a)

Mi się wydaje, że narcyzy są bardziej odpowiedzialne niż tulipany.
Tulipany są himeryczne a narcyz to pewniak zawsze prawie kwitnie i w dodatku długo.

Wczesniej 2 lata temu nakupilam tulipanów co prawda Van Ejkow pewniaki i dosyć ładnie kwitną. W zeszłym roku nakupilam krokusów i hiacyntów. Krokusy specjalnie nie kwitły chociaż sądziłam ładne cebulki. W tym roku zamierzam rzucić się na inne wiosenne jeszcze się zastanowię.
mirkaka 07:22, 07 maj 2022

Monika83 napisał(a)
Aleksandrina dla Mirki

Dziękuję Monika, super że zrobiłaś tyle zdjęć , widać że moja to jednak nie Aleksandrina, ma inny kształt płatków, są bardziej pękate, i kwiaty są większe niż u A. Może jednak to Lennei??
Ech, trudno już przestaję szukać. Zajadę jeszcze do centrum ogrodniczego gdzie ją kupowałam i zobaczę może akurat będzie taka kwitła, i z nazwą
mirkaka 07:25, 07 maj 2022

daszum napisał(a)

Mirka, zazwyczaj kupuję na wyprzedaży w B. , najczęściej są to tulipany holenderskie różnych odmian.
Z mojej obserwacji wynika, że te różne śliczne kształty i kolory są krótkowieczne i dlatego co roku kupuję nowe.

U mnie dobrze rośnie i rozmnaża się jakaś stara czerwona odmiana, też kupiona kilka lat temu na wyprzedaży.

Właśnie też to napisałam, że wyfikane nowe odmiany zanikają
U mnie oprócz bardzo starych odmian mnoży się jeszcze klika nowych, tylko te nowe muszę wykopywać i bardzo dobrze zasilać