Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Syla 09:06, 17 mar 2011

gardenarium napisał(a)
Iglaki z reguły lubią glebę lekko kwaśną, ale wyjątkiem jest świerk serbski i cis, które wymagają gleby obojetnej.

Dzięki Danuś
goniak 11:02, 17 mar 2011

Fajne miejsce
Przyznam szczerze, że osobiście unikam sadzenia w torfie i ogólnie nie stosuję ziemi torfowej.
No, chyba, że sadzę w podmokłej ziemi i wtedy stosuję torf aby odciągnąc wodę od korzeni sadzonych roślin.
Kwaśny torf stosuję jeszcze do tworzenia kwaśnego podłoża pod wrzosowiska na przykład.
Jeśli chodzi o tuje a zwłaszcza szmaragdy to zauważyłam, że one potrzebuję żyznej, mocnej ziemi i w takiej rosną najlepiej.

Syla 11:10, 17 mar 2011

Dzięki Gonia , będzie fajnie jak wdrożę projekt Danusi Czyli wystarczy im ziemia ogrodnicza ?
Gardenarium 11:25, 17 mar 2011

Ja kupuję tzw. próchnicę kwaśną i odkwaszoną, mieszam z ziemią, albo z ziemią o nazwie Conitorf i w to sadzimy iglaki.

Instagram Ogrodowiska
goniak 12:01, 17 mar 2011

Danusiu, u nas na wsi to nie ma takich rarytasów
Wiesz jak to jest, jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma
Sylwia, wystarczy dobra, uniwersalna ziemia ogrodnicza, ważne aby była czarna a nie brązowa .
Syla 15:34, 17 mar 2011

Bardzo Wam dziękuję , mam przynajmniej jasność czarna ogrodnicza lub próchnica kwaśna i odkwaszona + ziemia Coniforf (jak ją dostanę ) no nic poszperam .... będę jej potrzebować w dużej ilości.
hania 19:00, 17 mar 2011

Masz piękny i duży ogród....ale tu można poszaleć!! Sadż,sadż.
Gardenarium 23:20, 17 mar 2011

Syla napisał(a)
Bardzo Wam dziękuję , mam przynajmniej jasność czarna ogrodnicza lub próchnica kwaśna i odkwaszona + ziemia Coniforf (jak ją dostanę ) no nic poszperam .... będę jej potrzebować w dużej ilości.

Jak duże ilości to poczytam na worku, kto jest producentem.Może ciężarówę wyśle wprost do Ciebie.

Instagram Ogrodowiska
Syla 09:56, 18 mar 2011

Wiesz Danusiu jak duży mam ogród , a wydaje mi się, że i na podwyższenie rabat będzie potrzebna ta dobra ziemia ?
Wydaje mi się , że nawet jeśli w tym roku nie uda mi się z sadzeniem roślin (..... bo zabieram się najpierw za sprawy techniczne w ogrodzie , czyli duża wiata , placyk żwirowy ze źródełkiem oraz przeniesienie tarasu górnego na dół a w jego miejsce zrobienie tarasu zimowego co wiąże się z ogromnym nakładem finansowym) to rabaty przygotuję na następny sezon + to co muszę w tym roku przesadzić.
Syla 10:53, 18 mar 2011

hania napisał(a)
Masz piękny i duży ogród....ale tu można poszaleć!! Sadż,sadż.

Dzięki Haniu .... jest gdzie zaszaleć to prawda zbieram siły na zamiary pozdrawiam