zapewne wpływa na strefę włośnikową systemu korzeniowego, za pomocą której (a w zasadzie wyłącznie której) roślina może pobrać wodę i sole mineralne z gleby. Przez inne bardziej, lub całkowicie zdrewniałe części sytemu korzeniowego woda pobierana jest szczątkowo dlatego tak ważne jest dobre rozwinięcie włośników. Strefa ta występuje na peryferycznych częściach korzeni tuż za ich stożkiem wzrostu i strefą wydłużania się korzeni dlatego szczególnie narażona jest podczas przesadzania roślin kiedy znaczna jej część jest odcinana od bryły korzeniowej.
Ale w jaki sposób ten specyfik wpływa dokładnie na tą chłonną powierzchnię to nie jestem pewien bo zakrawa o dziedziny chemiczne, za którymi średnio przepadam
Zbysiu , to co zastosowałam wszczykuje się w ziemię
Załączyłam dwa obrazki , jak sobie zapiszesz w obrazach i powiększysz to sobie wszystko dokładnie doczytasz .
Ja to zastostowałam a czy będzie dzałało jak napisali to zobaczymy , napewno nie zaszkodzi !!!
ta Twoja mikroryza to na 25 drzewek, przeważnie sprzedają na 3, droga była?
Aniu, jedno opakowanie starczyło mi na 15 drzewek po dwa wstrzyknięcia na drzewko. Cena jednego to 29,50. Jak sobie powiększysz obrazek to dokładnie są opisane również dawki.
Ja do takich rzeczy podchodzę sceptycznie. Jeśli wyraźnie jest napisane ,że nawet przedawkowanie nie jest groźne , to czemu nie ... może akurat wzmocni rośliny po przesadzeniu ?