Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna » Edycja postu

Grzebiuszka ziemna

antracyt 20:48, 26 mar 2023

U mnie przy pikowaniu sprawdza się stary nóż do masła, ale zdecydowanie nie ma w sobie takiego uroku jak Twoje narzędzia.
Gruszka_na_w... 21:28, 26 mar 2023

W narzędzia domowe jesteś wyposażona odpowiednio. Profesjonalnie wygląda ten zestaw.
Róże dostałaś bardzo ładne. Będzie co podziwiać w czerwcu.
A niewielkimi różnicami w tempie wzrostu roślin nie ma co się przejmować. W maju wszystko się wyrówna.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 10:27, 27 mar 2023

Basiu i Agnieszko - ranniki dziękują Agnieszko będę miała na uwadze co napisałaś, bo tam w planach mam miejsce na małą szklarenkę, one wszystkie pójdą w inne miejsce, więc ten...tego...

Ewo - też lubię zapach pomidorów i w ogóle zielska ziołowego pomidorki koktajlowe miałam w zeszłym roku w donicach, całkiem dobrze się sprawowały i nawet łatwiej o nie zadbać. Parę rzuciłam między kwiaty i tu ta średnio było

Elisko - dziękuję

Magda - mam nadzieję zakupiłam je pod wpływem April, bo miałam w planach fioletową pnącą, ale u niej się nie sprawdziła, więc tą mam z Jej polecenia a ziołownik odgapiaj, będzie mi miło no i można wykorzystać to co zalega (u mnie płyty)

Asiu te zauważyłam kupując coś na All..ro pod hasłem zestaw mini narzędzi ogrodowych dosłownie za parę zł, ale to niechcący przy dokonaniu zupełnie innych zakupów, coś w myśl porzekadła - trafiło się ślepej kurze ziarno

Zuzanko (jak lubię to imię ) i Haniu dziękuję

Wszystkie pięć okien już mam w bratkach, skrzynki jakoś zbrzydły i się odkształciły, myślę nad jakąś przesłoną ruchomą, pomysł się kluje

Blisko domu już widać spore lilie, mają cieplej niż w rewszcie ogrodu:

Sam się wykluł

Nie mogę się doczekać mixu hiacyncików

Judith 10:30, 27 mar 2023

łał, jakie lilie juz u Ciebie! Dziwna sprawa, moje nie pokazują ni kła, a hiacynty sa na tym samym etapie co Twoje... Hmm... Czyżby lilie trafił szlag...?
Kordina 10:41, 27 mar 2023

A tu gąszcz, znowu będą wykopaliska, bo to w miejscu zakładanego (kiedy to się ziści??) ciągle warzywnika, ostatnio chyba ze 100 cebulek wkopywałam z powrotem:

Biedronkowe ciemierniki przyjęły się wszędzie, no może poza jednym:

a tu jeden z pierwszych pierwiosnków ząbkowanych rośnie w kulki kwiatowe - Rubin Primula, mam jeszcze Blue Selection, tego jeszcze nie widać, ale niestety już wiem, ze mam w tej rabacie karczownika, stąd nieudane pewne nasadzenia zeszłoroczne. Nie reaguje na typowe unicestwiacze dla innych gryzoni a część wcale nie rozgryzał...

kupiłam jeszcze dwie skalnice będąc zupełnie po coś innego w ogrodniczym

O jeżu!! Przed chwilą była zadymka śnieżna teraz sypie leciuteńko...
Kordina 10:44, 27 mar 2023

Judith napisał(a)
łał, jakie lilie juz u Ciebie! Dziwna sprawa, moje nie pokazują ni kła, a hiacynty sa na tym samym etapie co Twoje... Hmm... Czyżby lilie trafił szlag...?

Judith - niekoniecznie, moje w ciepełku pod murem osłonięte wiklinowym płotkiem, a te w otwartej przestrzeni jeszcze bardzo nieśmiało
Kordina 10:59, 27 mar 2023

Nie mam korzeni ani ogrodniczych ani ogrodowych, rozwinęły się same (jak to korzenie) ale z zainteresowaniem wysłuchałam uprawiającego rolnictwo pana, jakby się chciało więcej tak świadomych rolników, chętnie kupowałabym od takiego wszystkie warzywa, a nie dyskontowe hydroponiczne trutki.
Ale zwróćcie uwagę na jedno zdanie 46:50 gdzie sadził ziemniaki w kastach budowlanych, jak wyrosły na 15 cm dosypywał ziemi i na każdym poziomie ziemniak wydawał plon. W sprzyjających warunkach zebrał 60 kg z kasty, chcę zrobić eksperyment, zakupię dużą kastę:

https://www.youtube.com/watch?v=umGlUjAJNzQ

Judith 11:12, 27 mar 2023

Kordina napisał(a)

Judith - niekoniecznie, moje w ciepełku pod murem osłonięte wiklinowym płotkiem, a te w otwartej przestrzeni jeszcze bardzo nieśmiało

Wyskoczyłam na chwilę do ogrodu i sprawdziłam - lilie jednak wystawiły kły . Nie dotarłam jeszcze z porządkami do tej rabaty, zatem nie zauważyłam wcześniej .
anabuko1 11:36, 27 mar 2023

Coraz więcej roślin pokazuje większe listki i kwiatuszki.
Fajnie, że ciemierniki się przyjęły. To piękne rośliny.
U mnie dziś i jutro nadają przymrozki mam nadzieję, że nie uszkodzą roślin.

Ta skalnica w tym m ślicznym dzbanku wygląda przepięknie
Agatorek 12:44, 27 mar 2023

Też mi się podoba ta skalnica w dzbanku ❤️
Brutusie też śliczne .

Bardzo soczysta zieleń u Ciebie

Ten tego, bardzo dobrze .