Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

magja_ 12:52, 17 cze 2011

Może być i tak - ale jedynie w przypadku opsikania rośliny tak że preparat będzie się skraplał i dostanie się do gleby - a tak nie wykonuje się oprysków bądź też zaraz po oprysku spadnie deszcz i wpłucze wszystko do gleby. Także - tak jak pisze Justi - trzeba z takimi opryskami uważać. Jednak zdecydowanie gorsza jest chemia którą dajemy do gleby - a rododendronom w naszym ogrodzie jest ona niestety potrzebna, bo to bardzo żarłoczne rośliny.

Ja odradzam mikoryzę też z tego powodu że sam grzyb mikoryzowy potrzebuje odpowiednich warunków żeby zaczął współpracować z rośliną - temat jest długi. W naszych warunkach ogrodowych - gdzie następują wahania ph gleby, stosujemy nawozy , podlewamy wodą z kranu - warunki są stwarzane sztucznie i ta współpraca jest trudna do osiągnięcia.

Naturalną mikoryzą dla rh są borówki brusznice i nimi radzę je obsadzać. Śliczne zimozielone roślinki - bardzo dobrze komponują się z rh - mogą rosnąć pod samymi korzeniami rh - wytrzymają brak słońca będą jedynie gorzej kwitły. Te dwie rośliny w odpowiednich warunkach będą same mikoryzowały.
magja_ 12:59, 17 cze 2011

Baaaardzo się cieszę że będę miała komu opowiadać bo naprawdę uwielbiam te roślinki Przeniosę się chyba więc do wątku o rododendronach - jaki podał Zbyszek. W wolnej chwili napiszę o sadzeniu rododendronów - to podstawa. Trzeba je odpowiednio wkopać - nie chodzi tylko o skład gleby, wtedy lepiej będą dawały sobie radę...

Sylu - mam nadzieję że mi wybaczysz że się tak tu u Ciebie rozgościłam
magja_ 13:07, 17 cze 2011

Monteverde - sama słoma nie, lepiej wtedy dać korę ....
magja_ 13:17, 17 cze 2011

Uściśle jeszcze - napisałam że rh mikoryzuje z brusznicą - tak w uproszczeniu Chodzi o grzyba mikoryzowego którego ma brusznica a ten typ łatwo zasiedla rh - brusznica to taka szczepionka
Danusza 13:25, 17 cze 2011

mądrego miło poczytać jak mawiał Pawlak z Samych swoich magjo dziekuje za świetne wiadomości dobrze wiedzieć o tej brusznicy ,swoja droga ładnie uściele podłoże
Matka 14:43, 17 cze 2011

rh-lecę czytać
Linka 14:49, 17 cze 2011

Syla 22:42, 17 cze 2011

magja_ napisał(a)
Uściśle jeszcze - napisałam że rh mikoryzuje z brusznicą - tak w uproszczeniu Chodzi o grzyba mikoryzowego którego ma brusznica a ten typ łatwo zasiedla rh - brusznica to taka szczepionka

Jest mi niezmiernie miło gościć Cię u siebie. Za ogrom wypowiedzi dotyczących rh wielkie dzięki. Jutro sobie to jeszcze raz na spokojnie przestudiuję. Mam ogrom literatury i również wyczytałam co nie co o tym braku wybarwienia na ciemno zielony kolor oraz zastosowaniu tego o czym piszesz.
Rh kupiłam niedawno i niestety nie zadbali o nie w szkółce. Mikoryzy pod rh nie stosowałam. Zastosowałam ją tylko pod przesadzone w tym roku thuje. Postaram się dostosować do Twoich zaleceń. Taka skarbnica wiedzy to majątek

Jeszcze raz bardzo dziękuję !!!! Cieszę się , że i inni mogą skorzystać !!!
Syla 22:44, 17 cze 2011

monteverde napisał(a)
Syla na dobranoc)) fresia

Buziak dla Ciebie za piękną różę. Myślę , że wykombinuję sobie miejsce w ogrodzie na same róże Ale jeszcze nie pora , muszę się jeszcze sporo o nich naczytać
Joanka 22:49, 17 cze 2011

Sylwuś czekam na nowe widoczki z Twojego ogrodu, są dla mnie inspiracją