Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ul. Zielona :-) i zaczynam życie od nowa

ul. Zielona :-) i zaczynam życie od nowa

Jola_M 09:12, 22 lip 2024

Ścieżka z lawendą

na początku nie chciałam dawać tyle kamieni, ale lawenda dobrze się wśród nich czuje. Myślałam, że się nie przyjmie, bo miejsce trochę nie dla niej - słońce dopiero po 15, ale daje radę. Kupiona jako miniaturka w jakimś markecie, posadzona była po trzy sztuki w doniczce. W sumie posadzonych jest tu 6szt. Ścieżka, tak jak poprzednio - zrobiona z pozostałości po tarasie.

wiosna 2023

lato 2024
Jola_M 10:10, 22 lip 2024

Miejsce parkingowe

Historia może trochę ku przestrodze
Deweloper na parkingu zaplanował ekokratkę z trawą. Jak dla mnie pomysł super - im więcej zielonego tym lepiej. Kratka została w trakcie budowy zasypana "humusem". Trawę miałam wysiać sobie sama - wiadomo, żeby nie zniszczyli w trakcie budowy itp.

Na trawiaste parkingi - to moje osobiste spostrzeżenie - nie ma dobrego rozwiązania.
Aby trawa rosła ładnie i nie była gnieciona przez koła samochodu - humus powinien być trochę niżej od krawędzi kratki. Wtedy źdźbła trawy mają szansę stać w pionie.
Z drugiej strony producenci kratek zalecają, aby koła samochodu nie stały na samych kratkach, czyli żeby były one wypełnione do samej góry, a nawet zakryte jeszcze wyżej. No i u mnie tak było zrobione - ziemia na równo z kratką.

Na początku z młoda trawą i bez parkowania auta - wyglądało ok.

U mnie trawa nie zdała egzaminu, bo:
1. Wsypana była słabej jakości ziemia, która się zbiła w trakcie użytkowania
2. Ziemia była wsypana za wysoko - do samej góry kratki
3. Wyrosło na początku mnóstwo chwastów, a ponieważ nie chciałam używać randapu, trzeba było je wyrywac z każdej kratki osobno - katorga!
4. Trawa nie rosła w zbitej ziemi, była zgniatana przez koła

tu na zdjęciu, jeszcze stare ogrodzenie, które zrobiłam, żeby pies mi nie uciekł, a ja tym czasem zbierałam kase na docelowe

po roku - przy okazji robienia docelowego ogrodzenia ściągnęłam kratkę, wyrównałam podbudowę, włożyłam grubą szmatę i zasypałam kilkoma tonami grysu. Narazie się sprawdza i jestem zadowolona.

z boku posadziłam kosodrzewiny i hebe - rabata wysypana szyszkami pozbieranymi w lesie

Jola_M 13:47, 22 lip 2024

Rabata tarasowa

najpierw oczywiście orka na ugorze, czyli obornik stajenny i widły...
niestety nie zrobiłam tego na całej rabacie aż do płotu i już żałuję... ale z tyłu mam mało wymagające trzcinniki i werbenę, więc dają radę.

najpierw wpadły na rabatę brzózki i świdośliwy, ten niski cis z tyłu już był, spróbuję go uformować jakoś. Chyba mieszkają tam jeże więc muszę być delikatna

Jola_M 13:54, 22 lip 2024

Rabata tarasowa

no tutaj zrobiłam klasyczne "burdello" po mojemu
a więc jest wszystko, hahaha, tak jak lubię

to jest rabata, na która mam cały czas widok z salonu, więc chciałam, żeby zmieniała się razem z porami roku, ale jednocześnie, żeby w zimie nie było tam gołej ziemi.
Udało się połowicznie.... muszę ją dopracować, ale to dopiero pierwszy sezon i narazie rejestruję sobie co kiedy się pojawia i gdzie brakuje mi koloru czy pokroju

tak więc z przodu mam przywrotniki, potem stipa, dużo stipy (tak wiem, już czekam jak rozsieje się w fugach na tarasie ), potem perovskia z jeżówkami, a z tyłu trzcinniki i werbena.
W międzyczasie wychodzą różne cebulowe

zdjęcia wiosenne
Jola_M 13:56, 22 lip 2024

zdjęcia z lata

dacie wiarę, że ja mieszkam w środku miasta ?
Jola_M 14:00, 22 lip 2024

i jeszcze kilka na deser

Narsilia 16:31, 22 lip 2024

Powiem Ci że tyle fajnych zakątków i rabat pokazujesz że , działka wydaje się dużo większa niż 300 m 2 , pięknie już tam masz i widać już doświadczenie z poprzedniego ogrodu wiesz co chcesz jak to połączyć naprawdę super to podziwiać .
Patrycja_KG_Lu 15:08, 24 lip 2024

Fajnie, że powróciłaś i to do tego ze zdjęciami ogrom pracy za Tobą. Mam wrażenie, że roslinki Ci szybko rosną.
Angelika95 20:53, 17 sie 2024

Ojej, ale piękne te Twoje zakątki. Palenisko super, podziwiam za meble, chyba zaraz sprawdzę na olx czy ktoś czegoś nie wyrzuca idę oglądać jeszcze raz