Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Syla 09:23, 10 maj 2011

Linka napisał(a)
A ja mam jeszcze pytanie odnośnie runianki. Pisałaś coś o gatunkach a ja się nie spotkałam z nimi. Mam zakupioną jaka była bo nawet nie wiedziałam że są odmiany. Moja lekko trąca żółcią, szczególnie młode listki a Twoje kupione są soczyście zielone.

Ja korzystam z katalogu roślin polecaną przez ZSP. Są tam pokanane dwie runianki :
runianka japońska 'Green Carpet' - ma listki zielone oraz
runianka japońska 'Variegata' - ma liście zielone z białym obrzeżeniem

może są jeszcze jakieś inne odmiany ale ja tego nie sprawdzałam.
Joanka 16:21, 10 maj 2011

Ta variegata mnie kręci ale jeszcze jej na żywo nie widziałam...
Syla 16:26, 10 maj 2011

Joanka napisał(a)
Ta variegata mnie kręci ale jeszcze jej na żywo nie widziałam...

I jedna i druga ładne, to zależy pod jaki krzewik. Jak jest pstrokaty to lepiej posadzić gładką zieloną runiankę i odwrotnie . Ja się tym kieruję
Joanka 16:34, 10 maj 2011

Racja! ja chciałam zrobić małe poletko variegaty i powsadzać w nie białe tulipany, może saporo?

Chyba fajnie by to wyglądało?
Neska 17:12, 10 maj 2011

gardenarium napisał(a)

Kasia gdzie w Jankach?????

Gosiu jadąc od Katowic do Warszawy w Jankach skręcało się w lewo na Wołomin i tam był sklep z meblami a na górze gość miał porcelanę. Sprowadzał ją z Rosji. Tyle, że ja tam byłam kilka lat temu.

Na Wołomin nie Na Komorów. Wiem, w Pęcicach jest ten sklep, przyjedź Gosiu do mnie przy okazji.
To stara rosyjska porcelana i sklep znajduje się za Sokołowem przed rondem w Pęcicach.

Mnie mąż Danusiu tłumaczył, ale był tam raz i możliwe, że coś pomieszał. Dobrze, że Ty jak zwykle panujesz nad sytuacją
Syla 17:28, 10 maj 2011

Runiaka japońska - 'Green Carpet' - to zimozielona krzewinka, ścieląca się po ziemi. Bardzo wono rośnie, tworząc kobierce do 20cm wys. Liście zielone, gładkie , błyszczące, zebrane w rozety na końcach pędów. Kwiaty drobne, białe , w wyprostowanych kwatostanach, V. Wymaga żyzncg, próchniczych, wilgotnych gleb. Najlepiej rośnie w miejscach półcienistych, pod osłoną wyskokich drzew, tworząc duże plamy.

Runianka japońska - Variegata - to zimozielona krzewinka, ścieląca się po ziemi. Rośnie wono, tworząc gęste kobierce do 30cm wys. Liście zebranie w rozety na końcach pędów, zielone z białym obrzeżeniem, błyszczące. Kwiaty drobne, białe , w wyprostowanych kwatostanach, V. Wymaga żyzncg, próchniczych, wilgotnych gleb. Najlepiej rośnie w miejscach półcienistych, pod osłoną wyskokich drzew, tworząc duże plamy.

Pogrubiłam tekst dotyczący wysokości roślin. Nie wiem jak wysokie są tulipany , chyba tak samo ???

Sebek 19:39, 10 maj 2011

aldona napisał(a)
Ja też jestem ciekawa jak to wyszło,bardzo udane zakupy , będę podpatrywała i jeśli pozwolisz, to parę pomysłów przeniosę do swojego ogródka. Miło było Cię zobaczyć na zdjęciach ze spotkania z Sebkiem w całej okazałości, jego oczywiście również! Jednak te małe zdjęcia, które umieszczamy nie oddają w pełni rzeczywistości.

No właśnie - wyszedłem brzydko - jak zwykle

W sumie za cisy to nie było dużo, ale jednak jest to trochę pieniędzy - mimo wszystko.

PS. wysokość roślin pogrubiłaś - justuje się cały tekst - od marginesu do marginesu
Michael 20:13, 10 maj 2011

Sylwio filmik zmontowany i można obejrzeć u mnie w wątku
Sebek 20:23, 10 maj 2011

O - poprawiłaś

Z żurawkami możesz poczekać, ja czekam nadal
Syla 20:42, 10 maj 2011

Michael napisał(a)
Sylwio filmik zmontowany i można obejrzeć u mnie w wątku

Już biegnę w pocie czoła oglądnąć nowe buziaki